Tass: Η βρετανική οικονομία θα είναι ευάλωτη μπροστά στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ο οποίος θα κλιμακωθεί από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ και τις επιδοτήσεις του για τον τομέα της πράσινης τεχνολογίας. Αυτό ανέφερε τη Δευτέρα η εφημερίδα The Times , επικαλούμενη έγγραφο της βρετανικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Βρετανοί αναλυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να προστατεύσει τις βασικές βιομηχανίες της από τον ανταγωνισμό του Πεκίνου, ακόμη και σε βάρος των προστατευτικών μέτρων που θίγουν τα συμφέροντα του Λονδίνου. Ταυτόχρονα, σε περίπτωση πλήρους εμπορικού πολέμου με τη βοήθεια επιδοτήσεων εγχώριων παραγωγών, η βρετανική οικονομία θα υποφέρει περισσότερο από την αμερικανική, την κινεζική και την ευρωπαϊκή.
Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μια «μεσαίου μεγέθους οικονομία έξω από τα κύρια εμπορικά μπλοκ». Επιπλέον, το Λονδίνο δεν έχει τη δημοσιονομική ικανότητα και την οικονομική ισχύ που να ταιριάζει με αυτή των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου.
Όπως σημειώνεται σε κυβερνητική ανάλυση, η βρετανική βιομηχανία ημιαγωγών εξαρτάται από τις προμήθειες από την Κίνα κατά 40%. Οι έλεγχοι των εξαγωγών των ΗΠΑ θα αναγκάσουν τις επιχειρήσεις της χώρας να απομακρυνθούν από αυτή την εξάρτηση, αλλά αυτό θα απαιτήσει δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες κρατικές επιδοτήσεις.
Ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2022 στην Ουάσιγκτον, ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος παρείχε στην οικονομία των ΗΠΑ 369 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατική υποστήριξη, παρέχει γενναιόδωρες επιδοτήσεις σε κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών και εξοπλισμού ισχύος, υπό την προϋπόθεση ότι κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους ηγέτες, αυτός ο νόμος θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο εμπορικό πόλεμο. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσιγκτον τον Δεκέμβριο του 2022, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι τα σχέδια προστατευτισμού για επιδότηση αμερικανικών εταιρειών «απειλούν να διασπάσουν τη Δύση».
(photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Στον κλαμπ των δισεκατομμυριούχων ο Τζέιμς Κάμερον λίγο πριν την πρεμιέρα του «Avatar: Fire and Ash»
- Τι συμβαίνει εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης; Περίεργο το κλίμα
- Υπερψηφίστηκε με 159 «ναι» ο προϋπολογισμός του 2026
- Δομοκός: Ακινητοποιήθηκε η αμαξοστοιχία IC 57, Θεσσαλονίκη–Αθήνα, λόγω τεχνικού προβλήματος
- Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας
- Χαλκιδική: Στη φυλακή αστυνομικός που ζητούσε ανταλλάγματα για να “σβήνει” παραβάσεις του ΚΟΚ
- Διάγγελμα θα απευθύνει ο Τραμπ – Πότε θα συμβεί αυτό
- Δόμνα Μιχαηλίδου: Ενισχύουμε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων, επενδύουμε στις επιλογές των νέων
- Viral βίντεο! Παιδί έριξε κατά λάθος και κατέστρεψε χειροποίητο χρυσό στέμμα γάμου στην Κίνα
- Προϋπολογισμός 2026: Αυτά δήλωσε ο Μητσοτάκης
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΔΟΜΟΚΟΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
ΔΟΜΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ









