Ραδιενεργά νερά από Φουκοσίμα: «Τα ζώα θα μπορούσαν να μεταλλαχθούν – Πιθανότητα γενετικής βλάβης και στειρότητας»

Η Ιαπωνία άρχισε να ρίχνει περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια τόνους ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό την Πέμπτη, 24 Αυγούστου. Ένας ειδικός προειδοποίησε ότι «έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μεταλλάξεις όπως φαίνεται στο Τσερνόμπιλ».

Το μολυσμένο νερό έχει φιλτραριστεί για να αφαιρεθούν τα ισότοπα, αφήνοντας τρίτιο και άνθρακα-14, τα οποία είναι ραδιενεργά ισότοπα υδρογόνου και άνθρακα που δεν μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν από το νερό

Ο Timothy Mousseau, ένας ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, είπε στο DailyMai. com: Το τρίτιο και ο άνθρακας-14, μαζί με τα άλλα ραδιονουκλίδια [που προκαλούν καρκίνο ] έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν μεταλλάξεις, καρκίνους και αναπτυξιακές παραμορφώσεις. όπως φαίνεται στο Τσερνόμπιλ».


Τον Μάρτιο του 2011, ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Φουκουσίμα καταστράφηκε μετά από σεισμό και τσουνάμι που κατέστρεψε τα συστήματα ψύξης του εργοστασίου, προκαλώντας την τήξη τριών αντιδραστήρων – τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή από το Τσερνομπίλ το 1986.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ στα περίχωρα του Πριπιάτ υπέστη ένα τεράστιο ατύχημα στο οποίο ένας από τους αντιδραστήρες έπιασε φωτιά και εξερράγη, εξαπλώνοντας ραδιενεργό υλικό στη γύρω περιοχή.

Έκτοτε, τα ζώα που εκτέθηκαν ανέπτυξαν παραμορφώσεις και γενετικές αλλαγές και οι κάτοικοι έχουν πληγεί από καρκίνο.

Η Tokyo Electric Power (TEPCO) είπε ότι όταν συνέβη η καταστροφή στη Φουκουσίμα, ο οργανισμός συγκέντρωσε το μολυσμένο νερό καθώς ψύχθηκαν οι κατεστραμμένοι αντιδραστήρες, μαζί με τα υπόγεια ύδατα και τη βροχή που εισέρχονταν μέσα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση άρχισε να χρησιμοποιεί το Advanced Liquid Processing System (ALPS) 2013 για να φιλτράρει τις πιο επιβλαβείς ουσίες.

Το ALPS αφαιρεί σχεδόν όλα τα τοξικά στοιχεία στο νερό, αλλά δεν είναι σε θέση να φιλτράρει το τρίτιο.

Η TEPCO θεωρεί ότι το τρίτιο είναι αβλαβές, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Ο Moussea είπε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει κάποιος τραυματισμός στους εκτεθειμένους οργανισμούς».

Για να απελευθερώσει τα λύματα στον ωκεανό, η TEPOC κατασκεύασε μια υποθαλάσσια σήραγγα μήκους ενός μιλίου που εκτείνεται έξω από τη βάση του πυρηνικού σταθμού.

Η TEPCO πάτησε το κουμπί απελευθέρωσης στις δεξαμενές την Πέμπτη για να ξεκινήσει η διαδικασία απόρριψης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως και 40 χρόνια.

Η διαδικασία φιλτραρίσματος θα αφαιρέσει το στρόντιο-90 και το ιώδιο-129 και η συγκέντρωση άνθρακα-14 στο μολυσμένο νερό είναι πολύ χαμηλότερη από το ρυθμιστικό πρότυπο για την απόρριψη, σύμφωνα με τα έγγραφα της TEPCO και της ιαπωνικής κυβέρνησης.

«Δυστυχώς, επί του παρόντος, δεν υπάρχει καμία διαδικασία που θα επέτρεπε τη βιομηχανική απομάκρυνση του τριτίου από μολυσμένο νερό», είπε ο Mousseau.

«Οι μόνες εναλλακτικές λύσεις στην απόρριψη είναι α) να συνεχιστεί η αποθήκευσή του έως ότου η φυσική ραδιενεργή αποσύνθεση μειώσει τις συγκεντρώσεις σε πολύ χαμηλά επίπεδα (50-100 χρόνια) ή β) να στερεωθεί σε ένα υπόστρωμα (π.χ. σκυρόδεμα) έτσι ώστε να μην μπορεί να συσσωρευτεί στο οικοσύστημα.’

Το τρίτιο είναι ένα άχρωμο, άοσμο αέριο με χρόνο ημιζωής περίπου 12 χρόνια.

Μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω της εισπνοής, της κατάποσης ή της απορρόφησης μέσω του δέρματος και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου εάν καταναλωθεί σε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες.

«Με βάση την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, διαπιστώσαμε ότι εάν καταποθεί, απορροφηθεί ή εισπνευστεί, το τρίτιο σε οποιαδήποτε μορφή μπορεί να προκαλέσει γενετική βλάβη (δηλ. αυξημένα ποσοστά μετάλλαξης), καρκίνο, αναπτυξιακά ελαττώματα, μειωμένη γονιμότητα ή ακόμα και στειρότητα και μειωμένη μακροζωία, είπε ο Μουσο.

«Σε υψηλές δόσεις, το τρίτιο μπορεί να οδηγήσει σε θνησιμότητα. Σε χαμηλές δόσεις, τέτοιες επιδράσεις είναι πιθανό να μην ανιχνευθούν λόγω των τεχνικών προκλήσεων της μελέτης αυτού του ισοτόπου, αλλά σε υψηλότερες δόσεις, όπως μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα της βιομεγέθυνσης, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι σημαντικές και να προβληματίσουν σημαντικά τους κορυφαίους θηρευτές (π.χ. στους ανθρώπους ).”

Το ιαπωνικό σχέδιο πήρε το πράσινο φως από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), μέρος των Ηνωμένων Εθνών, μετά από διετή αναθεώρηση ασφάλειας που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, δήλωσε στον πρόλογο της έκθεσης: «Με βάση τη συνολική αξιολόγησή του, ο ΔΟΑΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προσέγγιση και οι δραστηριότητες για την απόρριψη επεξεργασμένου νερού ALPS που έλαβε η Ιαπωνία είναι σύμφωνες με τα σχετικά διεθνή πρότυπα ασφαλείας.

«Επιπλέον, ο ΔΟΑΕ σημειώνει ότι οι ελεγχόμενες, σταδιακές απορρίψεις των επεξεργασμένων υδάτων στη θάλασσα, όπως έχει προγραμματιστεί και αξιολογηθεί επί του παρόντος από την TEPCO, θα είχαν αμελητέες ραδιολογικές επιπτώσεις στους ανθρώπους και στο περιβάλλον».

Η Greenpeace δήλωσε την Τρίτη ότι οι ραδιολογικοί κίνδυνοι δεν είχαν αξιολογηθεί πλήρως και ότι οι βιολογικές επιπτώσεις του τριτίου, του άνθρακα-14, του στροντίου-90 και του ιωδίου-129 – που θα απελευθερωθούν με το νερό – «αγνοήθηκαν».

Παρά το γεγονός ότι η Ιαπωνία επιμένει ότι η απόρριψη νερού είναι απολύτως ασφαλής μετά από εκτιμήσεις ξένων ειδικών και του ΔΟΑΕ, το σχέδιο έχει εξοργίσει τις γειτονικές χώρες

Νοτιοκορεάτες διαδηλωτές προσπάθησαν επίσης να εισέλθουν στην ιαπωνική πρεσβεία στη Σεούλ κρατώντας πανό που έγραφαν «Η θάλασσα δεν είναι ο κάδος σκουπιδιών της Ιαπωνίας».

Η TEPCO σχεδιάζει να απελευθερώσει 8.598 τόνους λυμάτων στον πρώτο γύρο του έργου, ο οποίος θα διαρκέσει για 17 ημέρες.

Ο οργανισμός ισχυρίζεται ότι 34.392 τόνοι θα πρέπει να απελευθερωθούν έως τον Μάρτιο του 2024, που ισοδυναμεί με 10 άρματα μάχης.

Παρόλα αυτά, η απόρριψη περισσότερων από 1 εκατομμυρίου τόνων μολυσμένου νερού, που αναμένεται να διαρκέσει 30 έως 40 χρόνια, έχει προκαλέσει οργή στις γειτονικές χώρες και ανησυχία στους ψαράδες ότι θα καταστρέψει τη βιομηχανία τους.

«Είναι αδύνατο να προβλεφθούν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες χωρίς περαιτέρω επιστημονική μελέτη», είπε ο Mousseau.

(photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί