Με συχνούς πονοκεφάλους σχετίζεται και η χρήση και έκθεση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα για τις ηλικίες 12-17 ετών.
Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν σχεδόν πέντε εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι, 5-17 ετών, που συμμετείχαν σε μεγάλη καναδική έρευνα υγείας. Ρωτήθηκαν αν είχαν βιώσει πονοκεφάλους κατά τους προηγούμενους έξι μήνες και πόσο συχνά. Στη μελέτη οι συχνοί πονοκέφαλοι ορίστηκαν ως εμφανιζόμενοι περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα. Περίπου το 6% είχαν πονοκεφάλους περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.
Επίσης, ρωτήθηκαν για διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής τους, όπως τον χρόνο χρήσης της οθόνης, τις ώρες ύπνου και τα γεύματα. Αξιολογήθηκαν το άγχος και οι διαταραχές της διάθεσης. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσες φορές την τελευταία εβδομάδα έφαγαν πρωινό και πόσο συχνά κάθισαν να δειπνήσουν με την οικογένειά τους, για συνολικά 14 γεύματα. Όπως διαπιστώθηκε, όσοι αντιμετώπιζαν συχνούς πονοκεφάλους, είχαν κατά μέσο όρο εννιά τέτοια γεύματα την εβδομάδα σε σύγκριση με δώδεκα γεύματα κατά μέσο όρο για τα παιδιά που είχαν έναν ή κανένα πονοκέφαλο την εβδομάδα.
Μετά την προσαρμογή για παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο και παράγοντες του τρόπου ζωής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν τακτικά πρωινό και δείπνο με την οικογένειά τους είχαν 8% χαμηλότερο κίνδυνο συχνών πονοκεφάλων από εκείνους που δεν έτρωγαν τακτικά γεύματα.
Οι συμμετέχοντες ηλικίας 12-17 ετών ρωτήθηκαν επίσης πόσο συχνά έκαναν χρήση ουσιών, όπως αλκοόλ, τσιγάρα, ηλεκτρονικά τσιγάρα και κάνναβη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα καθημερινά είχαν διπλάσιες πιθανότητες συχνών πονοκεφάλων σε σύγκριση με όσους δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ ηλεκτρονικά τσιγάρα. Αντίθετα, οι ερευνητές δεν βρήκαν σύνδεση των πονοκεφάλων με τον ύπνο, τον χρόνο οθόνης και τη χρήση άλλων ουσιών. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες με διαταραχές άγχους και διάθεσης είχαν διπλάσιο κίνδυνο συχνών πονοκεφάλων σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν διαταραχές.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- «Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» σε… κρυπτονομίσματα: Πού κάνουν την αρχή
- Η χώρα που η Δύση ήθελε μανιωδώς να ελέγχει, δείχνει να ακολουθεί άλλο μονοπάτι
- Γαλλία: Αστυνομικοί σκότωσαν 26χρονο από τη Σενεγάλη που απειλούσε με μαχαίρι περαστικούς, vid
- Αυτό που εμφανίστηκε πάνω από το Κίεβο ξεσήκωσε πολλές συζητήσεις, vid
- Απίστευτες εικόνες από το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας – Άγριο κοάλα κάνει βόλτα με το αστικό, vid
- Ουκρανικό: Έφτασε στο Μαϊάμι ο απεσταλμένος της Ρωσίας Ντμίτριεφ για συνομιλίες
- Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο 12χρονος Τζορτζ έβαλαν ποδιές…και δούλεψαν στην κουζίνα, vid
- Απόκοσμο τοπίο: Μία πόλη στο μέτωπο πνιγμένη στις οπτικές ίνες των drones, vid
- Άφωνοι οι αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο – Ανακάλυψαν αρχαίο ναό αφιερωμένο στο Ρα μετά από 4.500 χρόνια
- Τι κάνει ο Πάπας Λέων στις 3.00 τα ξημερώματα…όταν δεν μπορεί να κοιμηθεί;









