Θεσσαλονίκη: “SOS” χρονίως πασχόντων: “Στις ίδιες μονάδες νεφροπαθείς με covid και χωρίς”

Άλυτα παραμένουν τα προβλήματα στη διαχείριση νεφροπαθών και ογκολογικών ασθενών εν μέσω πανδημίας, με τους κινδύνους που αυτά συνεπάγονται, όπως κατήγγειλαν σήμερα στελέχη των φορέων εκπροσώπησης των χρονίως πασχόντων συμπολιτών μας, στο Radio North 98 και στην εκπομπή “Βόρειος Αντίκτυπος” με τον Βαγγέλη Μωυσή και την Ειρήνη Γκέλη. Η κ. Αναστασία Λούβαρη, μέλος του Δ. […]

Άλυτα παραμένουν τα προβλήματα στη διαχείριση νεφροπαθών και ογκολογικών ασθενών εν μέσω πανδημίας, με τους κινδύνους που αυτά συνεπάγονται, όπως κατήγγειλαν σήμερα στελέχη των φορέων εκπροσώπησης των χρονίως πασχόντων συμπολιτών μας, στο Radio North 98 και στην εκπομπή “Βόρειος Αντίκτυπος” με τον Βαγγέλη Μωυσή και την Ειρήνη Γκέλη.

Η κ. Αναστασία Λούβαρη, μέλος του Δ. Σ του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης απηύθυνε έκκληση για δημιουργία τεχνητού νεφρού μόνο για νεφροπαθείς με Covid, με γιατρούς και νοσηλευτές, που δεν θα μοιράζονται στα δύο, με κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε αιμοκαθαρόμενους που δεν έχουν ως τώρα προσβληθεί.

«Εδώ και έναν μήνα έχουμε διατυπώσει το αίτημα επιτακτικά, να γίνει μια μονάδα τεχνητού νεφρού μόνο για Covid ασθενείς, έτσι ώστε όλοι οι αιμοκαθαρόμενοι με Covid να πηγαίνουν σ΄ένα συγκεκριμένο νοσοκομείο. Έτσι ώστε και το νοσηλευτικό προσωπικό πλέον, που έχει κουραστεί ψυχικά και σωματικά να μην πηγαίνει από μονάδα μη Covid σε μονάδα με ασθενείς Covid για να τους κάνουν αιμοκάθαρση και μετά να επιστρέφουν σε ασθενείς που δεν έχουν Covid. Σε δημόσια νοσοκομεία οι μονάδες τεχνητού νεφρού συνεχίζουν να εξυπηρετούν ασθενείς με Covid και ασθενείς χωρίς Covid! Μας λένε ότι θα προσπαθήσουν, αλλά δεν δίνεται λύση. Επρόκειτο να μετατραπεί. Ήταν να διαμορφωθεί μια τέτοια μονάδα αποκλειστικά για θετικούς στον covid νεφροπαθείς, σε επιταγμένη ιδιωτική κλινική, αλλά ούτε αυτό προχώρησε, γιατί εκεί, στη Κλινική Σαραφιανος,, μπορούσαν να καλύψουν βαριά περιστατικά.»

Λιγότερο έντονο, αλλά υπαρκτό παραμένει το ίδιο πρόβλημα και για τους ογκολογικούς ασθενείς, ενώ τεράστιες καθυστερήσεις παρατηρούνται στην εξέλιξη ογκολογικών θεραπειών και προληπτικών ελέγχων, όπως κατήγγειλε στην ίδια εκπομπή του Radio North 98 ο κ. Γιώργος Καπετανάκης, Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου.

«Είναι ανεπίτρεπτο ογκολόγοι και ογκολογικοί νοσηλευτές να αναγκάζονται να μετακινηθούν σε νοσοκομεία COVID για εφημερίες, λόγω έλλειψης προσωπικού και στη συνέχεια να επανέρχονται σε μονάδες με ανθρώπους που ανοσοκατασταλμένοι. Για τέτοιου είδους φαινόμενα είχαμε καταγγελίες στη Λάρισα, στην Αχαΐα, στο Ηράκλειο της Κρήτης, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις ακτινοθεραπείες, στα ραντεβού των ασθενών έχουμε ακόμα τρεις μήνες καθυστέρηση. Αν συνέχιζαν να έχουμε διπλή βράδια θα είχαμε ελάχιστες έως καθόλου καθυστερήσεις. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ασθενή με καρκίνο είναι ζωτικής σημασίας.»

Μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, όπως περιγράφει ο κ. Καπετανάκης «έχει παρατηρηθεί «μείωση κατά 50% στους προληπτικούς ελέγχους, ενώ ασθενείς με καρκίνο, υπό το φόβο ότι μπορεί να αρρωστήσουν δεν συνεχίζουν τις θεραπείες τους. Θα δούμε στο μέλλον μεγάλη συχνότητα καρκίνων σε στάδια προχωρημένα.»

ΠΗΓΗ: thestival

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί