Το χρονικό του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος Covid-19 στην Ελλάδα

Τα γεγονότα της ημέρας που διαπιστώθηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα περιέγραψε η καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, Άννα Παπά – Κονιδάρη.

«You are not welcome», δηλαδή «δεν είσαι ευπρόσδεκτος»: Αυτή ήταν η πρώτη φράση της καθηγήτριας Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, Άννας Παπά – Κονιδάρη, όταν επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα, στις 26 Φεβρουαρίου.

Η κ. Παπά – Κονιδάρη, μιλώντας στο ΑΠΕ, περιέγραψε τα γεγονότα της ημέρας εκείνης, όταν στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα. Ήταν μια γυναίκα που είχε επιστρέψει από το Μιλάνο της Ιταλίας.


Το πρωί της 26ης Φεβρουαρίου, η καθηγήτρια Μικροβιολογίας βρισκόταν σε ημερίδα από την Ελληνική Εταιρεία Ιολογίας για τον νέο κορονοϊό και το πώς έπρεπε να δράσουν οι υγειονομικοί φορείς και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό μόλις αυτός εμφανιστεί στην Ελλάδα. Την απίστευτη σύμπτωση παραδέχεται και η ίδια.

«Βιβλίο μπορεί να γράψει κανείς για τον κορονοϊό… Εκείνη τη μέρα βρισκόμουν στην ημερίδα της Εταιρείας (σ.σ. της οποία είναι πρόεδρος) και με ειδοποίησαν από το εργαστήριο ότι ένα από τα ύποπτα δείγματα ήταν μάλλον θετικό. Άφησα τις εργασίες και πήγα στο εργαστήριο να δω το αποτέλεσμα».
Κοιτώντας την ένδειξη της μεθόδου PCR στον υπολογιστή του εργαστηρίου της επιβεβαίωσε και η ίδια ότι ήταν πράγματι θετικό και αναφώνησε «Υou are not welcome».

«Ενημερώσαμε αμέσως τον ΕΟΔΥ και επέστρεψα στην αίθουσα της ημερίδας, όπου πληροφόρησα τους συνέδρους ότι έχουμε το πρώτο περιστατικό του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα. Όλοι έμειναν άναυδοι. Δεν έχει ξαναγίνει αυτή η σύμπτωση…»

Μετά από λίγη ώρα, οι βασικοί ομιλητές του συνεδρίου βρέθηκαν στο Εργαστήριο του ΑΠΘ για να δουν και αυτοί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα. Ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που λίγο αργότερα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό στο ΑΧΕΠΑ.


Μέχρι σήμερα, το εργαστήριο του τμήματος Μοριακής Διαγνωστικής και Ειδικών Παθογόνων Ιών έχει διερευνήσει περισσότερα από 8.000 δείγματα από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, έχει εντοπίσει ένα μεγάλο μέρος του συνόλου των θετικών δειγμάτων στη χώρα και συνεχίζει να δίνει τη «μάχη» προσθέτοντας πολύτιμα ευρήματα που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του νέου κορονoϊού.

Κυκλοφορούσε ο κορονοϊός στην Ελλάδα πριν από τις 26 Φεβρουαρίου;
Στο ερώτημα αν ο νέος κορονοϊός κυκλοφορούσε στην Ελλάδα πριν από τις 26 Φεβρουαρίου, η κ. Παπά – Κονιδάρη παραδέχεται ότι «κανένας δεν μπορεί να είναι να είναι σίγουρος».

«Όμως γενικότερα από την επιδημιολογία φαίνεται ότι δεν υπήρχαν πολλά περιστατικά στη Θεσσαλονίκη. Ήταν αυτό και ακολούθησαν τα άλλα του συγγενικού περιβάλλοντος αλλά δεν φαίνεται να υπήρχε μεγάλη συρροή κρουσμάτων. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να κυκλοφορούσε… Ωστόσο αυτό από μια φυλογενετική μελέτη μπορεί να φανεί» εξηγεί η ειδικός.
Στα τέλη του Φεβρουαρίου, η ανίχνευση των κρουσμάτων ήταν πιο δύσκολη καθώς κυκλοφορούσε και ο ιός της γρίπης. Η έξαρσή του είχε κορυφωθεί στα τέλη Ιανουαρίου και τελικά τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου σταμάτησε να κυκλοφορεί στη χώρα.

Σύμφωνα με την κ. Παπά, οι δύο ιοί συνυπήρξαν για χρονικό διάστημα λιγότερο των τριών εβδομάδων αλλά για το ποιος θα μπορούσε να «κυριαρχήσει», η καθηγήτριας εμφανίζεται επιφυλακτική:

«Αυτό δεν μπορεί να το πει κανείς αν δεν το δει να συμβαίνει. Είναι δύο ανεξάρτητοι ιοί, είπε η καθηγήτρια του ΑΠΘ, «και εκείνο που έχει σημασία να δούμε είναι εάν κάποιος μολυνθεί από τον έναν πόσο ευάλωτος είναι για τον άλλον» .

(φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί