ΠΟΕΔΗΝ: “Διακομιδές με 5ωρη εκπαίδευση – Τραγελαφικές καταστάσεις με μεγάλη επικινδυνότητα για ασθενείς”

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τον υπουργό Υγείας να καταργήσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με νόμο, να ενισχύσει το ΕΚΑΒ με πληρώματα ασθενοφόρων και οχήματα, να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους και τις δευτερογενείς διακομιδές να τις αναλάβουν τα νοσοκομεία με τη σύσταση ξανά των οργανικών θέσεων οδηγών και την πρόσληψη επαρκούς αριθμού.

«Το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο εκχωρούν τις δευτερογενείς διακομιδές σε ιδιωτικά ασθενοφόρα. Οι εταιρείες αυτές αναλαμβάνουν έναντι υψηλής αμοιβής τις διακομιδές αυτών των ασθενών» αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Όπως τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, «εκμεταλλεύονται τη διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης πληρωμάτων ασθενοφόρων και οχημάτων και την αδυναμία των νοσοκομείων να διενεργήσουν τις δευτερογενείς διακομιδές λόγω κατάργησης των θέσεων οδηγών στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων.

Τα ιδιωτικά ασθενοφόρα αναλαμβάνουν παράνομα τις δευτερογενείς διακομιδές ασθενών καθότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει τη λειτουργία ασθενοφόρων σε κλινικές και ασφαλιστικούς οργανισμούς για δικαιούχους και μόνο για ασθενείς που είναι συμβεβλημένοι με αυτούς.

Η εκχώρηση των δευτερογενών διακομιδών στον ιδιωτικό τομέα γίνεται στη συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με νόμο με την οποία εμπλέκονται στις πρωτογενείς επείγουσες διακομιδές οι ένστολοι, οι υπάλληλοι των Δήμων και στις περιοχές ευθύνης των Κέντρων Υγείας το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ υπάρχουν καταγγελίες από όλη την Ελλάδα, πως διενεργούνται διακομιδές από ενστόλους που έχουν πραγματοποιήσει μόνο πέντε ώρες εκπαίδευση, χωρίς να γνωρίζουν να παρέχουν Πρώτες Βοήθειες, ούτε τη λειτουργία των ασθενοφόρων. Διακομιδές επίσης καλείται να κάνει το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας (π.χ. παρασκευαστές) το οποίο ποτέ δεν έχει κάνει διακομιδές ούτε έχει εκπαιδευτεί γι’ αυτό.

«Από τις διακομιδές που πραγματοποιούνται με αυτό τον τρόπο χωρίς τη συμμετοχή πληρωμάτων ασθενοφόρων – διασωστών έχουν συμβεί τραγελαφικές καταστάσεις με μεγάλη επικινδυνότητα για διακομιζόμενους ασθενείς. Οι υγειονομικοί που συμμετέχουν στις διακομιδές παρά τη θέληση τους χωρίς να έχουν τη σχετική εκπαίδευση που απαιτείται (απόφοιτοι σχολής ΙΕΚ ΕΚΑΒ), ανησυχούν για την εμπλοκή τους σε δικαστικές προσφυγές συγγενών και ασθενών» αναφέρει η Ομοσπονδία.

Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τον υπουργό Υγείας να καταργήσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με νόμο, να ενισχύσει το ΕΚΑΒ με πληρώματα ασθενοφόρων και οχήματα, να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους και τις δευτερογενείς διακομιδές να τις αναλάβουν τα νοσοκομεία με τη σύσταση ξανά των οργανικών θέσεων οδηγών και την πρόσληψη επαρκούς αριθμού.

(με πληροφορίες από newsbomb. gr / photo: intime)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί