Οι εμβολιασμένοι που έχουν υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης με Covid-19 – Τι λένε οι ειδικοί

Η μελέτη ενισχύει την πεποίθηση ότι όλοι οι άνθρωποι με HIV θα ωφεληθούν από μια ενισχυτική δόση εμβολίου.

Οι εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού άνθρωποι με ιό HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιό Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά λοιμώξεων Covid-19 σε σχέση με εκείνους χωρίς HIV, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη ενισχύει την πεποίθηση ότι όλοι οι άνθρωποι με HIV θα ωφεληθούν από μια ενισχυτική δόση εμβολίου.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Κέρι ‘Αλτχοφ του Τμήματος Επιδημιολογίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 114.000 πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους (με δύο δόσεις mRNA εμβολίων οι περισσότεροι), από τους οποίους οι 33.029 είχαν διαγνωστεί θετικοί στον HIV. Όλοι παρακολουθήθηκαν επί εννέα μήνες μετά τον εμβολιασμό τους για να διαπιστωθεί η πιθανότητα λοίμωξης από κορωνοϊό.

Τα ποσοστά λοίμωξης Covid-19 ήσαν 4,4% στην ομάδα με HIV και 3,8% στην ομάδα χωρίς HIV, πολύ χαμηλότερα και στις δύο περιπτώσεις σε σχέση με τον κίνδυνο των ανεμβολίαστων να μολυνθούν από τον κορωνοϊό. Όμως ο κίνδυνος μετα-εμβολιαστικής λοίμωξης Covid-19 ήταν κατά μέσο όρο 28% μεγαλύτερος στα άτομα με HIV σε σχέση με εκείνα χωρίς HIV.

“Τα ευρήματα αυτά πρέπει να αποτελέσουν προειδοποίηση για όλους τους ανθρώπους με HIV ότι κινδυνεύουν περισσότερο με Covid-19 παρά τον εμβολιασμό τους και επίσης πρέπει να ληφθούν υπόψη σχετικά με τις επίσημες συστάσεις σχετικά με τον εμβολιασμό των ανθρώπων με HIV”, δήλωσε η ‘Αλτχοφ.

Οι ανά τον κόσμο υγειονομικές αρχές συνιστούν τον αναμνηστικό/ενισχυτικό εμβολιασμό των ανοσοκατεσταλμένων ανθρώπων, στους οποίους περιλαμβάνονται οι ασθενείς με HIV. Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι εμβολιασμένοι φορείς HIV με αυξημένα επίπεδα ανοσοκαταστολής (με βάση τα μειωμένα επίπεδα κυττάρων CD4) έχουν αναλογικά αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό και θα πρέπει να κάνουν ενισχυτικές δόσεις εμβολίου, πέρα από όσους έχουν σοβαρό ή μη θεραπεύσιμο HIV.

photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί