Θεμιστοκλέους: «Αυτή τη στιγμή δεν εξετάζουμε επέκταση της υποχρεωτικότητας»

«Τη στιγμή αυτή δεν εξετάζουμε την επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας»,

αναφέρει σε συνέντευξή του στο Reader.gr, o γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. σημειώνοντας ότι η εφαρμογή του μέτρου στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 60 ετών «έχει αδιαμφισβήτητα πετύχει», καθώς «περισσότεροι από 220.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους».

Ο συντονιστής του εμβολιαστικού σχεδίου «Ελευθερία», ένα χρόνο μετά τον πρώτο εμβολιασμό, τονίζει ότι η χώρα μας βρίσκεται πλέον στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης με περισσότερους από 7.200.000 πολίτες να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Κύριε Θεμιστοκλέους, ποια είναι η έως τώρα αποτίμηση της επιχείρησης «Ελευθερία» έπειτα από 18 εκατ. εμβολιασμούς; Σε ποιο βαθμό επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί και ποιοι είναι οι επόμενοι;

«Βρισκόμαστε σήμερα λίγο περισσότερο από ένα χρόνο από τον πρώτο εμβολιασμό, που έγινε στις 27 Δεκεμβρίου 2020, να έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 18.380.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 7.580.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,2% του γενικού πληθυσμού και 82,1% του ενήλικου πληθυσμού. Περισσότεροι από 7.200.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 68,6% επί του γενικού πληθυσμού και 78,3% του ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης έχουμε πετύχει, αρκετά νωρίτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες με τις αποφάσεις για την αναμνηστική δόση, να έχει εμβολιαστεί ή να έχει κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό με αναμνηστική δόση η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης. Με βάση τους αριθμούς που ανέφερα η Ελλάδα μετά την εντατικοποίηση των προσπάθειών μας βρίσκεται πλέον στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Οι προσπάθειές μας όμως για να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας ιδιαίτερα τους πολίτες άνω των 60 ετών που είναι οι πιο ευάλωτοι και ευπαθείς στη νόσο να εμβολιαστούν δεν σταματούν».

Παρά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας άνω των 60 ετών παραμένει ανεμβολίαστος. Υπάρχει κάποιος νέος σχεδιασμός για να πειστούν όσοι δεν προχωρούν στον εμβολιασμό τους στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα;

«Το μέτρο της υποχρεωτικότητας έχει αδιαμφισβήτητα πετύχει. Τη στιγμή αυτή περισσότεροι από 220.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους και αυτό δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την εφαρμογή του μέτρου. Θα θέλαμε σίγουρα να εμβολιαστούν περισσότεροι αλλά η απόδοση του μέτρου βοηθάει κάποιος να καταλάβει πόσο δύσκολο είναι ορισμένες φορές να καμφθούν βαθιά λανθασμένες απόψεις που οφείλονται σε αντιλήψεις, σε προκαταλήψεις κοινωνικές, θρησκευτικές ή πολιτικές. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη δική μας χώρα. Έχουμε δει και άλλες χώρες, ίσως και πιο προηγμένες ή ανεπτυγμένες από τη δική μας όπως π.χ. οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Γερμανία, να έχουν παρόμοια ποσοστά με τη χώρα μας. Σίγουρα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή αλλά είναι δεδομένο ότι στο τέλος της διαδρομής κάποιοι συμπολίτες μας δυστυχώς δεν θα πειστούν να εμβολιαστούν».

Δεδομένου ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από ποιους παράγοντες θα εξαρτηθεί η επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου στη χώρα μας; Τα κριτήρια θα είναι μόνο ηλικιακά;

«Τη στιγμή αυτή δεν εξετάζουμε την επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας. Να σημειώσω εδώ ότι στη χώρα μας δεν είμαστε στη φάση της συζήτησης, που όπως λέτε έχει ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα και η Ιταλία ήταν οι πρώτες χώρες που εφάρμοσαν την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς και πάλι από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσαν την υποχρεωτικότητα σε πολίτες του γενικού πληθυσμού».

Πώς εξελίσσεται η εμβολιαστική διαδικασία στα παιδιά άνω των 12 ετών; Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την ανταπόκριση των γονιών παιδιών της ηλικιακής ομάδας 5-11 ετών;

«Ο εμβολιασμός των παιδιών 12-14 ετών εξελίσσεται με πολύ καλό ρυθμό, καθώς έχουν εμβολιαστεί 130.000 παιδιά της συγκεκριμένης ομάδας με μία δόση, το 39,2% και αν συνυπολογίσουμε τα ραντεβού το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 42,2%. Επίσης, για την ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών περισσότεροι από 175.000 έφηβοι έχουν εμβολιαστεί με μία δόση, που αντιστοιχεί στο 53,5% και αν συνυπολογίσουμε τα ραντεβού το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 55,6%. Στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών 5-11 ετών, ήδη 52.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί και περισσότερα από 68.000 έχουν προγραμματισμένο ραντεβού. Επιπλέον, υπάρχουν 60.000 ελεύθερα ραντεβού μέχρι τέλος Ιανουαρίου σε όλη τη χώρα. Παράλληλα ξεκινάμε τη διενέργεια εμβολιασμών παιδιών 5-11 σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά».

Τι περιλαμβάνει ο εμβολιαστικός προγραμματισμός για το mega εμβολιαστικό κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης;

«Η απόφαση αυτή για την αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών στο Γενικό Νοσοκομείο Πεντέλης κρίθηκε απαραίτητη ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στη μεγάλη ζήτηση που υπήρχε για παιδιατρικά εμβόλια στην Αττική και με βάση αυτήν την απόφαση άνοιξαν περισσότερα από 7.000 νέα ραντεβού».

(Από Reader – φωτο:intime)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί