The Telegraph: Πώς φτάσαμε στο εμβόλιο της Pfizer – «Το σχεδιάζουμε σαν να δίνουμε σκίτσο υπόπτου» λένε οι ιδρυτές της BioNTech

Στη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού,

με ορισμένους να ορθώνουν τείχος αμφισβήτησης για την αξιοπιστία των ενέσιμων σκευασμάτων ενάντια στον «αόρατο εχθρό», που κρατά δέσμιο τον πλανήτη, η σύζυγος του επικεφαλής της BioNΤech, δρ Εζλέμ Τουρετσί, δίνει μια απάντηση που ξεδιαλύνει το πλέγμα αμφιβολιών.

«Το να σχεδιάσουμε πώς θα στείλουμε ένα μήνυμα στο ανοσοποιητικό σύστημα με την τεχνολογία mRNA είναι σαν να δίνουμε στην αστυνομία το σκίτσο ενός υπόπτου. Η πραγματική πρόκληση δεν είναι πώς θα τον σχεδιάσουμε, αλλά η ακριβής κατανόηση του πώς ακριβώς μοιάζει ο ύποπτος σήμερα. Αν στο σκίτσο τα μαλλιά του είναι διαφορετικά, δεν θα είναι εύκολο να τον δει κάποιος και να τον αναγνωρίσει. Το ίδιο συμβαίνει και με το mRNA. Αν δεν είναι σωστό, μπορεί το ανοσοποιητικό σύστημα να μην αναγνωρίσει την οδηγία που του δίνεται ή ακόμα χειρότερα, να καταλάβει λάθος και να επιτεθεί στον οργανισμό», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Η ιστορία πίσω από την ανάπτυξη του εμβολίου

Η ιστορία πίσω από τη διανομή του εμβολίου της Pfizer, που βασίζεται στην τεχνολογία mRNA, έχει πραγματικά ενδιαφέρον: Αρχικώς η φαρμακευτική εταιρεία ήταν επιφυλακτική απέναντι στην πρόταση ανάπτυξης εμβολίου για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, με τους αξιωματούχους της να εκτιμούν ότι επρόκειτο για κάτι που σύντομα θα περιοριζόταν.

Τον Ιανουάριο του 2020, τότε που ο κορωνοϊός άρχισε να επελαύνει σε όλο τον πλανήτη, ο Ουγούρ Σαχίν και η σύζυγός του Εζλέμ Τουρετσί είχαν λάβει απάντηση από την Pfizer ότι η επιχείρηση ανάπτυξης ενέσιμων σκευασμάτων δεν θα λειτουργούσε.

Ο αντιπρόεδρος της Pfizer, μάλιστα, εκτιμούσε πως η τεχνολογία mRNA, η οποία έχει αποδειχθεί καίριας σημασίας όσον αφορά στα επιτεύγματα στον χώρο των εμβολίων, συνιστούσε κάτι πολύ πειραματικό.

Πίστευε, ακόμη, ότι η νόσος Covid-19 θα είχε παρόμοια εξέλιξη με τους ιούς SARS και MERS.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph, οι αρχικές ενστάσεις της Pfizer, η απόφαση του ζευγαριού επιστημόνων από την Τουρκία να αφοσιωθούν μέσα από την εταιρεία τους BionNTech, στη δημιουργία ενός mRNA εμβολίου για τον κορωνοϊό, που σώζει εκατομμύρια ζωές, περιγράφονται στις σελίδες του βιβλίου «The Vaccine» (Το Εμβόλιο), το οποίο γράφτηκε με τη συνεργασία της Βρετανίδας δημοσιογράφου Τζο Μίλερ και των επιστημόνων πίσω από την εταιρεία βιοτεχνολογίας με αρχικό κεφάλαιο 1 δισ. ευρώ.

Οι δρ Σαχίν και Τουρετσί κινητοποιήθηκαν να αναλάβουν ενεργό δράση με την ανάγνωση ενός άρθρου από Κινέζους ακαδημαϊκούς, στο περιοδικό Lancet, τον Ιανουάριο του 2020. Κατάλαβαν, τότε, πως μια πανδημία βρισκόταν προ των πυλών.

Η μεταδοτικότητα του ιού και ο τρόπος εισχώρησής του στον ανθρώπινο οργανισμό τούς θορύβησε όταν διάβασαν για ένα επτάχρονο κοριτσάκι που διαγνώστηκε θετικό, χωρίς αρχικώς να έχει παρουσιάσει συμπτώματα.

«Ο ιός κάνει μεταστάσεις όπως συμβαίνει με τον καρκίνο. Στο αρχικό στάδιο δεν βλέπεις τον καρκίνο, στη συνέχεια όμως βλέπεις τι συμβαίνει», δήλωσε ο δρ Σαχίν.

Πώς λειτουργούν τα mRNA εμβόλια

Όπως η Moderna στις ΗΠΑ, έτσι και η BioNTech ειδικεύονται στην τεχνολογία του mRNA, δηλαδή κομμάτια του γενετικού κώδικα μπορούν να συντεθούν σε εργαστήριο και στη συνέχεια να εγχυθούν στην κυκλοφορία του αίματος για να δώσουν εντολή στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA έχουν αποδειχθεί «μπροστάρηδες» στη μάχη κατά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού και στην παραγωγή της αναμνηστικής δόσης.

Η BioNTech πλέον διαθέτει ομάδες επιστημόνων που μπορούν να διαχειριστούν τέτοιου είδους αλλαγές, όμως οι ιδρυτές της, αν και εμφανίζονται αισιόδοξοι για το μέλλον, προειδοποιούν ότι δεν είναι όλα τόσο απλά.

Γιατί είναι σημαντική η ενισχυτική δόση

«Το ανοσοποιητικό σύστημα σε κάποια φάση χρειάζεται ενίσχυση για κάθε παθογόνο οργανισμό, οπότε είναι σημαντικό να γίνεται ενισχυτική δόση. Αν βέβαια ο στόχος είναι να μειωθούν οι λοιμώξεις, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν νωρίτερα οι ενισχυτικές. Αν πάλι ο στόχος είναι να μειωθούν οι βαριά ασθενείς και οι νοσηλείες, τότε οι αναμνηστικές δόσεις θα μπορούσαν να γίνουν πολύ αργότερα», εξηγεί η Τουρετσί.

Στο βιβλίο «The Vaccine» αποκαλύπτεται ότι λομπίστες από τις Βρυξέλλες είχαν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να μην κάνει συμφωνία για το εμβόλιο της Pfizer, καθώς η τιμή του συγκριτικά με αυτό της AstraZeneca είναι πολλαπλάσια.

Κάποιοι έσπευσαν να κατηγορήσουν τις Pfizer-BioNTech ότι η ταχύτητα και η κλίμακα με την οποία κυκλοφόρησε το εμβόλιο μπορεί να αποτελούν κίνητρα κέρδους. Ο δρ Σαχίν πιστεύει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. «Σε αυτή τη φάση μπορούμε να επενδύσουμε τα κέρδη από το εμβόλιο για να επιταχύνουμε την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας μας. Για παράδειγμα, μπορούμε να τρέξουμε πιο γρήγορα για τη δημιουργία ενός εμβολίου για την ελονοσία. Και θα το κάνουμε επειδή είμαστε επικεντρωμένοι στον στόχο μας. Η ελονοσία είναι μία από τις χειρότερες μολυσματικές παθήσεις που πλήττουν πολλά μικρά παιδιά», δηλώνει.

Παράλληλα, προσθέτει ότι το εμβόλιο πωλείται σε φτωχές χώρες σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή. Η τεχνολογία έχει επίσης άδεια στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, ώστε να μπορεί να παραχθεί και τοπικά.

Οταν ρωτήθηκαν για το μέλλον των εμβολίων mRNA σε παθήσεις όπως ο καρκίνος, οι Σαχίν και Τουρετσί εξέφρασαν την αισιοδοξία τους. Οπως εξήγησαν, οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική θα βοηθήσουν στην παρασκευή εξατομικευμένων εμβολίων για διάφορους τύπους καρκίνου.

(protothema)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί