ο καταρράκτης και οι οφθαλμολογικές παθήσεις που σχετίζονται με τον διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση άνοιας, σύμφωνα με μία νέα κινεζο-βρετανική επιστημονική μελέτη.
Η μειωμένη όραση μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της άνοιας και η μείωση των οπτικών ερεθισμάτων πιστεύεται ότι σταδιακά επιδεινώνει τη νόσο. Μερικές μικρές μελέτες στο παρελθόν είχαν παράσχει ενδείξεις ότι πιθανώς υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κατάσταση των ματιών και τη γνωστική διαταραχή. Η νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει μία τέτοια συσχέτιση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σιανγουέν Σανγκ του Τμήματος Οφθαλμολογίας της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών της Γκουαντόνγκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό «British Journal of Ophthalmology», ανέλυσαν στοιχεία για 12.364 ανθρώπους 55 έως 73 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν σε βάθος χρόνου (μεταξύ 2006-2021). Σε αυτό το χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 2.304 περιστατικά άνοιας.
Σε σχέση με όσους δεν είχαν οφθαλμολογικά προβλήματα, ο κίνδυνος άνοιας ήταν κατά μέσο όρο 26% μεγαλύτερος για τους ανθρώπους με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, 11% μεγαλύτερος για όσους είχαν καταρράκτη και 61% μεγαλύτερος για εκείνους με παθήσεις των ματιών λόγω διαβήτη. Ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ (της συχνότερης μορφής άνοιας) δεν βρέθηκε να αυξάνεται στην περίπτωση γλαυκώματος, ήταν όμως μεγαλύτερος για αγγειακή άνοια.
Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, άνθρωποι που στο παρελθόν είχαν πάθει έμφραγμα, εγκεφαλικό, κατάθλιψη ή είχαν διαβήτη, εμφάνιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας. Η συνύπαρξη κάποιας οφθαλμολογικής πάθησης αύξανε περαιτέρω τον κίνδυνο για άνοια.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Τουρκία – Έγινε αισθητός και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου
- 3I/ATLAS: Ο διαστρικός κομήτης, “χρονοκάψουλα”, ξεκινάει το ταξίδι της επιστροφής του
- Η μεγάλος «πονοκέφαλος» των διεθνιστών μέσα στο ίδιο τους το «σπίτι»
- Last Samurai Standing: Κυκλοφόρησε το νέο τρέιλερ για την “battle royale” σειρά του Netflix με Σαμουράι!
- Η Μελόνι συναντήθηκε με τον Ούγγρο ομόλογό της Βίκτορ Όρμπαν
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των 37 κατηγορουμένων – 13 προφυλακίσεις, 23 ελεύθεροι με όρους
- Θεσσαλονίκη: Η Σοφία Βέμπο «επιστρέφει» στη Λ. Νίκης, στο χώρο όπου ξεκίνησε να τραγουδά
- Σοκ στο Αζερμπαϊτζάν: Νύφη αυτοκτόνησε μετά τα σχόλια των πεθερικών της για το «προκλητικό» νυφικό της,vid
- Η πρόεδρος του Μεξικού δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Τραμπ να παρατείνουν την προθεσμία για τις εμπορικές συναλλαγές
- Σε αυτό συμφωνούν όλοι! Η Ρωσία τι θα κάνει όμως στο τέλος;









