• Αρχική
  • Άρθρα
  • Όλα τα είχαμε, η βουβωνική πανώλη μας έλειπε! Ανησυχία για εκατοντάδες κρούσματα στην Αφρική

Όλα τα είχαμε, η βουβωνική πανώλη μας έλειπε! Ανησυχία για εκατοντάδες κρούσματα στην Αφρική

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εντόπισε περισσότερες από 500 μολύνσεις βουβωνικής πανώλης στην βορειανατολική επαρχία Ιτούρι,

πάνω από 30 από τις οποίες θανατηφόρες, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων AFP την Παρασκευή.


Ο περιφερειακός υπουργός Υγείας Πάτρικ Καραμούρα δήλωσε στο πρακτορείο ότι η επαρχία εντόπισε πάνω από 520 κρούσματα πανώλης με 31 θανάτους. Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι εκτός από την βουβωνική πανώλη υπάρχουν πέντε κρούσματα της πνευμονικής παραλλαγής της νόσου και δύο μεταλλάξεις με σηψαιμική μορφή.

Σύμφωνα με το μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ecohealth Alliance, Αν Λοντισουά, η επανεμφάνιση της νόσου εντοπίστηκε από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 13 Δεκεμβρίου 2020, επηρεάζοντας κυρίως εφήβους 13 ετών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για την αύξηση των κρουσμάτων πανώλης στα μέσα του καλοκαιριού 2020, παρατηρώντας μαζικούς θανάτους αρουραίων στην επαρχία, κάτι που εκτιμάται ότι είναι ένας δείκτης της νόσου.

Η πανούκλα είναι μια θανατηφόρα ασθένεια για τον άνθρωπο και άλλα θηλαστικά εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Μεταδίδεται από ψύλλους που μεταφέρονται από άγρια ​​τρωκτικά και περιλαμβάνει συμπτώματα όπως αδυναμία, πυρετό και πονοκέφαλο. Ο ιός εμφανίζεται συχνότερα στην Αφρική και την Ασία.

(sputniknews)