Τα 9 πιθανά σημάδια έλλειψης σιδήρου – Μην τα υποτιμάτε

Εάν το σώμα δεν έχει αρκετή αιμοσφαιρίνη, οι ιστοί και οι μύες δεν έχουν αρκετό οξυγόνο για να λειτουργούν επαρκώς. Αυτό οδηγεί σε μια κατάσταση που ονομάζεται αναιμία.

Το σώμα χρειάζεται σίδηρο για να παράγει αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που τους επιτρέπει να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι αναιμίας, η αναιμία από έλλειψη σιδήρου είναι η πιο κοινή παγκοσμίως.

Έλλειψη σιδήρου: Οι πιο συχνές αιτίες
-ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου λόγω κακής διατροφής
-φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
-αυξημένες απαιτήσεις σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
-απώλεια αίματος λόγω βαριάς εμμήνου ρύσεως ή εσωτερικής αιμορραγίας

Εννιά συμπτώματα ότι έχετε έλλειψη σιδήρου

  1. Ασυνήθιστη κόπωση

Η κόπωση είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα ανεπάρκειας σιδήρου. Αυτό οφείλεται στο λιγότερο οξυγόνο που φτάνει στους ιστούς του σώματος και τους στερεί ενέργεια.

  1. Ωχρότητα

Η ωχρότητα σε περιοχές όπως το πρόσωπο, τα κάτω εσωτερικά βλέφαρα ή τα νύχια ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη μέτριας ή σοβαρής έλλειψης σιδήρου. Αυτό προκαλείται από τα μειωμένα επίπεδα αιμοσφαιρίνης, η οποία δίνει στο αίμα το κόκκινο χρώμα του.

  1. Δύσπνοια

Η δύσπνοια είναι ένα σύμπτωμα έλλειψης σιδήρου, ενώ τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης σημαίνουν ότι το σώμα δεν είναι σε θέση να μεταφέρει αποτελεσματικά οξυγόνο στους μύες και τους ιστούς.

  1. Πονοκέφαλοι και ζαλάδες

Οι πονοκέφαλοι και οι ζαλάδες θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη ανεπάρκειας σιδήρου. Η έλλειψη αιμοσφαιρίνης ίσως σημαίνει ότι δεν φτάνει αρκετό οξυγόνο στον εγκέφαλο, κάνοντας κατά πάσα πιθανότητα τα αιμοφόρα αγγεία του να διογκωθούν και να δημιουργήσουν πίεση.

  1. Αίσθημα ταχυπαλμίας

Σε περιπτώσεις ανεπάρκειας σιδήρου, η καρδιά αναγκάζεται να εργάζεται πολύ σκληρά για την μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστους ή γρήγορους καρδιακούς παλμούς και ακόμη και καρδιακούς θορύβους, διογκωμένη καρδιά ή καρδιακή ανεπάρκεια.

  1. Ξηρά και κατεστραμμένα μαλλιά και δέρμα

Το δέρμα και τα μαλλιά ενδέχεται να λαμβάνουν λιγότερο οξυγόνο από το αίμα κατά τη διάρκεια της έλλειψης σιδήρου, πράγμα που τα κάνει να αφυδατώνονται και να υποστούν βλάβη. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια μαλλιών.

  1. Οίδημα και πόνος στη γλώσσα και το στόμα

Αν η γλώσσα σας πονάει, είναι πρησμένη ή τη νιώθετε κάπως παράξενα τότε αυτό μπορεί να είναι σημάδι αναιμίας λόγω ανεπάρκειας σιδήρου. Οι ρωγμές στις γωνίες του στόματος μπορεί ακόμα να είναι ένα τέτοιο σημάδι.

  1. «Ανήσυχα» πόδια

Τα άτομα με αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Αυτή είναι μια έντονη ώθηση να κινούνται τα πόδια όταν είναι σε ηρεμία.

  1. Εύθραυστα ή σε σχήμα κουταλιού νύχια

Τα εύθραυστα ή σε σχήμα κουταλιού νύχια μπορεί να αποτελούν ένδειξη σοβαρής αναιμίας από έλλειψη σιδήρου.

(Με πληροφορίες από newsit – healthline.com / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί