Θάνατος μετά το εμβόλιο J&J! Παρανέργειες σε νέους ανθρώπους – Η Ελλάδα θέλει να εμβολιάσει κανονικά, vid

Τι λένε οι τελευταίες πληροφορίες...

Λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα του el.gr για σοβαρές παρενέργειες και λιποθυμίες μετά το εμβόλιο Johnson & Johnson, το οποίο φέρνουν στην Ελλάδα, γνωστοποιήθηκε πως τουλάχιστον ένας άνθρωπος πέθανε από θρομβοεμβολή αφού του χορηγήθηκε το εμβόλιο. Σύμφωνα με τους New York Times, και τα έξι περιστατικά θρομβώσεων αφορούν γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών. Μία εξ αυτών πέθανε και μια δεύτερη χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε κρίσιμη κατάσταση.

Αυτό επιβεβαίωσε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πίτερ Μαρκς, διευθυντής του Κέντρου Βιολογικών Ερευνών της FDA, προέτρεψε τους εργαζομένους σε υπηρεσίες υγείας όταν διαπιστώνουν ότι κάποιος έχει χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων ή θρόμβους να ερευνούν αν το πρόσωπο αυτό έχει εμβολιαστεί πρόσφατα.

Σύμφωνα με τον Μαρκς, για όσους έκαναν το συγκεκριμένο εμβόλιο πριν από έναν και πλέον μήνα, ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβων θεωρείται σε αυτήν τη φάση πολύ χαμηλός. Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν βλέπουμε θρομβοεμβολές με χαμηλά αιμοπετάλια» σε όσους έχουν κάνει τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ, διέκοψαν την χορήγηση του εμβολίου, ενώ η Αυστραλία το είχε ήδη απορρίψει.

Η FDA αναμένει πάντως ότι η αναστολή της χρήσης του εμβολίου της J&J στις ΗΠΑ θα διαρκέσει μόνο «μερικές ημέρες».

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ευρώπη κάποιες χώρες θα χορηγήσουν το εμβόλιο, ανάμεσά τους φυσικά και η Ελλάδα, η οποία την Τετάρτη περιμένει τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου.

Ωστόσο, με ανακοίνωσή της η Johnson & Johnson ενημερώνει ότι καθυστερεί τη διάθεση του εμβολίου της στην Ευρώπη καθώς στις ΗΠΑ διερευνώνται οι σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων.

Οι ελληνικές Αρχές είναι ενημερωμένες για τα περιστατικά θρομβώσεων και χαμηλών αιμοπεταλίων μετά τον εμβόλιο της J&J, καθώς για το θέμα είχε προβεί ήδη από την περασμένη Παρασκευή σε ανακοινώσεις η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν τίθεται θέμα ακύρωσης των εμβολιασμών και απλά περιμένουν πότε θα πάρουν τις δόσεις.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Προβληματισμό έχει προκαλέσει το γεγονός πως παρατηρούνται παρενέργειες ΚΑΙ σε νέους ανθρώπους μετά το εν λόγω εμβόλιο.

Το πρωϊ διαβάσατε για την νεαρή Sarah Moore στην Geοrgia των ΗΠΑ, η οποία είναι ένα από τα οκτώ άτομα που υπέστησαν ανεπιθύμητες ενέργειες αμέσως μετά την λήψη του εμβολίου Johnson & Johnson.

Θυμηθείτε ένα άλλο περιστατικό από το Ντάλας, που αφορά επίσης νεαρή γυναίκα: Νεαρή Αμερικάνα: Έκανα το εμβόλιο «Johnson&Johnson», παρέλυσα και είχα επιληπτικές κρίσεις! ΒΙΝΤΕΟ

«Τα άκρα μου άρχισαν να μουδιάζουν, το πρόσωπό άρχισε να μουδιάζει. Είναι τρομακτικό»! δήλωσε μεταξύ άλλων η Moore, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Εξηγώντας τη σοβαρότητα της αντίδρασής της, υπογράμμισε: «Μέσα σε δύο έως τρία λεπτά ήξερα ότι επρόκειτο να λιποθυμήσω. Μειωνόταν η όραση και η ακοή μου».

Ένας εκπρόσωπος της Περιφέρειας Υγείας της Βόρειας Γεωργίας ισχυρίστηκε πως για την κατάσταση της Moore ευθύνεται ο καιρός: «Δεν πιστεύουμε ότι έχει καμία σχέση με το εμβόλιο. Έχει να κάνει μάλλον με περιβαλλοντικούς παράγοντες».

Ωστόσο, ο Moore υποστήριξε: «Δεν έκανε ζέστη, δεν είχε καν 21 βαθμούς. Ήμουν με φούτερ και τζιν. Ένιωθα πολύ άνετα, όχι ζεστά».

Η νεαρή Αμερικανίδα ξύπνησε με την όψη μιας άλλης νεαρής γυναίκας να βγαίνει σε φορείο. Συνολικά, οκτώ άτομα υπέστησαν ανεπιθύμητες ενέργειες μετά το εν λόγω εμβόλιο, το οποίο φέρνουν στην Ελλάδα.

«Υπήρχε ένα κορίτσι κοντά μου και το μετέφεραν σε φορείο», είπε η Μουρ.

H Μουρ λιποθύμησε τρεις φορές μετά το εμβόλιο, λέγοντας δεν είχε υποκείμενες καταστάσεις υγείας που θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στο επεισόδιο.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί