αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τον κορωνοϊό και να πεθάνουν από αυτόν, σε σχέση με όσους έχουν φυσιολογικό σάκχαρο, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική μελέτη, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φρανσίσκο Ξαβιέ Καράσκο-Σάντσεθ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Χουάν Ραμόν Χιμένεθ της Χουέλβα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Annals of Medicine”, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 11.300 αρρώστους με Covid-19 σε μη κρίσιμη κατάσταση αρχικά, από τους οποίους ο ένας στους πέντε (ποσοστό 19%) είχε διαγνωσθεί προηγουμένως με διαβήτη, ενώ ένα ανάλογο ποσοστό (20%) πέθανε στη διάρκεια της νοσηλείας.
Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους είχαν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου, οι ασθενείς με αφύσικα υψηλά επίπεδα είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από την Covid-19 (41% έναντι 16%), καθώς επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας και να χρειαστούν διασωλήνωση.
Τα ποσοστά ενδονοσοκομειακής θνητότητας ήσαν 16% για όσους είχαν σάκχαρο κάτω από 140 mg/dL, 34% για όσους είχαν σάκχαρο 140 έως 180 και 41% για όσους είχαν σάκχαρο πάνω από 180. Δεν παρατηρήθηκε διαφορά στη θνητότητα μεταξύ των ασθενών με διαβήτη και των μη διαβητικών, καθώς όσοι εμφάνισαν υπεργλυκαιμία στη διάρκεια της νόσου, ήΤαν αυτοί που κινδύνευαν περισσότερο.
Η υπεργλυκαιμία είναι κοινή στους διαβητικούς, αλλά μία ασθένεια ή ένα τραύμα μπορεί να την πυροδοτήσει επίσης. «Ο έλεγχος της υπεργλυκαιμίας στους ασθενείς χωρίς διαβήτη πρέπει να είναι υποχρεωτικός στους ασθενείς που εισάγονται για νοσηλεία λόγω Covid-19», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής.
Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρη εικόνα γιατί το υψηλό σάκχαρο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό.
photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Παπανδρέου για Ιράν: Μια διεθνής τάξη που υποχωρεί μπροστά στους ισχυρούς, δεν συνιστά τάξη
- Ερευνητές ζητούν αυστηρότερους κανόνες για παιδικά παιχνίδια με A.I. – Τι έδειξε έρευνα
- Τον μεγαλύτερο μέχρι σήμερα αριθμό αμερικανικών επιθέσεων προαναγγέλλει Υπ. Πολέμου των ΗΠΑ
- «Παγωμάρα» στην Ε.Ε. μετά την άρση των αμερικανικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο
- Αίγιο: Φωτιά στην περιοχή Αρραβωνίτσα
- Κούβα: Ξεκινήσαμε συνομιλίες με τις ΗΠΑ
- Τ. Θεοδωρικάκος: Με το πλαφόν στο κέρδος προστατεύουμε τους πολίτες από την ασυδοσία και την αισχροκέρδεια
- ΔΥΠΑ – Αν.Μακεδονία-Θράκη: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 2.000 ανέργων
- Σπάνιες εικόνες: Πορεία στην Τεχεράνη εν μέσω βομβαρδισμών – Παρών και ο Ιρανός πρόεδρος, vid
- Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ “θα συνοδεύσουν πλοία στο Στενό του Χορμούζ, αν χρειαστεί”









