Τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα όργανα ή ιστοί αποτελούν το μέλλον της χειρουργικής και πολύ περισσότερο το μέλλον της πλαστικής χειρουργικής,
διότι δίνουν -και θα δώσουν στο μέλλον- στους χειρουργούς τεράστιες δυνατότητες και αποτελέσματα, τα οποία σήμερα δεν μπορεί να φανταστεί κάποιος. Οι εφαρμογές της τρισδιάστατης εκτύπωσης στην πλαστική χειρουργική χρησιμοποιούνται για την προεγχειρητική απεικόνιση των διαφόρων παθολογικών καταστάσεων, για τον προεγχειρητικό σχεδιασμό των χειρουργείων, την εφαρμογή σε χειρουργικές επεμβάσεις του προσώπου, του κορμού και των άκρων και επίσης του μαστού.
Επίσης, η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει ευρύτατες εφαρμογές την αισθητική, αλλά και την επανορθωτική χειρουργική. Στη Θεσσαλονίκη η Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, έχει προχωρήσει στην παρασκευή στο εργαστήριο (in vitro) ενός βιολογικά εκτυπωμένου χόνδρινου ωτικού πτερυγίου, με τη λήψη πρωτογενών μεσεγχυματικών κυττάρων. Ωστόσο αυτό δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί στην κλινική πράξη.
Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Πλαστικής Χειρουργικής, Ευτέρπη Δεμίρη, με αφορμή ομιλία της με θέμα τις εφαρμογές της τρισδιάστατης εκτύπωσης στην Πλαστική Χειρουργική, το πλαίσιο του 9ου Επιστημονικού Συνεδρίου του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.
“Με την τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί κάποιος, πέρα από το να αποτυπώσει το πρόβλημα, να προβλέψει σε ένα βαθμό και το αποτέλεσμα το οποίο αναμένεται να δώσει η επανορθωτική επέμβαση. Και φυσικά η μεγάλη επανάσταση, όσον αφορά την πλαστική χειρουργική, αφορά την τρισδιάστατη εκτύπωση βιολογικών ιστών, όπως είναι το τεχνητό δέρμα, ο τεχνητός χοντρός, το τεχνητό οστό, βιολογικά προετοιμασμένων, χρησιμοποιώντας ειδικά τρισδιάστατα μοντέλα στα οποία καλλιεργείται ο ιστός και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση διαφόρων ιστικών ελλειμάτων. Η έρευνα είναι τεράστια. Ήδη έχουμε τεχνητό δέρμα, υπάρχουν τα πρώτα βιολογικά τυπωμένα ωτικά πτερύγια, τα οποία σε κάποιες χώρες έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί, αλλά ακόμα είναι πολύ στην αρχή τους και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει πάρα πολύ μεγάλη πρόοδος σε αυτό το κομμάτι” πρόσθεσε η κ. Δεμίρη.
Αγγέλα Φωτοπούλου / APE MPE/ photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ελευσίνα: Βρέθηκε οπλοστάσιο στο σπίτι 17χρονου – Είχε απειλήσει με πιστόλι συμμαθητή του
- Η Λία Μισέλ μιλά για τον πρώτο της ρόλο στο Μπρόντγουεϊ σε ηλικία οκτώ ετών
- ΙΕΛΚΑ: Φθηνότερο το ελληνικό καλάθι στα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες
- Ισχυρότατη ηλιακή έκρηξη αποτυπώθηκε σε ένα εντυπωσιακό ΒΙΝΤΕΟ
- Συλλυπητήρια Αντ. Σαμαρά για την απώλεια του Διονύση Σαββόπουλου
- Ελευσίνα: Συνελήφθη ζευγάρι με πάνω από 4 κιλά κοκαΐνη μέσα σε κρύπτη αυτοκινήτου
- Κακοκαιρία “χτυπά” τη Ζάκυνθο: Σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο – “Αποφύγετε τις μετακινήσεις”
- Ζελένσκι: «Καλός συμβιβασμός η πρόταση Τραμπ για το τέλος του πολέμου»
- Υπουργείο Δικαιοσύνης: Πανελλαδικό κτιριακό πρόγραμμα για τα δικαστήρια ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ
- ΗΠΑ: Συνελήφθη 49χρονος που φέρεται να σχεδίαζε ένοπλη επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Ατλάντα