Πλεύρης: «Την Άνοιξη ενδεχομένως η λήξη συναγερμού για την πανδημία» – Τι αλλαγές προανήγγειλε στην υγεία;

Στις αλλαγές του συστήματος υγείας, που η πανδημία «φρέναρε», θα δώσει βάρος ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, συνεχίζοντας εκ παραλλήλου και τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει στη χώρα ο κορωνοϊός.

Ο νέος ΕΟΠΥΥ και η αξιολόγηση των παρόχων υγείας

Με δεδομένο ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα σηκώνουν μεγάλο βάρος τους επόμενους μήνες αναφορικά με τη διαχείριση των ασθενών με λοίμωξη covid-19, ΕΟΠΥΥ και ΠΦΥ φαίνεται ότι θα ανοίξουν τον χορό των μεταρρυθμίσεων, με τελικό αποδέκτη και ωφελούμενο τον πολίτη, ασθενή ή μη. «Το 2022 θα έρθει με νέους όρους για τον ΕΟΠΥΥ, τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό, και τους παρόχους υγείας με τους οποίους συμβάλλεται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Προαπαιτούμενο για την νέα εποχή για τον ΕΟΠΥΥ είναι όπως εξήγησε η θέσπιση σειράς ποιοτικών κριτηρίων – εκτός των ποσοτικών που διέπουν ήδη τη λειτουργία του- και η βάσει αυτών αξιολόγηση των υπηρεσιών που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι και για τις οποίες αποζημιώνει τους παρόχους ο Οργανισμός. Την κατεύθυνση αυτή θα ενισχύουν και οι έλεγχοι σε πραγματικό χρόνο (real time) κατά την παροχή των υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους, σύμφωνα με το μοντέλο ελέγχου και αποζημίωσης των ασφαλιστικών εταιριών.«Εμείς θέλουμε να κοιτάζουμε στα μάτια τους ασφαλισμένους για ό,τι τους προσφέρουμε. Δεν είμαστε υπουργείο χρηματοδότησης οποιουδήποτε ιδιώτη παρόχου έχει πρόβλημα επιβίωσης» υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

Κομβικό είναι για τον υπουργό Υγείας το θέμα του clawback, με τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας να έρχονται σε συνέχεια εκείνης με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ώστε να βρεθεί λύση για το «θηριώδες» ποσό της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης. Μόνο για την εφετινή νοσοκομειακή δαπάνη η υπέρβαση στον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ είναι 750 εκατ. Ευρώ. Με αφορμή την υπέρβαση της κλειστής φαρμακευτικής δαπάνης ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στα «εργαλεία» που υπάρχουν αλλά δεν αξιοποιούνται επαρκώς, δηλαδή στα διαγνωστικά και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στο προσωπικό και θεσμικό επίκεντρο του υπουργού Υγείας

Μάλιστα, ο υπουργός ανέφερε τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ως ενδεικτικό κριτήριο ποιότητας των δομών υγείας, το οποίο θα ελέγχει ο ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αποζημιώσει τους παρόχους με τους οποίους συμβάλλεται – ένα πεδίο δραματικά βιωματικό για τον ίδιο, καθώς εκδήλωσε το 2016 τέτοιου είδους λοίμωξη στο πλαίσιο χειρουργικής επέμβασης η οποία οδήγησε σε σοβαρή σηψαιμία και έθεσε σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή του. Όπως είπε, έχει ζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς, επιστήμονες και Υγειονομικές Περιφέρειες, για το ποσοστό εμφάνισης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν τα τελευταία δύο χρόνια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της χώρας, καθώς θεωρεί ότι μέσα από την καταγραφή και τη μελέτη τους μπορεί να εντοπιστούν οι παθογένειες και να βελτιωθεί η κατάσταση. Ανέφερε ενδεικτικά ότι ο δραστικός περιορισμός των μικροβίων εντός των νοσοκομείων σχετίζεται στενά με την ελλιπή ή την κακή χρήση των μέτρων υγιεινής και αντισηψίας που πρέπει να τηρούνται από τους επαγγελματίες υγείας.

Άλλος κρίσιμος ποιοτικός δείκτης θα είναι και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός των παρόχων υγείας με τους οποίους θα συμβάλλεται ο ΕΟΠΥΥ. Το παράδειγμα των μηχανημάτων των απεικονιστικών εξετάσεων, δηλαδή των μαγνητικών και των αξονικών τομογράφων, που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των ασφαλισμένων του Οργανισμού είναι χαρακτηριστικό. Η παλαιότητα ή η ισχύς της ευκρίνειας των μηχανημάτων θα αποτελούν πλέον ένα από τα κριτήρια που θα ελέγχονται και θα αποτιμώνται στο περιεχόμενο της σύμβασης του διαγνωστικού κέντρου ή νοσοκομείου με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να καθοριστεί η αποζημίωση του παρόχου.

Οι παρεμβάσεις για τη διαχείριση της επιδημίας και τα πλαστά πιστοποιητικά

Στο πλαίσιο της βέλτιστης διαχείρισης της επιδημίας κορωνοϊού που έχει δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος υγείας και των επαγγελματιών, ο κ. Πλεύρης ανέφερε τις προσλήψεις, επικουρικές και μόνιμες, που έχουν δρομολογηθεί. Ειδικότερα, εκτός από τις νέες τρίμηνης διάρκειας προσλήψεις επικουρικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών λόγω των αναστολών των ανεμβολίαστων εργαζόμενων, ο υπουργός είπε πως θα γίνουν το επόμενο διάστημα 4.000 προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών ενώ έχουν προκηρυχθεί 534 θέσεις μόνιμων γιατρών. Θα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις επικουρικού προσωπικού καθώς και συμβασιούχων του ΟΕΑΔ μέχρι και την άνοιξη που θα μπορεί να σημάνει ενδεχομένως λήξη συναγερμού για την πανδημία κορωνοϊού.

Επίσης, ανέφερε πως θα κατατεθεί τροπολογία για έκτακτη ενίσχυση στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ λόγω των αναγκών που κάλυψε σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κατά το διάστημα της πανδημίας.

Στο πεδίο των υγειονομικών εργαζόμενων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι έλεγχοι από τους αρμόδιους μηχανισμούς προκειμένου να εντοπιστούν επίορκοι επαγγελματίες υγείας με πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Όπως είπε ο υπουργός, ο έλεγχος αφορά το διάστημα από τον Ιούλιο και μετά οπότε θεσπίστηκε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην υγεία και την πρόνοια. Ενδείξεις για τον περαιτέρω έλεγχο αποτελούν είτε η αλλαγή Ταχυδρομικού Κώδικα και ο εμβολιασμός σε εμβολιαστικό κέντρο άλλο από εκείνο που είναι πλησίον της κατοικίας ή της εργασίας του υγειονομικού όπως και η πιστοποίηση νοσηλείας σε νοσοκομείο λόγω covid-19 χωρίς να υπάρχει παράλληλα και θετικός έλεγχος (τεστ) κορωνοϊού.

(protothema – φωτο: intime)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί