• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πότε μπαίνουν και οι ιδιωτικές δομές στους εμβολιασμούς – Το εμβόλιο που θα χορηγείται

Πότε μπαίνουν και οι ιδιωτικές δομές στους εμβολιασμούς – Το εμβόλιο που θα χορηγείται

vaccine unsplash 11
Στόχος η περαιτέρω αύξηση των εμβολιασμών στη χώρα.

Μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης των ιδιωτικών δομών στην επιχείρηση «Ελευθερία», με στόχο την περαιτέρω αύξηση των εμβολιασμών στη χώρα.

Την Τετάρτη (5/5) αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr οι προδιαγραφές, όσον αφορά στη στελέχωση και τον εξοπλισμό, που απαιτούνται για ένταξη ιδιωτικών φορέων στη λίστα με τα εμβολιαστικά κέντρα καθώς και η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις δομές που προτίθενται να συμμετάσχουν. Στελέχη της αγοράς αναφέρουν στο insider.gr ότι οι προδιαγραφές είναι «βατές», με τις περισσότερες ιδιωτικές δομές να τις διαθέτουν ήδη ή να χρειάζονται μικρές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας, οι ιδιωτικοί φορείς θα ενταχθούν στο ήδη υπάρχον σύστημα με τις δημόσιες δομές και η διαδικασία που προβλέπεται για τον προγραμματισμό των ραντεβού θα είναι η ίδια με αυτήν που ακολουθείται και για τα δημόσια εμβολιαστικά κέντρα.

Με νομοθετική ρύθμιση-τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, δυνατότητα για διενέργεια εμβολιασμών δίνεται στα ιδιωτικά πολυϊατρεία, τις ιδιωτικές κλινικές τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα διαγνωστικά κέντρα που πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, μέσω του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού τους και μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2021.

Η τροπολογία προβλέπει αποζημίωση 3 ευρώ ανά εμβολιασμό, για την κάλυψη των αναλωσίμων αλλά και της απασχόλησης του προσωπικού. Οι ιδιώτες αναφέρουν ότι το ποσό αυτό καλύπτει οριακά το κόστος, εντούτοις επισημαίνουν ότι κύριος στόχος της συμμετοχής τους είναι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού το συντομότερο δυνατό, για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα.

«Το ποσό αυτό καλύπτει οριακά τα λειτουργικά έξοδα και το κόστος των αναλωσίμων. Δεν υπάρχει κάποιο κέρδος. Ωστόσο, η πρόθεσή μας να ενταχθούμε στη λίστα με τα εμβολιαστικά κέντρα, δεν έχει στόχο το κέρδος, αλλά την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού εγχειρήματος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», αναφέρει στο insider.gr o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ιατρών (ΠΟΣΚΕ) και Α’ αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Φώτιος Πατσουράκος.

Ήδη από την Περιφέρεια Αττικής ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα έχουν δηλώσει τουλάχιστον 150 ιδιωτικά πολυϊατρεία και εργαστήρια. Σε συζητήσεις που έχουν προηγηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, οι δομές αυτές ζητούν το ωράριο των «ιδιωτικών» εμβολιαστικών κέντρων να καθοριστεί από τις 11 π.μ. έως τις 9 μ.μ., έτσι ώστε να δύνανται να συνεχίσουν και τις υπόλοιπες επαγγελματικές τους δραστηριότητες από τις οποίες εξαρτάται η βιωσιμότητά τους, για 5 και όχι 7 ημέρες την εβδομάδα.

Τέλος, δηλώνουν την προθυμία τους να συμμετάσχουν στο εγχείρημα το αργότερο μέχρι και το τέλος Ιουλίου, με παύση τον Αύγουστο και ενδεχομένως συνέχεια από το Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι υποχρεούνται από το νόμο να δώσουν άδεια στο υπάρχον προσωπικό τους.

«Αναμένουμε να δούμε τη σχετική σύμβαση. Βασικό μας αίτημα είναι, όπως γίνεται και στο δημόσιο, να απαλλάσσονται οι ιδιωτικοί φορείς που θα διενεργούν εμβολιασμούς από οποιεσδήποτε ευθύνες σχετίζονται με τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων», αναφέρει ο κ. Πατσουράκος.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό ποια εμβόλια θα διοχετευτούν στις ιδιωτικές δομές, εντούτοις, λόγω μεγαλύτερης ευκολίας στη διαχείριση, αυτό που συζητείται είναι να προωθηθεί το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, το οποίο ξεκίνησε να χορηγείται στη χώρα από την Τετάρτη (5/5).

Η προσθήκη ιδιωτικών δομών στη λίστα με τα εμβολιαστικά κέντρα, εντάσσεται στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των εμβολιασμών, με στόχο μέχρι το τέλος Ιουνίου όλοι οι ενήλικες πολίτες να μπορούν να εμβολιαστούν, με την προϋπόθεση πάντα ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων από τις εταιρείες.

insider/ photo unsplash

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.