Στελέχη της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφοι κατηγορούν εδώ και εβδομάδες τον κυβερνητικό συνασπισμό ότι επιδιώκει να αντικαταστήσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση – την οποία οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν αντικειμενική και αξιόπιστη, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις – με έναν φορέα προπαγάνδας που θα ακολουθεί πιστά την κυβερνητική γραμμή.
Την τελική απόφαση καλείται να λάβει το κοινοβούλιο, όπου η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Ο πρωθυπουργός Φίτσο εξέφρασε στο σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων TASR την εκτίμηση ότι η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο θα διεξαχθεί τον Ιούνιο.
Αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν επιστολές προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητώντας να ασκήσουν πιέσεις στη σλοβακική κυβέρνηση ώστε να εγκαταλείψει την υλοποίηση του σχεδίου.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν ήδη διαμαρτυρηθεί τον Μάρτιο στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα και στην πόλη Κόσιτσε για την προωθούμενη διάλυση της RTVS.
Το σχέδιο επέκρινε επίσης η απερχόμενη πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα, της οποίας η θητεία ολοκληρώνεται τον Ιούνιο.
Τόσο ο πρωθυπουργός Φίτσο όσο και η υπουργός Πολιτισμού Σιμκοβιτσόβα έχουν επανειλημμένως επικρίνει την διοίκηση της RTVS ότι μεροληπτεί εναντίον της κυβέρνησης. Δεν κατάφεραν ωστόσο να απομακρύνουν τον γενικό διευθυντή και τους συνεργάτες του, οι οποίοι έχουν εκλεγεί για θητεία που ολοκληρώνεται το 2027. Η κυβέρνηση Φίτσο θέλει να παρακάμψει αυτό το εμπόδιο, διαλύοντας την RTVS και αντικαθιστώντας την με έναν νέο φορέα που θα ονομάζεται STaR (Slovak Television and Radio).
ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συγκλονιστικοί ισχυρισμοί για την Παγκόσμια Τράπεζα! Γιατί συμβαίνει αυτό;
- «Αν πέσει η Ιερουσαλήμ, θα καεί η Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο Μπαχτσελί
- Ισραήλ: Μη επανδρωμένο αεροσκάφος από την Υεμένη συνετρίβη στον περίβολο ξενοδοχείου στην Εϊλάτ
- Οι Χριστιανοί στη Συρία γιορτάζουν την ημέρα του Σταυρού – Δείτε βίντεο
- «No Escape From Now»: Το ντοκιμαντέρ για τον Όζι Όσμπορν θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο – Δείτε το συγκινητικό τρέιλερ
- Ιταλία: Πρόταση να δοθεί το όνομα του Τζόρτζιο Αρμάνι στο αεροδρόμιο του νησιού Παντελερία
- Άναυδοι οι αρχαιολόγοι: Βρέθηκαν μούμιες στην Ασία 9.500 χρόνια αρχαιότερες από τις αιγυπτιακές
- Δημοσκόπηση: Χαμός με τον αριθμό κομμάτων που μπαίνουν Βουλή! Πόσοι θα ψήφιζαν πιθανό κόμμα Σαμαρά
- «Ο ήλιος ξυπνάει σιγά σιγά»: Η NASA προειδοποιεί ότι η ηλιακή δραστηριότητα θα παραμείνει υψηλή
- ΕΣΕΕ: Το ελληνικό εμπόριο σε νέα «τροχιά» ενόψει τεχνολογικών και γεωπολιτικών εξελίξεων
Κύρια Θέματα

















