Ο TRAPPIST-1 είναι ένα πολύ μικρό άστρο σε απόσταση 39 έτη φωτός από τη Γη. Είναι ένας σχετικά ψυχρός «νάνος Μ», το πιο κοινό είδος στο Σύμπαν, με περίπου το 9% της μάζας του Ήλιου και γύρω στο 12% της ακτίνας του. Γύρω από το άστρο έχουν εντοπιστεί επτά πλανήτες που έχουν περίπου το μέγεθος της Γης, και τρεις από αυτούς – οι e,f και g – θεωρείται πως βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη, την περιοχή του Διαστήματος γύρω από ένα άστρο όπου ένας βραχώδης πλανήτης θα μπορούσε να έχει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του, δημιουργώντας πιθανότητες για την ύπαρξη ζωής.
Με ανακοίνωση της η NASA αναφέρει ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κατάφερε να παρατηρήσει έναν από τους πλανήτες του συστήματος και πιο συγκεκριμένα τον TRAPPIST-1 b.
Η μέτρηση βασίζεται στις θερμικές εκπομπές του πλανήτη: θερμική ενέργεια που εκπέμπεται με τη μορφή υπέρυθρου φωτός που ανιχνεύεται από το Mid-Infrared Instrument (MIRI) του James Webb. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η ημέρα του πλανήτη έχει θερμοκρασία περίπου 230 βαθμούς Κελσίου και υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει στον πλανήτη ατμόσφαιρα ή αν υπάρχει είναι υποτυπώδης.
Είναι πρώτη ανίχνευση οποιασδήποτε μορφής φωτός που εκπέμπεται από έναν εξωπλανήτη με χαρακτηριστικά μεγέθους και θερμοκρασιών όσο οι βραχώδεις πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα. Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στον προσδιορισμό του κατά πόσον οι πλανήτες που περιφέρονται γύρω από μικρά ενεργά αστέρια όπως το TRAPPIST-1 μπορούν να διατηρήσουν ατμόσφαιρες που απαιτούνται για την υποστήριξη της ζωής. Επιβεβαιώνει παράλληλα και την ικανότητα του James Webb να μελετά εξωπλανήτες μεγέθους παρόμοιου με αυτό της Γης.
(naftemporiki. gr / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μυτιλήνη: Μειώνονται κατά 90% τα δημοτικά τέλη σε εγκαταστάσεις αγροτών και κτηνοτρόφων
- Ο Γεραπετρίτης εύχεται να επανέλθει η ειρήνη παγκόσμια το 2026
- Η Γαλλία θέλει να απαγορεύσει τα social media για παιδιά κάτω των 15 από την επόμενη σχολική χρονιά
- Όσα δεν θέλουν να ξέρει ο κόσμος: Πριν φύγει το 2025 όλοι πρέπει να δουν αυτό το ΒΙΝΤΕΟ
- Απόφαση – σταθμός του ΣτΕ για ασφάλιστρα υγείας: Αυστηρά κριτήρια διαφάνειας για μονομερή αναπροσαρμογή
- Συναγερμός στη Φινλανδία με πλοίο που θεωρείται ύποπτο για σαμποτάζ σε υποθαλάσσιο καλώδιο
- Τέλος ο ΟΠΕΚΕΠΕ σήμερα – Ενσωματώνεται στην ΑΑΔΕ από 1/1/2026 – Ποιες διευθύνσεις δημιουργούνται
- Ποιοί είπαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στον πρωθυπουργό
- Κυκλοφοριακό χάος στην Πολωνία λόγω σφοδρής χιονοκακοκαιρίας
- Κυκλοφόρησε το τρέιλερ της 3ης σεζόν της κωμικής σειράς «Shrinking»









