• Αρχική
  • Άρθρα
  • Θεμιστοκλέους για εμβολιασμό παιδιών: Είμαστε έτοιμοι και αναμένουμε οδηγίες

Θεμιστοκλέους για εμβολιασμό παιδιών: Είμαστε έτοιμοι και αναμένουμε οδηγίες

Για αύξηση των ραντεβού όσο έρχονται εμβόλια μίλησε αναφορικά με τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 18-29 ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.


Ανέφερε δε πως σε πολύ σύντομο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τα άλλα σκευάσματα για τους 18 με 29 που εμβολιάζονται με το μονοδοσικό Johnson & Johnson.

Όσον αφορά όσους νόσησαν από κορονοϊό τόνισε πως αρκεί μία δόση για τη θωράκισή τους, ενώ εξήγησε πως αν κάποιος έχει προγραμματισμένο ραντεβού και νόσησε πρόσφατα, θα λάβει μήνυμα ακύρωσής του και μετά από έξι μήνες, θα του έρθει άλλο μήνυμα για νέο ραντεβού.

Σχετικά με την έγκριση από τον EMA για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών δήλωσε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα εξετάσει τις επόμενες μέρες το ελληνικό πλάνο.

«Εμείς σαν επιχειρησιακός μηχανισμός, είμαστε έτοιμοι» σημείωσε και πρόσθεσε πως θα «πρέπει να έχουμε τις οδηγίες για από Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και θα προχωρήσουμε όπως στις άλλες ηλικίες ανάλογα με τη διαθεσιμότητα».

Σχετικά με τα self test σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δήλωσε πως 14 μέρες μετά και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, δεν υπάρχει λόγος κάποιος να υποβληθεί σε self test και προανήγγειλε ανακοινώσεις και οδηγίες.

Το ίδιο είπε και για το σχέδιο του κατ’οίκον εμβολιασμού για το οποίο θα υπάρχουν ανακοινώσεις την ερχόμενη Δευτέρα και το πλάνο που θα ανακοινωθεί θα εφαρμοστεί μέσα στον Ιούνιο.


Εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της 44χρονης από την Κρήτη, που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca.

«Εμείς ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΜΑ και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που αντιμετώπισαν με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και διαφάνεια το θέμα και έδωσε τα στοιχεία» ανέφερε ενώ σχετικά με το γεγονός ότι κάθε χώρα ακολούθησε τη δική της γραμμή στον εμβολιασμό με AstraZeneca, συμφώνησε ότι, «δεν βοήθησε το ότι κάθε χώρα είχε τη δική της γραμμή».

Τέλος, δήλωσε πως η σύσταση είναι κάποιος να κάνει τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου που έκανε την πρώτη εκτός πολύ συγκεκριμένων περιπτώσεων, όπως η θρόμβωση.
Τέλος ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν αποθέματα εμβολίων και από τα τρία σκευάσματα, ενώ ανεμένεται πολύ μεγάλος αριθμός παραλαβής εμβολίων μέχρι το τέλος της χρονιάς.

(sputniknews)