Παραιτήθηκε ο καθηγητής μέλος του ΕΟΦ μετά την καταγγελία “βόμβα” για τα εμβόλια: «Είναι πολλές οι περιπτώσεις παρενεργειών. Οι επιστήμονες είναι χαρτογιακάδες» – ΗΧΗΤΙΚΟ

Σοβαρές είναι οι εξελίξεις στον ΕΟΦ.

«Σεισμό» προκαλεί η είδηση της παραίτησης του Καθηγητή Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Παναγιώτη Βλαχογιαννόπουλου. Μάλιστα έστειλε και επιστολή την οποία απευθύνει στον αρμόδιο υπουργό κι ακολουθεί παρακάτω.

Προ μερικών ημερών, όταν άρχισαν να βγαίνουν στο φως διάφορες περιπτώσεις με ανθρώπους που κατέρρευσαν λίγη ώρα μετά τον εμβολιασμό τους, ο ίδιος κατήγγειλε το «λόμπι» των επιστημόνων που βρίσκονται πίσω από τις αποφάσεις σχετικά με τα εμβόλια.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βλαχογιαννόπουλος, μιλώντας στο Ράδιο 98,4 , είχε υποστηρίξει πως απολύτως λανθασμένα αποκλείστηκε κάθε συσχέτιση του εβολίου της AstraZeneca με τυχόν παρενέργειες, χαρακτηρίζοντας «χαρτογιακάδες» τους επιστήμονες που εισηγούνται την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Αλλά ο ίδιος δεν έμεινε μόνο εκεί, αποκαλύπτοντας πως οι περίεργες περιπτώσεις καταρρεύσεων ανθρώπων αμέσως μετά τον εμβολιασμό τους είναι πολλές:

«Είναι χαρτογιακάδες. Δεν κάνουν τη δουλειά τους, ούτε μιλάνε επιστημονικά. Κρατάνε αποστάσεις από την ίδια την επιστήμη προκειμένου να μη χαλάσουν τη σούπα. Και εγώ είμαι υπέρ των εμβολίων, αλλά πρέπει να βγούμε στον κόσμο με καλή διάθεση και να πούμε το εξής “είναι πολύ σπάνια αυτά τα περιστατικά, αλλά πραγματικά και επομένως πρέπει να εργαστούμε να βρούμε τις πιθανότητες προλήψεως”.

Θα παραιτηθώ από την επιτροπή. Δεν είναι δυνατόν επιστήμονες να διακινούν ότι το εμβολίο μπορεί να έχει κάποιες θρομβοεμβολικές επιπλοκές μόνο όταν η ίδια η AZ, μετά από αίτημα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), κατέθεσε ένα κείμενο σε όλους τους ΕΟΦ της Ευρώπης το οποίο ομολογούσε ότι το εμβόλιο μπορεί να έχει σπάνια μερικές τέτοιες επιπλοκές.

Πρέπει να βγεις στον κόσμο και να πεις “το εμβόλιο παραμένει ένα πολύ ισχυρό εργαλείο. Παρόλα αυτά επειδή παρουσιάστηκαν θρομβώσεις σε πολύ ασυνήθιστες θέσεις αμέσως μετά τον εμβολιασμό, εγείρεται η υπόνοια ότι μπορεί να υπάρχει αιτιώδης συνάφεια. Θα εργαστούμε σκληρά για να αποδείξουμε αυτή τη συνάφεια είτε να την αποκλείσουμε” . Έτσι βγαίνουν οι επιστήμονες στον κόσμο, δεν βάζουν το κεφάλι στο χώμα σαν την στρουθοκάμηλο!

Ούτε ένα περιστατικό δεν είχαν συσχετίσει με το εμβόλιο!»

Ακούστε τι άλλο ομολόγησε το μέλος της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, τη στιγμή που ο ίδιος ο Οργανισμός ανακοίνωσε σήμερα πως ο θάνατος της 63χρονης στο Ίλιον αμέσως μετά τον εμβολιασμό της δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca:

Η παραίτησή του έπεσε σαν βόμβα στην επιτροπή του ΕΟΦ, αφού την κατηγορεί ευθέως για έλλειψη θάρρους στην ανάδειξη πιθανών προβλημάτων των εμβολίων και ειδικά της AstraZeneca.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή παραίτησης:

«Αξιότιμε κ Υπουργέ

Παρακαλώ όπως αντικατασταθώ από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (Ε.ΦΑ.Ρ) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) για τους ακόλουθους λόγους:

Η Επιτροπή αυτή δεν έχει το θάρρος να αναδείξει πιθανά προβλήματα των εμβολίων (ειδικά δε του εμβολίου της Astra-Zeneca) και είχε γνωματεύσει πάντοτε αρνητικά για την συσχέτιση ποικίλλων φαινομένων θρομβώσεων με το εν λόγω εμβόλιο. Η συνήθης τακτική της ήταν σε κάθε τέτοιο φαινόμενο που της αναφερόταν μέσω κίτρινης κάρτας, να αναζητά όλους τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση και να αποδίδει σε αυτούς (αν υπήρχαν) την θρόμβωση, αγνοώντας έναν σημαντικό παράγοντα, ήτοι την χρονική συνάφεια του γεγονότος με τη λήψη του εμβολίου. Αν δεν υπήρχαν εμφανείς παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση η Επιτροπή συνήθιζε να αναβάλλει μια τελεσίδικη απόφαση με το αιτιολογικό ότι η περίπτωση μελετάται.

Στην περίπτωση της θανούσης ασθενούς του Γ.Κ.Ν. Αθηνών η απροθυμία της επιτροπής να γνωματεύσει ήταν εξοργιστική: Θυμίζω ότι η ασθενής την 7η ημέρα μετά από τον εμβολιασμό με εμβόλιο Astra-Zeneca ανέπτυξε έντονο πονοκέφαλο και την 9η ημέρα εγκεφαλικό επεισόδιο θρομβωτικής αιτιολογίας, ακολούθως δε θρομβοπενία που ανάγκασε τους γιατρούς να διακόψουν παροδικά την ηπαρίνη και τότε η ασθενής ανέπτυξε θρόμβωση σε κεντρική αρτηρία του ενός κάτω άκρου και υπεβλήθη σε ακρωτηριασμό του εν λόγω άκρου. Η μετέπειτα νοσηλεία υπήρξε εργώδης και επιπεπλεγμένη και τελικώς η ασθενής κατέληξε. Με δική μου προτροπή η επιτροπή αποφάσισε τελικώς να πιθανολογήσει συσχέτιση του εμβολίου με τις θρομβώσεις με την λέξη «possible», ζήτησα δε να καταγραφεί η απόφαση και να ενημερωθεί το Υπουργείο και η Επιτροπή Εμβολιασμών. Αντί αυτού την επομένη Εσείς ανακοινώνετε ότι κανένα περιστατικό θρομβώσεων σχετικών με τον εμβολιασμό δεν έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας, ένα ήταν υπό συζήτηση αλλά δεν απεδείχθη συσχέτισή του με το εμβόλιο.

Η Ε.ΦΑ.Ρ δεν έχει ένα μόνιμο, θεσμικό τρόπο συνεργασίας με την Επιτροπή Εμβολιασμών. Η συνεργασία των δύο επιτροπών είναι περιστασιακή και απρογραμμάτιστη και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά περί του πώς αποφασίζει η Επιτροπή Εμβολισμών επί θεμάτων που αναφύονται όπως αυτά των πιθανών επιπλοκών των εμβολίων.

Αποτελεί καταισχύνη για το ιατρικό προσωπικό της Ε.ΦΑ.Ρ. η ομόθυμη συμφωνία των μελών της Ε.ΦΑ.Ρ για την κοινοποίηση στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας της επικαιροποιημένης γνωμάτευσης του ΕΜΑ, ότι το εν λόγω εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει σπάνια θρομβώσεις, ενώ μέχρι τότε κανένα μέλος της Επιτροπής δεν πιθανολόγησε συσχέτιση των εμβολίων ούτε με ένα περιστατικό θρόμβωσης. Πιστεύω ότι αυτό λέγεται εθελοδουλία και όχι ελεύθερη επιστημονική σκέψη.

Πρέπει να σας αναφέρω ότι είμαι ένθερμος θιασώτης των εμβολίων, παρακολουθώ πάνω από 10 χιλιάδες ασθενείς με συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα και σε όλους πρότεινα εμβολιασμό με το διαθέσιμο κάθε φορά εμβόλιο, χωρίς να ξεχωρίσω κανένα από τα διαθέσιμα εμβόλια στην πατρίδα μας. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να βγαίνουμε στην κοινωνία με θετικά και όχι αντιφατικά μηνύματα και να είμαστε διαφανείς και ειλικρινείς. Η επιχειρηματολογία μου είναι: Ναι λοιπόν έχουν περιγραφεί σπάνια περιστατικά θρομβώσεων με το εμβόλιο της A-Z (αλλά και με το εμβόλιο της Pfizer απ’ ότι μαθαίνω) αλλά αυτά είναι όντως σπάνια, και εργαζόμαστε έντονα για την μελέτη των μηχανισμών των θρομβώσεων και την πρόληψή τους. Κανένας Έλληνας πολίτης δεν είναι μόνος του. Στα περισσότερα περιστατικά εγκεφαλικών θρομβώσεων προϋπάρχει πονοκέφαλος που αν δεχτούμε ότι μπορεί να σχετίζεται με το εμβόλιο είναι ένα σημάδι που μας πυροδοτεί να λάβουμε κάποια προληπτικά μέτρα και να αυξήσουμε την επιτήρηση.

Με βάση όσα σας εξέθεσα κ Υπουργέ γίνεται εμφανές ότι τα αξιακά μου πρότυπα δεν μου επιτρέπουν να συμμετάσχω στην Ε.ΦΑ.Ρ. και παρακαλώ για την αντικατάστασή μου.

Με τιμή

Παναγιώτης Γ. Βλαχογιαννόπουλος

Καθηγητής Παθολογίας-Ανοσολογίας

Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ».

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί