Το στεγαστικό είναι βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας που κάνει τικ-τοκ, έτοιμη να εκραγεί
Η αλήθεια είναι σκληρή κ. Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση συντηρεί την φούσκα του real estate και το στεγαστικό εκρήγνυται. Δεν χρυσώνεται με χαριτωμενιές στο αγαπημένο σας ΤικΤοκ. Η στεγαστική κρίση χτυπά κυρίως τους νέους και τις νέες οικογένειες. Πάνω από το 50% του εισοδήματος φεύγει στο ενοίκιο και σε λογαριασμούς. Το 39% των νοικοκυριών καθυστερούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις. Το 72% των νέων 18 έως 34 χρονών, μένουν στο παιδικό τους δωμάτιο. Οι τιμές των ακινήτων έφτασαν εκείνες του 2009, αλλά οι μισθοί υπολείπονται 20% και σε συνθήκες πληθωρισμού.
Λείπουν 200.000 κατοικίες και αντί να αυξάνουν την προσφορά, μεγαλώνουν τη ζήτηση, εκτινάσσοντας τις τιμές και στις λαϊκότερες γειτονιές. Αυτό κάναν με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» (πρόγραμμα 1δις, τελικά για 2.500 έως 3.500 κατοικίες, όταν με 1 δις η Ισπανία ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης 20.000 κοινωνικές κατοικίες).
Το ίδιο συμβαίνει και με τη Golden Visa. Όσο και αν αυξηθεί το όριο της σε ¨κορεσμένες¨ περιοχές, αυτό απλώς μετακυλά παραδίπλα το πρόβλημα, στερεί σπίτια, εκτινάσσει ενοίκια. Προσελκύει διεθνείς φοροφυγάδες και διεφθαρμένους που επιδιώκουν ξέπλυμα χρήματος. Κάθε φιλολαϊκή στεγαστική πολιτική πρέπει να ξεκινά από την άμεση κατάργηση της χωρίς μεταβατικό χρόνο.
Χρειάζονται επίσης άμεσα αντικίνητρα και πολύπλευρη πίεση στους servicers, για να λειτουργήσουν τις κατοικίες που έχουν στην κατοχή τους και τις κρατούν κλειστές. Κατά δήλωση τους είναι 300.000 ακίνητα.
Να δοθούν κίνητρα σε ιδιοκτήτες να βάλουν στην αγορά κενά ακίνητα που διαθέτουν.
Απαιτείται κρατική παρέμβαση συγκράτησης του επιτοκίου των στεγαστικών δανείων και των νέων μισθωτηρίων.
Μακροχρόνια την λύση δίνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, οργανισμός και συνεργασία με μεγάλους δήμους, για κοινωνικές κατοικίες ως μόνος τρόπος για ανάσχεση των τιμών, ανακούφιση των νέων, ευάλωτων και αστέγων.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Αστεροσκοπείο Αθηνών: Ο χειμώνας του 2025-2026 ήταν ο 3ος βροχερότερος και ο 2ος θερμότερος στην Αθήνα
- Το αμερικανικό Πεντάγωνο αναμένεται να διατάξει την αποστολή 3.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
- Σε τι φέρεται να συμφώνησε το Ιράν – Τραμπ: Οι ΗΠΑ συνομιλούν με τους «κατάλληλους ανθρώπους»
- Κι όμως είναι αληθινά! Σπάνια ανθισμένα δέντρα δημιουργούν ένα εξωπραγματικό τοπίο, Vid
- ΗΠΑ: Δεν έχει ληφθεί ακόμη “καμία απόφαση” για το πώς θα ξαναρχίσουν οι πυρηνικές δοκιμές που διέταξε ο Τραμπ
- Ουκρανικά drones επιτέθηκαν στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ
- Επαγρύπνηση από τις τράπεζες ζήτησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
- Το Πολιτικό Γραφείο της Νέας Αριστεράς για την παραίτηση Χαρίτση – Μεταβατικός πρόεδρος ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης
- Ευρήματα-σοκ σε πείραμα με συνεχιζόμενες κλωνοποιήσεις ποντικιών στην Ιαπωνία – Σε ποια γενιά δεν επέζησε ούτε ένα
- Κλοπιμαία μεγάλης αξίας εντοπίστηκαν σε εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης









