Οι άνθρωποι έχουν μια «έκτη αίσθηση» ζωτικής σημασίας για την υγεία, αναφέρει μελέτη

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τις πέντε αισθήσεις (αφή, όραση, ακοή, όσφρηση και γεύση), αλλά δεν γνωρίζουν όλοι ότι έχουμε μια πρόσθετη αίσθηση που ονομάζεται παρεμβολή.

Αυτή είναι η αίσθηση της εσωτερικής κατάστασης του σώματός μας. Μας βοηθά να νιώθουμε και να ερμηνεύουμε εσωτερικά σήματα που ρυθμίζουν ζωτικές λειτουργίες στο σώμα μας, όπως η πείνα, η δίψα, η θερμοκρασία του σώματος και ο καρδιακός ρυθμός.

Αν και δεν το προσέχουμε ιδιαίτερα, είναι μια εξαιρετικά σημαντική αίσθηση, καθώς διασφαλίζει ότι κάθε σύστημα στο σώμα λειτουργεί βέλτιστα.

Αυτό το κάνει ειδοποιώντας μας για το πότε το σώμα μας μπορεί να είναι εκτός ισορροπίας – όπως μας κάνει να πιάσουμε ένα ποτό όταν νιώθουμε δίψα ή λέγοντάς μας να βγάλουμε το άλμα όταν αισθανόμαστε πολύ ζέστη.

Συμβάλλει σε πολλές ψυχολογικές διαδικασίες – συμπεριλαμβανομένης της λήψης αποφάσεων, της κοινωνικής ικανότητας και της συναισθηματικής ευημερίας.

Η διαταραγμένη αντίληψη αναφέρεται ακόμη και σε πολλές καταστάσεις ψυχικής υγείας – συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης , του άγχους και των διατροφικών διαταραχών . Μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί πολλές παθήσεις ψυχικής υγείας έχουν παρόμοια συμπτώματα – όπως διαταραγμένο ύπνο ή κόπωση.

Παρά το πόσο σημαντική είναι η διασύνδεση για όλες τις πτυχές της υγείας μας, λίγα είναι γνωστά για το εάν οι άνδρες και οι γυναίκες διαφέρουν ως προς την ακρίβεια που αντιλαμβάνονται τα εσωτερικά σήματα του σώματός τους.

Μέχρι στιγμής, μελέτες που έχουν διερευνήσει αν οι άντρες και οι γυναίκες cisgender (ένα άτομο του οποίου η ταυτότητα φύλου ευθυγραμμίζεται με το βιολογικό τους φύλο) αισθάνονται και ερμηνεύουν διαφορετικά τα σήματα εσωτερικής κατάστασης από την καρδιά, τους πνεύμονες και το στομάχι τους, έχουν βρει μικτά αποτελέσματα . Το να μάθουμε αν υπάρχουν διαφορές είναι σημαντικό, καθώς μπορεί να βελτιώσει την κατανόησή μας για τις διαφορές στην ψυχική και σωματική υγεία.

Εστιάσαμε σε μελέτες που εξέτασαν πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα σήματα της καρδιάς, των πνευμόνων και του στομάχου σε μια σειρά διαφορετικών εργασιών.

Για παράδειγμα, ορισμένες μελέτες είχαν τους συμμετέχοντες να μετρήσουν τους καρδιακούς παλμούς τους, ενώ άλλοι ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να προσδιορίσουν εάν ένα φως που αναβοσβήνει όταν συσπάστηκε το στομάχι τους ή δοκίμασαν εάν μπορούσαν να ανιχνεύσουν διαφορά στην αναπνοή τους ενώ εισπνέουν σε μια συσκευή που δυσκολεύει την κάνε το κανονικά.

Η ανάλυσή μας διαπίστωσε ότι η παρεμβολή στην πραγματικότητα διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι γυναίκες ήταν σημαντικά λιγότερο ακριβείς σε εργασίες που εστιάζονταν στην καρδιά (και σε κάποιο βαθμό στις εργασίες με επίκεντρο τους πνεύμονες) σε σύγκριση με τους άνδρες. Αυτές οι διαφορές δεν φαίνεται να εξηγούνται από άλλους παράγοντες – όπως το πόσο σκληρά προσπάθησαν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της εργασίας ή φυσιολογικές διαφορές, όπως το σωματικό βάρος ή η αρτηριακή πίεση.

Αν και βρήκαμε σημαντικές διαφορές μεταξύ των εργασιών με τον καρδιακό παλμό, τα αποτελέσματα για άλλες εργασίες ήταν λιγότερο σαφή. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό μελετών εξέτασε την αντίληψη των πνευμόνων και του στομάχου. Ίσως είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν οι άνδρες και οι γυναίκες διαφέρουν στην αντίληψή τους για αυτά τα σήματα.

Ψυχική υγεία
Τα ευρήματά μας μπορεί να είναι σημαντικά για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε γιατί πολλές κοινές παθήσεις ψυχικής υγείας (όπως το άγχος και η κατάθλιψη) είναι πιο διαδεδομένες στις γυναίκες παρά στους άνδρες από την εφηβεία και μετά.

Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί για να το εξηγήσουν αυτό – όπως η γενετική, οι ορμόνες, η προσωπικότητα και η έκθεση στο άγχος ή στις παιδικές αντιξοότητες.

Η γνώση των διαφορών στον τρόπο με τον οποίο οι άντρες και οι γυναίκες αντιλαμβάνονται τα σήματα παρεμβολής μπορεί επίσης να είναι σημαντική για τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών.

Έχουν επίσης αναφερθεί και άλλες διαφορές, με μελέτες να υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα σήματα παρεμβολής από τους άνδρες.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι θεραπείες που στοχεύουν ή επιδιώκουν να βελτιώσουν τη διασύνδεση μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα για μερικούς ανθρώπους ή ότι διαφορετικές τεχνικές μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα για άλλους. Αυτό είναι κάτι που θα χρειαστεί να διερευνήσει μελλοντική έρευνα.

Όμως, ενώ γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αυτές οι διαφορές, εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε τι τις προκαλεί. Οι ερευνητές έχουν μερικές θεωρίες, συμπεριλαμβανομένων των διακριτών φυσιολογικών και ορμονικών αλλαγών που βιώνουν οι περισσότεροι άνδρες και γυναίκες. Μπορεί επίσης να προκαλείται από διαφορές στον αριθμό των ανδρών και των γυναικών που διδάσκονται να σκέφτονται τα συναισθήματά τους ή τα διανοητικά σήματα, όπως ο πόνος .

Η καλύτερη κατανόηση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την ικανότητα ενδοδεκτικότητας μπορεί να είναι σημαντική για την ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών για πολλές καταστάσεις ψυχικής υγείας.
Jennifer Murphy , Λέκτορας Ψυχολογίας, Royal Holloway University of London και Freya Prentice , Υποψήφια διδάκτωρ στο Great Ormond Street Institute of Child Health, UCL .

photo: photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί