“Έγινε! Ο νόμος για την επιστράτευση εγκρίθηκε. Διακόσιοι ογδόντα τρεις (βουλευτές ψήφισαν) υπέρ”, ανέφερε στο Telegram ο βουλευτής Ολέκσιι Γκοντσαρένκο.
Η Ουκρανία, αντιμέτωπη με έλλειψη εθελοντών στρατιωτών, εργαζόταν επί πολλούς μήνες πάνω στο κείμενο αυτό που είχε προκαλέσει αντιπαραθέσεις έπειτα από δύο και πλέον χρόνια πολέμου.
Το νομοσχέδιο, που προβλέπει κυρίως αύξηση των ποινών για τους ανυπότακτους, προκάλεσε σκάνδαλο λόγω της απόσυρσης την τελευταία στιγμή ενός άρθρου για την αποστράτευση των στρατιωτών που έχουν υπηρετήσει 36 μήνες, ένα ισχυρό πλήγμα για τους στρατιώτες που πολεμούν στο μέτωπο περισσότερο από δύο χρόνια.
Ο ουκρανικός στρατός, εξασθενημένος εξαιτίας μιας αποτυχημένης αντεπίθεσης στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2023 και μιας δυτικής βοήθειας που εξαντλείται, προσπαθεί να αναχαιτίσει τις ρωσικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία του μετώπου.
Για να το κάνει αυτό, χρειάζεται άνδρες και πυρομαχικά. Αντιμετωπίζοντας δυσκολίες να βρει εθελοντές, η Ουκρανία διεύρυνε αρχικά την επιστράτευση, μειώνοντας την ηλικία όσων καλούνται να παρουσιαστούν στον στρατό από τα 27 στα 25 έτη.
Στο εξής, οι ποινές για όσους προσπαθούν να αποφύγουν την επιστράτευση θα είναι αυστηρές. Το νομοσχέδιο διευκολύνει επίσης τις διαδικασίες επιστράτευσης, δημιουργώντας ένα ειδικό ψηφιακό σύστημα.
Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, ο πρόεδρος της Βουλής πρέπει τώρα να αποστείλει το κείμενο στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος θα πρέπει να το υπογράψει.
(απεμπε-απεμπε-EPA photo)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- ΔΥΠΑ: Μέχρι τη Μ. Τρίτη οι αιτήσεις για το πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης σε 5 περιοχές της χώρας
- Σε μία δεκαετία τα φαρμακεία αναμένεται να μπουν στην εποχή των εκτυπωμένων φαρμάκων
- Εμπρηστικές επιθέσεις τα ξημερώματα στο κέντρο της Αθήνας και στου Ζωγράφου – 5 προσαγωγές
- Γερμανία: “Σημαντικά περισσότερες” εταιρίες σχεδιάζουν αύξηση των τιμών τους, λόγω των συνεπειών του πολέμου στο Ιράν
- Συνελήφθη 17χρονος Ιταλός ο οποίος σχεδίαζε επίθεση σε σχολείο
- Σοκαριστική θεωρία: Υπάρχει δεύτερη Σφίγγα θαμμένη κάτω από τις Πυραμίδες της Γκίζας;
- Ασυνήθιστος κεραυνός προκάλεσε πανικό στη Βηρυτό, vid
- Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Στήριξη του πρωτογενούς τομέα εν μέσω πολέμου
- Θρίλερ στου Ζωγράφου: Νεκρές μάνα και κόρη σε διαμέρισμα – Σφραγισμένη με στόκο η πόρτα
- Έφτασε στην Κούβα ρωσικό πετρέλαιο









