«Η Ρωσία θα καταστρέψει τα F-16 όπως εμείς σήμερα καταστρέφουμε άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε Ρώσους στρατιωτικούς πιλότους.
Υποδεικνύοντας την ικανότητα των F-16 να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι η Ρωσία «πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη κατά τον σχεδιασμό» των πολεμικών επιχειρήσεων.
Η Ουκρανία αναμένει να αποκτήσει τα πρώτα από τα συνολικά 45 (ή και περισσότερα) F-16 μέχρι τον Ιούλιο, με τις παραδόσεις να καθυστερούν λόγω υπέρβασης του χρόνου εκπαίδευσης πιλότων και τις δυσκολίες να βρουν τις κατάλληλες βάσεις για αυτά.
Στρατιωτικοί παρατηρητές έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι Ουκρανοί πιλότοι που πετούν F-16 από τη λειτουργία του αεροσκάφους εναντίον της Ρωσίας, με πολλούς να επισημαίνουντα εξής:
«Σε αντίθεση με ορισμένα από τα νεότερα όπλα που στάλθηκαν στο Κίεβο τα οποία έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες – όπως drones και πυροβολικό ακριβείας, το F-16 είναι ένα τεχνολογικό λείψανο που η Μόσχα είχε τα μέσα να καταστρέψει από τη δεκαετία του 1970».
Ο Nikolai Bodrikhin, ένας από τους κορυφαίους ιστορικούς και συγγραφείς της στρατιωτικής αεροπορίας της Ρωσίας, συμφωνεί με την εκτίμηση του Πούτιν για τη μοίρα που μπορούν να περιμένουν τα F-16 εάν και όταν φτάσουν στην Ουκρανία.
«Συμφωνώ ότι είναι απίθανο να αλλάξουν κάτι, καθώς το αεροπλάνο είναι αρκετά παλιό, τουλάχιστον», είπε ο Bodrikhin στο Sputnik.
«Το αεροσκάφος είναι πολύ γνωστό σε εμάς. Τα μέσα ηλεκτρονικού πολέμου που χρησιμοποιεί είναι γνωστά. Έχουμε μια σειρά από όπλα εναντίον του.
Έχουμε πολλά συστήματα αεράμυνας ικανά να καταστρέψουν σημαντικό αριθμό από αυτά τα αεροσκάφη, ακόμα κι αν επιτίθενται ταυτόχρονα».
Ως εκ τούτου, είπε ο παρατηρητής, η μόνη πρακτική απειλή που μπορεί να αποτελέσει το αεροσκάφος κατασκευής των ΗΠΑ στη Ρωσία είναι ως πυραυλοφορέας σε αποστολή αυτοκτονίας.
«Δεν περιμένω από αυτά τα αεροπλάνα να παίξουν σημαντικό ρόλο, αλλά μπορούν να μεταφέρουν και να επιταχύνουν πυραύλους αέρος-εδάφους λειτουργώντας σαν καμικάζι και τότε ο πύραυλος θα είναι δύσκολο να αναχαιτιστεί. Μόνο από αυτή την άποψη μπορεί να υπάρξει ένας κίνδυνος».
απεμπε-EPA photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Στον εορτασμό του πρώτου χρόνου του Μουσείου «Σπίτι του Ελύτη» ο Ν. Δένδιας
- Βρετανία: Μόνο ένας άνδρας θεωρείται ύποπτος από την αστυνομία για την επίθεση σε τρένο
- Αυτά είναι τα καταστήματα ΕΛΤΑ που δεν θα λειτουργούν από αύριο Δευτέρα 3 Νοεμβρίου
- Τραγωδία στις ιταλικές Άλπεις: Πέντε Γερμανοί ορειβάτες σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδα
- Η Τζένιφερ Λόρενς ζήτησε βοήθεια από το ChatGPT…για αυτό το λόγο
- Το “τσιουάουα” Βέλγιο απειλεί ότι θα ισοπεδώσει την…Ρωσία! Επικό βίντεο
- Στα Βορίζια Ηρακλείου μεταφέρθηκε η σορός του 39χρονου θύματος του μακελειού
- Η Χαμάς ανακοινώνει ότι θα παραδώσει τις σορούς 3 Ισραηλινών ομήρων απόψε στις 8 το βράδυ
- Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητάει ειδική αξιολόγηση του καταστήματος των ΕΛΤΑ επί της οδού Μητροπόλεως
- Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τις εξελίξεις του μακελειού στα Βορίζια









