Στις 31 Μαΐου κάθε χρόνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στρέφει την προσοχή φορέων υγείας, κυβερνήσεων και όλης της κοινωνίας στις βλαβερές επιπτώσεις του καπνού και σε ενέργειες που στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης καπνικών προϊόντων.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος 2025 είναι «Ελκυστικά προϊόντα – Σκοτεινές προθέσεις» και επικεντρώνεται στην ανάδειξη των κρυφών κινδύνων που συνοδεύουν τα νέα προϊόντα καπνού με ελκυστικές γεύσεις και συσκευασίες καθώς και στην αποκάλυψη των σχετικών στρατηγικών της βιομηχανίας καπνού.
Πέρα από τα παραδοσιακά καπνικά προϊόντα, στις μέρες μας η χρήση νέων καπνικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού τσιγάρου και των θερμαινόμενων καπνικών προϊόντων, γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής μεταξύ των νέων. Σύμφωνα με τη Δήλωση της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας σχετικά με τα νέα προϊόντα νικοτίνης και καπνού, ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι τα νέα καπνικά προϊόντα αποτελούν πύλες ένταξης στον εθισμό στη νικοτίνη και την έναρξη του καπνίσματος. Δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι νέοι χρήστες προϊόντων καπνού και νικοτίνης συχνά κάνουν ταυτόχρονη χρήση δύο ή περισσότερων προϊόντων, διακινδυνεύοντας μεγαλύτερη έκθεση σε τοξικές ουσίες και εξάρτηση από τη νικοτίνη.
Αυτή η ημέρα είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά βήματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να βελτιώσουν την υγεία τους και να προστατεύσουν τους γύρω τους.
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία υλοποιεί δράσεις που στοχεύουν:
- Στην πρόληψη του καπνίσματος στα σχολεία (Πρόγραμμα Πρόληψης του καπνίσματος στα σχολεία Πάρε Ανάσα)
- Στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις επιβλαβείς επιδράσεις του καπνού και την πρόληψη του καπνίσματος (ενημερωτικές εκδηλώσεις)
- Στην εκπαίδευση των πνευμονολόγων στη διακοπή καπνίσματος (Σεμινάρια Διακοπής Καπνίσματος, στρογγυλά τραπέζια στο ετήσιο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο, συμπερίληψη στο log-book της ειδικότητας)
- Στη διακοπή καπνίσματος στην κοινότητα (εντάσσονται στις δράσεις της ομάδας Αιγαίου, στο Δήμο Αθηναίων, στις δράσεις Μονάδας Πρόληψης Αναπνευστικών Νοσημάτων)
Η ΕΠΕ προσκαλεί όλους τους Πνευμονολόγους να ενσωματώσουν τη διακοπή καπνίσματος στην καθημερινή κλινική τους πρακτική, μετατρέποντας την κάθε μέρα σε μια ευκαιρία για μια ζωή ελεύθερη καπνού.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Επ’ αυτοφώρω σύλληψη 17χρονου για εμπλοκή σε απάτη με το πρόσχημα του «λογιστή»
- Ποιός είναι ο Ναϊρόμπι Birdman που έγινε παγκόσμιο viral, vid
- Ντμίτριεφ: «Τέλος παιχνιδιού για τις διεφθαρμένες και συχνά σατανικές φιλελεύθερες ελίτ»
- «Βρώμικος προδότης»: Με ποιόν Ευρωπαίο ηγέτη τα έβαλε ο Μασκ;
- Μηχανικός φτιάχνει ιπτάμενη ομπρέλα που μπορεί…να σας ακολουθεί παντού! vid
- Τροχαίο με οπαδούς του ΠΑΟΚ: Στην Τιμισοάρα το αεροσκάφος του ΕΚΑΒ για να παραλάβει τον τρίτο τραυματία
- Η Σάρον Όσμπορν «σκέφτεται σοβαρά» να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος του Μπέρμιγχαμ
- Κέρκυρα: Αυξημένες κατά 20,3% φέτος οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του νησιού
- Ρωσικό εφηβικό συγκρότημα βρήκε έξυπνο τρόπο να γίνει viral στο διαδίκτυο! vid
- Μυστηριώδης θάνατος για τον γνωστότερο από τους γιούς του Μουάμαρ Καντάφι
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
ΜΙΣΘΟΣ
ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
ΕΕ
ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
ΚΑΙΡΟΣ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
ΕΙΣΦΟΡΕΣ
ΑΚΙΝΗΤΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ









