• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ωνάσειο: Δωρεάν η νοσηλεία άπορων και ανασφάλιστων παιδιών που παραπέμπονται από δημόσια νοσοκομεία

Ωνάσειο: Δωρεάν η νοσηλεία άπορων και ανασφάλιστων παιδιών που παραπέμπονται από δημόσια νοσοκομεία

Εντελώς δωρεάν καλύπτει τη νοσηλεία άπορων και ανασφάλιστων παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ), όταν και εφόσον αυτά παραπέμπονται από δημόσια νοσοκομεία.

Το ΩΚΚ διευκρινίζει ότι καλύπτει και τη διατροφή του γονέα που συνοδεύει το παιδί, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του παιδιού εκτός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2019, 32 περιστατικά παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες, αρκετά από τα οποία ήταν άπορα ή ανασφάλιστα και είχαν παραπεμφθεί από τα νοσοκομεία παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», έχουν αντιμετωπιστεί στο Ωνάσειο.

Η πιο πρόσφατη λίστα περιλαμβάνει 22 συνολικά περιστατικά και συζητήθηκε στις 11/05/2020 για τον προγραμματισμό τους. Από αυτά, 8 προγραμματίζονται για χειρουργική αντιμετώπιση στο ΩΚΚ, με 4 από αυτούς τους ασθενείς να είναι ανασφάλιστοι. Επίσης, 5 ασθενείς προγραμματίζονται για καθετηριασμό και επαναξιολόγηση αναγκαιότητας χειρουργικής αντιμετώπισης του προβλήματος υγείας τους. Τέλος, 5 ασθενείς έχουν ήδη χειρουργηθεί, είτε στο ΩΚΚ είτε αλλού και 4 ασθενείς δεν χρήζουν παρέμβασης επί του παρόντος, σημειώνει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Το τελευταίο διάστημα η συμβολή του Ωνασείου στη νοσηλεία παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες έχει ενταθεί, καθώς ανέλαβε την κάλυψη έκτακτων και τακτικών παιδοκαρδιοχειρουργικών επεμβάσεων λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Ειδικότερα, με την κήρυξη του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε νοσοκομείο αναφοράς λόγω της πανδημίας, η διοίκηση του νοσοκομείου δέσμευσε την Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) για χρήση ως μονάδας COVID-19, με αποτέλεσμα να ανασταλούν οι προγραμματισμένες επεμβάσεις και η περίθαλψη των επειγόντων περιστατικών εκεί. Έτσι, τα περιστατικά παραπέμφθηκαν στο Ωνάσειο. Με αφορμή ερωτήματα που διατυπώθηκαν σχετικά με την κάλυψη ανασφάλιστων ή χωρίς ΑΜΚΑ παιδιών, το Κέντρο προχώρησε σε διευκρινίσεις και τονίζει ότι παγίως καλύπτει ανασφάλιστα ή άπορα παιδιά με παραπομπή από δημόσια νοσοκομεία.

newsbomb / photo eurokinissi