• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το παραδέχθηκαν και οι δικοί μας “ειδικοί”: «Η νέα μετάλλαξη ξεφεύγει λίγο από την ανοσία των εμβολίων»

Το παραδέχθηκαν και οι δικοί μας “ειδικοί”: «Η νέα μετάλλαξη ξεφεύγει λίγο από την ανοσία των εμβολίων»

Στο κοντινό μέλλον κάποια άλλα μετάλλαξη άραγε τι θα μπορούσε να προξενήσει;;;

Εντός Ιουλίου «βλέπει» η επιτροπή λοιμωξιολόγων την άρση περιορισμών για τους εμβολιασμένους όπως επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, και μέλος της επιτροπής, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

«Οι εμβολιασμένοι θα μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους ή σε μαζικές εκδηλώσεις χωρίς μάσκες όταν είναι έτοιμη τεχνικά και η πολιτεία. Η επιτροπή το βλέπει θετικά αυτό, το βλέπει σε ένα μήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει 7 εκατ. εμβολιασμοί συνολικά, περίπου 4,4 εκατ. με μία δόση και πάνω από 3 εκατ. με τις δύο δόσεις: «Άρα είμαστε κοντά στο 43% με μία δόση».

«Για να πούμε ότι θα φτάσουμε κοντά στο τείχος ανοσίας θέλουμε περίπου 70% τουλάχιστον με μια δόση… Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, περίπου τέλος Ιουλίου θα είμαστε κοντά στο 70% και πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό» τόνισε.

«Ίσως και λίγο νωρίτερα από ένα μήνα θα μπορέσουμε να πούμε να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους… Ίσως και νωρίτερα από μέσα Ιουλίου. Το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) αναφέρει ότι οι μάσκες διατηρούνται στους εσωτερικούς χώρους» διευκρίνισε.

Για την μετάλλαξη Δέλτα (ινδική), σχολίασε ότι «δε μού αρέσει να κινδυνολογώ, αλλά είναι υπαρκτός κίνδυνος έχει επικρατήσει σε Αγγλία, Ρωσία, έχει πρόβλημα και η Πορτογαλία. Αρχίσαμε και εμείς να έχουμε κρούσματα».

«Φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτική κι από την Άλφα που είχαμε μέχρι τώρα που θεωρείτο ότι ήταν πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος. Το στέλεχος της Γουχάν είχε συντελεστή αναπαραγωγής 3 με 4. Η Δέλτα έχει συντελεστή μεταδοτικότητας περίπου 4 με 5», πρόσθεσε και συνέχισε:

«Είναι ανησυχητική αυτή η μετάλλαξη, γιατί φαίνεται και λίγο να ξεφεύγει από την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια. Όχι πολύ, λίγο ξεφεύγει».

.

Το παράδειγμα της Βρετανίας

«Ένα νέο κύμα της πανδημίας έχει σαφέστατα ξεκινήσει στην Αγγλία λόγω της παραλλαγής “Δέλτα”», υποστηρίζει ο Βρετανός καθηγητής Άνταμ Φιν, ένας εκ των συμβούλων της κυβέρνησης για την πανδημία.
Μιλώντας στο BBC , και ερωτώμενος για το πόσο σίγουρος είναι ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να «ξεπεράσει» την παραλλαγή ο Φιν απάντησε:

«Όχι, δεν αισθάνομαι σίγουρος. Αλλά νομίζω ότι υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας».

«Θα μπορούσαμε να αισιοδοξούμε ότι τουλάχιστον δεν εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα, ωστόσο το γεγονός είναι ότι εξαπλώνεται. Άρα το τρίτο κύμα έχει σαφέστατα ξεκινήσει», σημείωσε.

«Όσο πιο γρήγορα εμβολιάσουμε πλήρως τους ηλικιωμένους, τόσο λιγότερα θα είναι τα κρούσματα που θα χρειάζονται νοσηλεία» είπε επίσης.

Ούτε οι εμβολιασμένοι, ακόμα και με τις δύο δόσεις, είναι εντελώς άτρωτοι.

Ειδικότερα μέχρι τις 14 Ιουνίου, συνολικά 806 άνθρωποι εισήχθησαν για νοσηλεία με την παραλλαγή Δέλτα, αύξηση κατά 423 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Από τους νοσηλευόμενους, 527 ήταν ανεμβολίαστοι και 84 είχαν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου και συνεπώς ήταν πλήρως εμβολιασμένοιπου, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, είναι εξαιρετικά σπάνιο να νοσήσουν σοβαρά.