Το σύνδρομο «Καβασάκι» που τρομάζει τους ειδικούς στην Ευρώπη και στέλνει παιδιά στην εντατική

Πολλά παιδιά φαίνεται να παρουσίασαν το σύνδρομο Καβασάκι - δηλαδή λοίμωξη με φλεγμονώδη συμπτώματα γύρω από την καρδιά - το οποίο εξετάζεται για πιθανή σύνδεση με τον κορονοϊο COVID-19.

Συναγερμός έχει σημάνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς αρκετά παιδιά έχουν νοσήσει από το σύνδρομο Καβασάκι, το οποίο έχει μπει στο κέντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος αφού ενδέχεται να συνδέεται με τον κορονοϊό COVID-19.Ένα από τα παιδιά με σύνδρομο Καβασάκι, ηλικίας τριών ετών, από τη Σκωτία, έμοιαζε «με ζόμπι» όπως υποστηρίζει η μητέρα του, την οποία επικαλείται το «Edinburgh Evening News», και νοσηλεύθηκε τρεις φορές.

Στην αρχή της ασθένειας, το παιδί παρουσίασε πυρετό και νοσηλεύτηκε στο Εδιμβούργο, με υποψία ερυθρού πυρετού αλλά οι γιατροί τον έστειλαν γρήγορα στο σπίτι, λέγοντας ότι σύντομα θα ανάρρωνε.

Λίγες ημέρες αργότερα, εμφάνισε πρόβλημα στο στόμα του και το λευκό μέρος των ματιών του έγινε κόκκινο. Στη συνέχεια, η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Δεν κοιμόταν πλέον και η μύτη του είχε αρχίσει να αιμορραγεί.

Εξέλιξη της ασθένειας
Το αγόρι επέστρεψε στο νοσοκομείο και όλοι πίστεψαν ότι αντιδρούσε καλά στη θεραπεία και έτσι ο ερυθρός πυρετός θα εξαφανιζόταν σύντομα.

Εντούτοις, το πρόσωπο του παιδιού είχε σπυριά και παραπονιόταν πως πονούσε στο στόμα και δεν ήταν σε θέση να καταπιεί τίποτα.

Η μητέρα του δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Άρχισα να κλαίω γιατί ένιωθα ότι ήταν κάτι πολύ περισσότερο. Ήταν άψυχος, σαν ζόμπι […] Όποιος γνωρίζει τον Φρέντι, θα έλεγε ότι είναι υπερκινητικός και κάτι πήγαινε στραβά».

Το παιδί υποβλήθηκε σε έγχυση. Την επόμενη ημέρα, άρχισε ένα μουρμουρητό και το αποτέλεσμα της εξέτασης αποκάλυψε πρησμένες βαλβίδες γύρω από την καρδιά.


Έτσι, οι γιατροί συσχέτισαν τα συμπτώματα με τη φλεγμονώδη νόσο του Καβασάκι, η οποία προσβάλλει τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά.

Ο Φρέντι θα αντιμετωπίσει και θα ξεπεράσει την ασθένεια, λαμβάνοντας την κατάλληλη αγωγή.

Συσχέτιση με τον κορονοϊό
Δεκάδες παιδιά εισήχθησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ιταλίας, με φλεγμονώδη συμπτώματα γύρω από την καρδιά, που θυμίζουν το σύνδρομο Καβασάκι. Μάλιστα, ορισμένα από αυτά έχουν βγει θετικά στον κορονοϊό, σύμφωνα με τις ημερήσιες αναφορές.

Το σύνδρομο Καβασάκι μπορεί να προκληθεί από ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις και οι γιατροί προσπαθούν -επί του παρόντος- να εξετάσουν πιθανή σύνδεση με τον κορονοϊό.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, είπε ότι πρόκειται «για συναγερμό και όχι για παρατήρηση».

(sputniknews – φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί