Θες να πάρεις ασανσέρ;;; Παρασκευής: Επιβεβλημένη η χρήση μάσκας εκεί μέσα

Στην ανησυχία που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται από χτες με την κατάργηση -υπό όρους- της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής μιλώντας το πρωί στη Μαρία […]

Στην ανησυχία που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται από χτες με την κατάργηση -υπό όρους- της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής μιλώντας το πρωί στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

Όπως εξήγησε ο κ. Παρασκευής, η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεγαλύτερη μολυσματικότητα και ικανότητα να προσβάλει τα άτομα με μερική ανοσία, δηλαδή, όσους έχουν ολοκληρώσει την πρώτη δόση του εμβολιαστικού τους σχήματος. Σημείωσε δε ότι είναι πιο εύκολη η διασπορά του στελέχους που ευθύνεται για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, η οποία όπως είπε «είναι πολύ πιθανό να επικρατήσει μέχρι τον Αύγουστο, γιατί έχει κυριαρχήσει στις ομάδες των νεαρών ατόμων που έχουν μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη αλλά μεγαλύτερη κινητικότητα και περισσότερες επαφές». Επίσης εξέφρασε την εκτίμηση πως μια τέτοια εξέλιξη «μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης του 4ου κύματος» της πανδημίας.

Γι’ αυτό ο κ. Παρασκευής επισήμανε με έμφαση πως τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να ολοκληρώσουν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να προσβληθούν και να νοσήσουν». Και εξήγησε ποιοι θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου, αλλά και πότε η διασπορά του κορωνοϊού «θα θυμίζει πάρα πολύ την αντίστοιχη της γρίπης».

Δεν καταργήθηκε η χρήση μάσκας
Τέλος, αναφερόμενος στις μάσκες, ο κ. Παρασκευής υπογράμμισε πως «δεν έχουμε καταργήσει τη χρήση τους» και συνέστησε στους πολίτες να τη φορούν ακόμη και σε εξωτερικούς χώρας όταν βρίσκονται σε κάποια «ουρά» (πχ σε τράπεζα) ή σε κοντινή απόσταση με άτομα εκτός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Πρόσθεσε δε πως «η χρήση μάσκας είναι επιβεβλημένη στον ανελκυστήρα» όπου «ο κίνδυνος διασποράς είναι ακόμη μεγαλύτερος διότι ο χώρος δεν είναι αεριζόμενος». Και δήλωσε πως ο ίδιος εξακολουθεί να φορά τη μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους.

GRTimes

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί