• Αρχική
  • Άρθρα
  • Παραδοχή Λινού: «Θεωρητική η μείωση κρουσμάτων, καθώς έγιναν ελάχιστα τεστ» – BINTEO

Παραδοχή Λινού: «Θεωρητική η μείωση κρουσμάτων, καθώς έγιναν ελάχιστα τεστ» – BINTEO

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα λόγω του υψηλού ιικό φορτίο στην Αττική.

Οι ειδικοί ζητούν τη λήψη περαιτέρω μέτρων ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του κορονοϊού και να αποφευχθεί το σκληρότερο lockdown.

«Θεωρητική η μείωση κρουσμάτων»

«Η μείωση των κρουσμάτων που είδαμε τις προηγούμενες μέρες ήταν ”θεωρητική” κάτι που αποδίδεται «στο γεγονός ότι ήταν ελάχιστα τα τεστ» τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού μιλώντας στην Παρασκευή (29/1) στο Mega.


Από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, τόνισε ότι βάση των επιδημιολογικών δεδομένων που παρατηρούνται αυτήν την στιγμή, η απόφαση της επιτροπής για συναγερμό στην Αττική ήταν λογική.

Μεγαλύτερη διασπορά του ιού παρατηρείται στους νέους, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανήσυχο αν βάλουμε στην εξίσωση και το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, το οποίο μεταδίδεται πιο εύκολα.

Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο Mega σημείωσε ότι τώρα δεν μπορεί να είναι ανοιχτά και τα σχολεία και η οικονομία, αφού μια τέτοια πρακτική ίσως οδηγούσε στην καταστροφή.

«Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για να καταπνίξουμε όσο το δυνατόν μπορούμε τη μετάλλαξη» δήλωσε.

«Όχι στα σχολεία, ναι στο click away»

Συνεπώς, πρόταση του καθηγητή είναι λιανεμπόριο με click away και «όχι απόφαση για τα σχολεία σήμερα».

«Την άποψη ότι δεν μπορούν να ανοίξουν ταυτόχρονα τα σχολεία και να λειτουργεί το εμπόριο με τους ίδιους όρους όπως σήμερα», εξέφρασε και η κ. Λινού.

Αν και επισήμανε ότι θα προσπαθούσε να ανοίξει πλήρως και τα δύο, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο τραπέζι καθώς «δεν έχει υπάρξει ενεργή προσπάθεια στο επίπεδο των σχολείων για να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία τους».

«Tο πρόβλημα δεν είναι το τι γίνεται μέσα στο μαγαζί, αλλά τι γίνεται έξω από το μαγαζί και πώς φτάνει κανείς στο μαγαζί» είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Είναι κρίσιμο να μπορέσει να ”χτυπηθεί” η μετάδοση του ιού αλλά εξίσου σημαντική είναι και η λήψη μέτρων που θα βοηθήσουν στην αποφυγή ενός νέου σκληρού lockdown στο οποίο οδεύει ολοταχώς η Αττική» δήλωσε.

(newsbeast φωτο: eurokinissi)