• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Ρουκέτα» Λινού-Βατόπουλου: «Δεν ξέρουμε σε τι δεδομένα στηρίζεται ο κ. Μπουρλά, εμείς δεν έχουμε δεδομένα για την ανοσία των εμβολίων» (vid)

«Ρουκέτα» Λινού-Βατόπουλου: «Δεν ξέρουμε σε τι δεδομένα στηρίζεται ο κ. Μπουρλά, εμείς δεν έχουμε δεδομένα για την ανοσία των εμβολίων» (vid)

Οι ειδικοί δήλωσαν άγνοια των δεδομένων περί της ανοσίας των εμβολίων την οποία ανέφερε ο κ. Μπουρλά και προτείνει 3η δόση των εμβολίων της Pfizer.

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, την άρση των μέτρων και το ενδεχόμενο να βγάλουμε τις μάσκες μίλησαν στο Open, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος και η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Και οι δυο δήλωσαν άγνοια για τα δεδομένα πάνω στα οποία στηρίζεται ο κ. Μπουρλά, ο οποίος χθες ανέφερε ότι η ανοσία του εμβολιασμού, κρατά τουλάχιστον 6 μήνες, οπότε χρειάζεται και 3η δόση του εμβολίου της Pfizer.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου, αν το διάστημα που μας καλύπτει το εμβόλιο είναι από 6-8 μήνες, όπως ανέφερε ο κ. Μπουρλά, η κ. Λινού απάντησε:

«Δεν ξέρω σε τι δεδομένα βασίζεται ο κ Μπουρλά. Εμείς δεν έχουμε διεθνώς τέτοια δεδομένα. Δε νομίζω ότι έχει φανεί ότι ξανακολλάμε, ξανανοσούμε στους 6 μήνες, αν και υπάρχουν κάποια σπάνια τέτοια περιστατικά. Αλλά είναι ακόμα σπάνια. Δε νομίζω ότι έχουν ολοκληρωθεί επιδημιολογικές μελέτες σε επίπεδο κρατών. Υπάρχουν κάποιες μικρές συζητήσεις για την Ταϋλάνδη. Επομένως νομίζω, πως είναι πολύ βιαστικό για να το πούμε αυτό, πολύ νωρίς για να το δηλώσουμε. Μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά δεν υπάρχουν δεδομένα δημοσιευμένα σε έγκριτα περιοδικά που να το επιβεβαιώνουν.»

Ο κ. Βατοπουλος από την πλευρά του συμφώνησε με την Κ. Λινού, λέγοντας πως το εμβόλιο εφαρμόζεται μόνο για 6-8 μήνες, επομένως δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη για το τι θα γίνει στο μέλλον, “δεν το ξέρουμε αυτό”. Όπως είπε: «Υπάρχουν κάποιες μελέτες πτώσης του επιπέδου των αντισωμάτων κατά τη διάρκεια του χρόνου, το οποίο όμως δεν ξέρουμε αν σημαίνει κάτι, διότι δεν είναι μόνο τα αντισώματα, είναι η κυτταρική ανοσία είναι πολλά πράγματα, που και στις θετικές επιστήμες χρειάζεται το πείραμα. Άρα πρέπει να περάσει το χρονικό διάστημα για να δούμε πως θα πάει».

Δείτε το σχετικό σημείο από το 5:59 λεπτό και μετά, στο βίντεο που ακολουθεί:

Ο κ. Βατόπουλος έκανε ειδική αναφορά στις μάσκες: «η κοινωνία δεν άντεχε άλλο το οριζόντιο κλείσιμο, γι’ αυτό πλέον ακολουθούμε τον καθολικό έλεγχο του πληθυσμού με τεστ» και υπογράμμισε ότι «δεν ανοίγουμε επειδή η επιδημία έχει τελειώσει, αλλά επειδή ο παλιός τρόπος αντιμετώπισης έχει κάνει τον κύκλο του».

Τόνισε ωστόσο ότι «o ιός είναι εδώ» και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς όπως είπε, ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα μπορεί να συμβεί, γι’ αυτό και όλοι πρέπει να πειθαρχήσουν στα νέα μέτρα, σημείωσε.

Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες

Οι προϋποθέσεις για να μην χρησιμοποιούμε πια μάσκα, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο είναι τρεις. Όπως είπε «πρέπει να ανέβει το επίπεδο εμβολιασμού και να πέσει η συχνότητα των κρουσμάτων, για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη μάσκα» και πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι εφικτό «όταν ο μισός πληθυσμός έχει εμβολιαστεί». Σημείωσε ακόμα ότι «η επιτροπή θέλει να γίνονται τα πράγματα σιγά σιγά, για να μπορεί να υπάρχει μια αξιολόγηση» και παραδέχτηκε ότι «η άρση των μέτρων είναι ένα ρίσκο». «Πρέπει να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος που ασχολείται στον τουρισμό. Ταξιτζήδες, υπάλληλοι αεροδρομίων κλπ. Ο δείκτης θετικότητας αυτή τη στιγμή είναι λίγο μπερδεμένος».

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας, σημείωσε ότι πάντα θα είναι κίνδυνος οι μεταλλάξεις και θα παραμείνουν μέχρι να εμβολιαστεί το 90% του πλανήτη, ενώ για το πότε θα βγάλουμε τις μάσκες τόνισε ότι δεν είναι ακόμη κάτι σίγουρο, «να εμβολιαστούν πρώτα 6.000.000 Έλληνες».

photo vid screenshot