Τα πέντε πιο σπάνια συμπτώματα του κορωνοϊού

Πέρα από τα κοινά συμπτώματα κορωνοϊού, υπάρχουν και μερικά πιο σπάνια, αλλά εξίσου ύποπτα που ενδεχομένως να υποδηλώνουν τη νόσο. Ο πυρετός, ο ξηρός βήχας και η κόπωση αποτελούν κοινά συμπτώματα κορωνοϊού, τα οποία έχει καταδείξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Άλλα “ύποπτα” συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι κάποιος έχει νοσήσει είναι η καταρροή, […]

Πέρα από τα κοινά συμπτώματα κορωνοϊού, υπάρχουν και μερικά πιο σπάνια, αλλά εξίσου ύποπτα που ενδεχομένως να υποδηλώνουν τη νόσο.

Ο πυρετός, ο ξηρός βήχας και η κόπωση αποτελούν κοινά συμπτώματα κορωνοϊού, τα οποία έχει καταδείξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Άλλα “ύποπτα” συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι κάποιος έχει νοσήσει είναι η καταρροή, ο πονόλαιμος, η διάρροια, ακόμη και η απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης. Όλα τα παραπάνω αποτελούν τα πιο συχνά καταγεγραμμένα συμπτώματα ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Δεν είναι, όμως, τα μοναδικά.

Υπάρχει, όμως, μία σειρά άλλων ακόμη συμπτωμάτων, πιο σπάνιων μεν, τα οποία όμως έχουν εμφανιστεί και ταυτιστεί με περιπτώσεις του κορωνοϊού.

Αυτά παρουσιάζονται στον “Guardian” και είναι:

 1. “Covid Toes”
  Αποτελεί μία σπάνια δερματική ανωμαλία των ποδιών που άρχισε να εμφανίζεται σταδιακά, αποτελώντας ένα βασικό εξωγενές σημάδι της νόσου. Σε αρκετές χώρες διαπιστώθηκε ότι άνθρωποι που παρατήρησαν ξαφνικά εξανθήματα στα δάχτυλα των ποδιών τους είχαν προσβληθεί από κορονοϊό, χωρίς μάλιστα να έχουν άλλα συμπτώματα. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται “Covid Toe”. Τα εξανθήματα έχουν κόκκινη ή μωβ απόχρωση και έχουν εντοπιστεί στην εξωτερική πλευρά του ποδιού ή κάτω από αυτό, ακόμα και ανάμεσα στα δάχτυλα. Τέτοια περιστατικά φαίνεται, όμως, πως έχουν διαπιστωθεί σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες, μικρά παιδιά και εφήβους. Όπως ανέφερε μάλιστα το ευρωπαϊκό επιστημονικό περιοδικό της Παιδιατρικής Δερματολογίας μία τέτοια δερματική ανωμαλία δεν είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν, σε άλλες ασθένειες πλην κορονοϊού.
 2. Επιπεφυκίτιδα
  Αποτελεί ένα σπάνιο σύμπτωμα μεταξύ των κρουσμάτων, που ουσιαστικά είναι κάποια ιικά σωματίδια που περιέχονται στα δάκρυα. Οφθαλμολογικό πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι η ιογενής επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκληθεί από τη λοίμωξη του ανοσοποιητικού συστήματος ως μία δευτερογενής επιπλοκή, που μπορεί να υποδηλώνει ότι κάποιος έχει προσβληθεί από τον ιό. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, η επιπεφυκίτιδα αποτελεί ένα εκ των συμπτωμάτων, αφού θα πρέπει να συνοδεύεται και από άλλα, όπως ο πυρετός ή ο βήχας.
 3. Αποχρωματισμός δέρματος
  Σε έρευνα που έγινε στην Ισπανία παρατηρήθηκε ότι το 6% από 375 περιπτώσεις του κορονοϊού παρουσίασε αποχρωματισμό του δέρματος και νέκρωση του δερματικού ιστού, λόγω έλλειψης παροχής αίματος. Το δέρμα παρουσιάζει κόκκινα ή μωβ στίγματα σε διάφορες περιοχές ή ακόμη και να καταλάβουν ένα σημείο του δέρματος, δημιουργώντας μεγάλα σημάδια, ακόμη και σε μεγάλη έκταση του σώματος. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε μεγαλύτερους κυρίως ανθρώπους και δη σε πιο σοβαρές περιπτώσεις κορονοϊού, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι ισχύει πάντα, αφού παρατηρήθηκε και σε ανθρώπους που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.
 4. Ζαλάδα/πονοκέφαλοι
  Σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε σε νευρολογική επιστημονική σελίδα των ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι το 36,4% από 214 ασθενείς στην Κίνα είχαν νευρολογικά προβλήματα, όπως η ζαλάδα και ο πονοκέφαλος, που υποδήλωναν τη νόσο. Αυτή η περίπτωση πάντως χαρακτηρίστηκε πιο σπάνια και ασυνεπής ως προς τον συσχετισμό της με τον κορονοϊό, πράγμα που υποστήριξε και ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου Reading, ο οποίος είπε ότι “συμβαίνει μεν, αλλά δεν είναι αυτό που κάνει ο κορονοίός. Τέτοιες νευρολογικές επιπλοκές ίσως επιβεβαιώνουν τη σοβαρότητα των επιπτώσεων του κορονοϊού, παρά μία μεμονωμένη περίπτωση για την οποία πρέπει να ανησυχούμε”.
 5. Μούδιασμα-Κάψιμο
  Ακόμα μία δερματική περίπτωση την οποία ανέφεραν αρκετοί ασθενείς και η οποία σχετίστηκε με τον κορονοϊό. Σύμφωνα με γιατρό νοσοκομείου πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων της Νέας Υόρκης μία τέτοια συνθήκη ενδεχομένως να αποτελεί ανοσολογική αντίδραση του ασθενούς στον κορονοϊό, παρά ένα κοινό σύμπτωμα: “Είναι μία ανοσοαπόκριση που συμβαίνει. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού αντιδρούν έτσι σε αρκετές χημικές ουσίας, δημιουργώντας έτσι το αίσθημα του μουδιάσματος ή και του καψίματος σε αρκετές περιπτώσεις. Όσο αυξάνεται αυτή η αντίδραση, το αίσθημα γίνεται και πιο έντονο.

news247.gr / photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί