• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ξεκίνησε η δίκη για τα εμβόλια – Για ποιο πράγμα κατηγορεί την AstraZeneca η Κομισιόν;

Ξεκίνησε η δίκη για τα εμβόλια – Για ποιο πράγμα κατηγορεί την AstraZeneca η Κομισιόν;

Κομισιόν εναντίον AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων της κατά του covid-19 στην ΕΕ.

Η διαδικασία ξεκίνησε σήμερα σε δικαστήριο των Βρυξελλών που θα εξετάσει το “κατηγορώ” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με το οποίο η εταιρία δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της, όπως αυτές προβλέπονται στο συμβόλαιο που είχε υπογράψει με την ΕΕ, για την παράδοση των δόσεων του εμβολίου της και ότι δεν διέθετε ένα “αξιόπιστο” σχέδιο για να διασφαλίσει έγκαιρες παραδόσεις.

Το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρήθηκε κεντρικό τμήμα της εκστρατείας ανοσοποίησης της Ευρώπης και ένας τρόπος να σταλούν δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού σε φτωχότερες χώρες, καθώς οι απαιτήσεις αποθήκευσης του συγκεκριμένου εμβολίου είναι ευκολότερες σε σχέση με άλλα εμβόλια.

Το αντικείμενο της προσφυγής – Κομισιόν εναντίον AstraZeneca

Όμως οι περικοπές και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις της AstraZeneca είχαν ως αποτέλεσμα η ΕΕ να υστερήσει στους εμβολιασμούς σε σχέση με τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Δικηγόρος της Επιτροπής δήλωσε στο δικαστήριο πως η ΕΕ ζητεί άμεσες παραδόσεις από όλα τα εργοστάσια που καταγράφονται στο συμβόλαιό της, περιλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται στη Βρετανία, η οποία δεν είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δικηγόρος που εκπροσωπεί την AstraZeneca είπε κατά τη διάρκεια της ακρόασης, που είναι δημόσια και πραγματοποιείται βάσει μιας έκτακτης διαδικασίας, πως το συμβόλαιο της εταιρίας δεν περιελάμβανε την υποχρέωση παράδοσης εμβολίων από όλα τα εργοστάσια παραγωγής.

Η εταιρία έχει εργοστάσια στις χώρες μέλη της ΕΕ Βέλγιο και Ολλανδία, όπως επίσης και στη Βρετανία. “Η AstraZeneca λυπάται πολύ για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσει αυτή τη νομική ενέργεια σε σχέση με τη συμφωνία προμηθειών [εμβολίων κατά του] covid-19. Ελπίζουμε να επιλύσουμε αυτή τη διαμάχη το ταχύτερο δυνατό”, δήλωσε ο δικηγόρος της εταιρίας Χακίμ Μπουλαρμπάχ.

Η πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου κράτησε λίγο παραπάνω από μία ώρα και τα μέρη συμφώνησαν να διεξαχθούν δύο ακροάσεις στις 26 Μαΐου 2021. Το δικαστήριο σκοπεύει να εκδώσει απόφαση τον προσεχή Ιούνιο.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.