Πότε ξεκινούν οι εγγραφές στον προσωπικό γιατρό

Με την αρχή της επόμενης χρονιάς, θα πρέπει να έχουμε βρει και να έχουμε κάνει εγγραφή στον προσωπικό μας γιατρό.

Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας, θεωρώντας καταληκτική ημερομηνία για τις εγγραφές την Πρωτοχρονιά του 2023, έχοντας υπολογίσει και τον αναγκαίο χρόνο προσαρμογής στο νέο σύστημα.

Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν από τους ενήλικες και θα ακολουθήσουν τα παιδιά. Στόχος της Αριστοτέλους είναι να έχουν βγει υπουργικές αποφάσεις και να έχουν γίνει συμβάσεις μέχρι τέλη Ιουνίου και να υπάρχει ένας χρόνος προσαρμογής στο επόμενο εξάμηνο που θα γίνει η εγγραφή στους προσωπικούς γιατρούς.

Σημειώνεται πως ο προσωπικός γιατρός θα είναι δωρεάν για τους πολίτες και οι γιατροί θα πληρώνονται ανάλογα με τους ασθενείς που εγγράφουν. Θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο και θα υπάρχουν και επιπλέον παροχές, δηλαδή κατ’ οίκον νοσηλείας και κατ’ οίκον περίθαλψης.

“Η ιδιαιτερότητα αυτού του συστήματος είναι ότι μπαίνουν όλοι οι γιατροί που υπάρχουν. Μπαίνουν οι γιατροί των κέντρων υγείας που πέρα από το μισθό τους και στα ΤΟΜΥ θα παίρνουν επιπλέον χρήματα για τους ασθενείς που γράφουν.

Άρα δίνουμε ένα κίνητρο στο γιατρό του δημοσίου που είναι αυτός που έχει αναπτύξει μια προσωπική σχέση με τον κόσμο που πηγαίνει, να τους εγγράφει και ως ασθενείς και να πληρώνεται για αυτό” σημείωνε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο προσωπικός γιατρός θα επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη. Θα μπορεί να είναι γιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας, από τα Κέντρα Υγείας, τις Τοπικές Μονάδες Υγείας και τις δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, αλλά και γιατροί του ΕΟΠΥΥ. Θα υπάρχει το δικαίωμα αλλαγής.

Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται γιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό. Θα μπορούν όμως να επιλέγονται και απλοί ιδιώτες ιατροί, τόσο των παραπάνω ειδικοτήτων όσο και άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, όπως και παιδίατροι για τα παιδιά.

Σύμφωνα με την Αριστοτέλους, όσοι έχουν προσωπικό γιατρό θα πληρώνει μικρότερη συμμετοχή για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και θα έχουν προτεραιότητα στον προγραμματισμό ραντεβού.

(πηγή:capital – φωτο:eurokinissi)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί