Σε πτωτική τάση είναι το ιικό φορτίο της Θεσσαλονίκης μας λένε τώρα, ΑΛΛΑ επιμένουν στα χουντομέτρα

Κι όχι μόνο επιμένουν, αλλά θέλουν και να ενταθούν.

Τάση αργής αποκλιμάκωσης στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου των αστικών αποβλήτων της Θεσσαλονίκης δείχνουν και οι νεότερες ημερήσιες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιβεβαιώνεται η πτωτική τάση που ξεκίνησε να καταγράφεται από τις 26 Νοεμβρίου και μετά. Στα δείγματα από τη Δευτέρα, το ιικό φορτίο των λυμάτων μετράται στο επίπεδο της 5ης Νοεμβρίου, όταν ξεκινούσε η κορύφωση του τρέχοντος κύματος της πανδημίας, με το ιικό φορτίο να φτάνει σε υψηλό επίπεδο όλων των περιόδων από την εμφάνιση του SARS-CoV-2 στις 25 Νοεμβρίου 2021.

   Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 06/12 και της Τρίτης 07/12 είναι:

   -Οριακά μειωμένη (-15%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, του Σαββάτου 04/12 και της Κυριακής 05/12.

   -Μειωμένη (-26%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 29/11 και Τρίτης 30/11.

   «Παρατηρούμε μία αργή αποκλιμάκωση που συμβαδίζει με τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα στην πόλη. Στη χθεσινή (8/12) ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 779 κρούσματα, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην έκθεση της 1ης Δεκεμβρίου ήταν 952 κρούσματα.

Φυσικά όλα αυτά δεν αναιρούν ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο διασποράς του ιού στην κοινότητα και ακόμη κι αν συνεχιστεί η βελτίωση των δεικτών, θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να αποτυπωθεί στην εικόνα των νοσοκομείων και τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή τους θανάτους και διασωληνώσεις. Γι’ αυτό παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη η αυστηρή τήρηση των μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας από την έκθεση στον ιό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί