Ο κορωνοϊός μένει στα μάτια περισσότερο από ότι στην μύτη

Η ασθενής μηδέν της Ιταλίας με κορονοϊό, μια 65χρονη που ταξίδεψε από την Γουχάν άφησε άφωνους τους επιστήμονες. Ο κορονοϊός έμεινε στα μάτια της, χάθηκε και επανεμφανίστηκε 27 ημέρες μετά.

Μια νέα αποκάλυψη που θα συζητηθεί για τον κορονοϊό κάνουν επιστήμονες. Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα η ασθενής μηδέν της Ιταλίας, μια 65χρονη βρέθηκε να έχει μεγάλο ιικό φορτίο στα μάτια της πολύ καιρό μετά από όταν η μόλυνση είχε εξαφανιστεί από την μύτη της.

Στις 23 Ιανουαρίου μια 65χρονη γυναίκα πέταξε από την Γουχάν στην Ιταλία. Πέντε ημέρες μετά άρχισε να έχει συμπτώματα του κορονοϊού και έγινε εισαγωγή της στο νοσοκομείο την επόμενη ημέρα.

Τα αρχικά συμπτώματα ήταν ξερός βήχας, πόνος στον λαιμό, μπούκωμα αλλά και ερεθισμός στα μάτια.

Της έγινε τεστ και βρέθηκε θετικό στο νέο κορονοϊό SARS-CoV-2. Λίγες ημέρες αργότερα άρχισε να έχει πυρετό, ναυτία και εμετούς.

Την τρίτη ημέρα της παραμονής της στο νοσοκομείο οι γιατροί της πήραν δείγμα και από τα μάτια της και ανακάλυψαν ότι είχε κορονοϊό και εκεί.

Οι γιατροί έπαιρναν δείγμα από τα μάτια της σε καθημερινή βάση. Παρότι την 20η ημέρα έφυγε ο ερεθισμός από τα μάτια της οι γιατροί ανακάλυψαν ότι ο ιός ήταν στα μάτια της και την 21η ημέρα.

Για τις επόμενες ημέρες ο ιός είχε εξαφανιστεί από τα μάτια και την μύτη της γυναίκας. Όμως, την 27η ημέρα ο κορονοϊός επανεμφανίστηκε στα μάτια της 65χρονης.

«Ο SARS-CoV-2 RNA βρέθηκε στα οφθαλμικά επιχρίσματα πολλές μέρες αφού είχε εξαφανιστεί από τα ρινικά επιχρίσματα», γράφουν οι ειδικοί στην μελέτη τους.

Επιπλέον, χρησιμοποιώντας εργαστηριακές δοκιμές που ενισχύουν τα ιικά σωματίδια, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι το δείγμα του ιού που ελήφθη από τα μάτια της αντέγραφε κατά κάποιοι τρόπο τον εαυτό του και έτσι μπορούσε να είναι βιώσιμο.

«Διαπιστώσαμε ότι τα οφθαλμικά υγρά από ασθενείς με λοίμωξη με SARS-CoV-2 μπορεί να περιέχουν μολυσματικό ιό, και ως εκ τούτου μπορεί να είναι μια πιθανή πηγή μόλυνσης», γράφουν ακόμα οι ερευνητές.

Και προσθέτουν: «Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία των μέτρων ελέγχου, όπως η αποφυγή της επαφής με τη μύτη, το στόμα και τα μάτια και το συχνό πλύσιμο των χεριών».

Επιπλέον, οι οφθαλμίατροι θα πρέπει να προσέχουν κατά τη διάρκεια κλινικών εξετάσεων, καθώς τα μάτια θα μπορούσαν να αποτελούν είσοδο στον ιό και πηγή εξάπλωσης. Αυτή η έρευνα απέδειξε ότι η εμπλοκή των ματιών μπορεί να συμβεί νωρίς στην πορεία της νόσου COVID-19 “υποδηλώνοντας ότι τα μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης μέσω αυτής της οδού πρέπει να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατόν”, τόνισαν ακόμα.

Τα κόκκινα μάτια είχαν αναφερθεί και νωρίτερα ως πιθανό σύμπτωμα του COVID-19. Επιπλέον, αναφορές από την Κίνα έδειξαν ότι τα μάτια θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης για τον κορονοϊό όπου ο ιός μπορεί να αναπαραχθεί, σύμφωνα με την έκθεση. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές πόσο μολυσματικά είναι αυτά τα δείγματα κορονοϊού από τα μάτια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δημοσιεύθηκαν στις 17 Απριλίου στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.

(livescience,newsit – φωτο:unsplash)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί