Σε έναν μήνα, η αύξηση των τιμών καταναλωτή, τροφοδοτούμενη από την σχεδόν συνεχή υποτίμηση της τουρκικής λίρας, διαμορφώθηκε στο 4,5%.
Η αύξηση των τιμών αφορά ιδιαιτέρως τα προϊόντα διατροφής (+71,1%), τον κλάδο των μεταφορών (+78%), της υγείας (+81,25%), της εκπαίδευσης (+91,8%), όπως και τον κλάδο των ξενοδοχείων και της εστίασης (+94,8%), σύμφωνα με το στατιστικό ινστιτούτο της Τουρκίας.
Αν και υψηλά, τα επίσημα στοιχεία αμφισβητούνται από ανεξάρτητους οικονομολόγους της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag), οι οποίοι εκτιμούν την αύξηση των τιμών καταναλωτή σε 122% σε ετήσια βάση.
Παρά τις τακτικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, ο πληθωρισμός παραμένει φλέγον ζήτημα στην Τουρκία μία εβδομάδα προτού αρχίσει ο μήνας του Ραμαζανιού, ταυτόσημος συχνά με αυξημένα έξοδα για τις οικογένειες.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι οι “αντιπληθωριστικές (πολιτικές) θα αρχίσουν να γίνονται πραγματικά αισθητές προς το τέλος της χρονιάς”.
Μετά την επανεκλογή τον Μάιο του Ερντογάν στην προεδρία, η νέα ομάδα που είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομίας αύξησε το βασικό επιτόκιο από 8,5 σε 45% σε μια προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε ωστόσο στα τέλη Φεβρουαρίου το βασικό της επιτόκιο στο 45%, σηματοδοτώντας το τέλος του κύκλου της νομισματικής σύσφιξης.
(απεμπε – φωτο:eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Πώς να φρεσκάρετε και να ανανεώσετε το σπίτι σας για το φθινόπωρο
- Το Ιράν έτοιμο να βρει μια δίκαιη λύση με τους Ευρωπαίους για το πυρηνικό της πρόγραμμα
- Δημοσκόπηση: Διατηρεί την πρωτιά η ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ
- Κεφαλονιά: Σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά στα Μεταξάτα – Ενισχύσεις και από Κυλλήνη
- Το ήπιο, το μέτριο και το δύσκολο σενάριο για την Ουκρανία
- Πέθανε ξαφνικά την ώρα του ρεπορτάζ ο καμεραμάν Γιώργος Παυλάκης, τον πρόδωσε η καρδιά του
- Ανακαλύφθηκαν κρυμμένες κατασκευές γύρω από ελληνιστικό πύργο 2.300 ετών στην Πάρο
- Μητσοτάκης: «Με την Τουρκία θα επιδιώκουμε πάντα να έχουμε ανοιχτούς διαλόγους»
- Βραζιλία: Ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου πάσχει από νεφρική δυσλειτουργία, παραμένει στο νοσοκομείο
- Μητσοτάκης για συμφωνία με Chevron: «Μεγάλη επιτυχία της πατρίδας μας»