Οι ειδικοί ενημερώνουν- Πόσο προστατεύει από μόλυνση ο κάθε τύπος μάσκας

Με τα νέα κρούσματα να «εκτοξεύονται» λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, οι ειδικοί προτρέπουν πλέον την εγκατάλειψη των υφασμάτινων μασκών προσώπου οι οποίες, όπως λένε, ενδέχεται να μην παρέχουν αρκετή προστασία έναντι του ιού.

Οι υφασμάτινες μάσκες μονής στρώσης, τις οποίες πολλοί άνθρωποι προτιμούν λόγω άνεσης και στυλ, μπορούν να μπλοκάρουν μεγαλύτερα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικές στο να μπλοκάρουν μικρότερα αερολύματα ή σωματίδια που μεταφέρουν τον ιό, σύμφωνα με λοιμωξιολόγους.

Η πιο πρόσφατη οδηγία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά στους πολίτες να φορούν μάσκες, συμπεριλαμβανομένων υφασμάτινων, που εφαρμόζουν άνετα και διαθέτουν ρυθμιζόμενο συρματάκι για τη μύτη. Προτείνεται επίσης η τοποθέτηση πολλαπλών επιστρώσεων, δηλαδή η χρήση μάσκας μιας χρήσης κάτω από μια υφασμάτινη μάσκα. Η ΚΝ95 προτείνεται για τους εργαζόμενους στην υγεία.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί σημειώνουν ότι ορισμένες μάσκες είναι ξεκάθαρα πιο αποτελεσματικές από άλλες στην προστασία των ανθρώπων από την παραλλαγή Όμικρον.

«Αν θέλετε πραγματικά να μην εκτεθείτε, πρέπει να φοράτε τον σωστό τύπο μάσκας», λέει η Μόνικα Γκάντι, ειδικευόμενη σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Η Γκάντι συνιστά τις μάσκες N95 ή τις μάσκες KN95, KF94 και FFP2, που είναι πιστοποιημένες στην Ευρώπη. Εάν αυτές δεν είναι διαθέσιμες, συνιστά διπλή κάλυψη – μια υφασμάτινη μάσκα πολλαπλών στρώσεων σφιχτά πάνω από μια χειρουργική μάσκα.

«Αν όλοι φορούν απλώς μια υφασμάτινη μάσκα ή απλώς μια χειρουργική μάσκα, δε θα προκύψει καμία διαφορά με αυτήν την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή», προσθέτει.

Στο παρακάτω γράφημα που παρουσιάζει η Wall Street Journal, παρουσιάζεται ο χρόνος που χρειάζεται για να μεταδοθεί μία μολυσματική δόση ιού από άτομο με κορωνοϊό σε άτομο που φορά υφασμάτινη μάσκα, χειρουργική μάσκα, μάσκα N95 ή καθόλου μάσκα.

Πηγή: WSJ – Σημείωση: Το γράφημα δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2021. Το CDC σημειώνει ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να μεταδοθεί πολύ πιο εύκολα.

Η Μέγκαν Σρίνιβας, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, τονίζει ότι τόσο η ίδια όσο και τα μέλη της οικογένειάς της φορούν μάσκες KN95. Θα συνιστούσε αυτές τις μάσκες, που κυκλοφορούν σε παιδικά μεγέθη, σε γονείς που ετοιμάζονται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Εάν αυτές δεν είναι διαθέσιμες, προτείνει χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης.

«Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο και να του εξηγήσουμε ότι οι μάσκες διαφορετικής ποιότητας προσφέρουν διαφορετική προστασία», σημειώνει.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal/lifo/ photo intime

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί