Νέα έρευνα: Τα λύματα μπορεί να κρατούν το «κλειδί» της εξάπλωσης του κορονοϊου

Ακόμα και τα λύματα μπορούν να φανερώσουν την πραγματική διάσταση της πανδημίας, σύμφωνα με ερευνητές που ασχολούνται με το ζήτημα.

Πάνω από δέκα ερευνητικές ομάδες στον κόσμο έχουν αρχίσει να αναλύουν τα λύματα, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί εναλλακτικό τρόπο για να εκτιμήσουν έμμεσα τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων σε μία κοινότητα.

Αυτή η μέθοδος ίσως χρησιμοποιηθεί μελλοντικά, μετά το τέλος του πρώτου κύματος σε μία χώρα, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα κατά πόσο ο κορονοϊός κάνει την επανεμφάνισή του μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Με τον τρόπο αυτό όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, οι επιστήμονες θεωρούν πως θα μπορούν με την ανάλυση των λυμάτων να βλέπουν εάν σε μία περιοχή ο κορονοϊός επανέρχεται σύμφωνα με την Άννα-Μαρία ντε Ρόντα Χουσμάν του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας, την οποία επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Η ερευνητική ομάδα της ανίχνευσε τον νέο κορονοϊό στα λύματα του αεροδρομίου Σίπχολ του Άμστερνταμ μόλις τέσσερις μέρες μετά το πρώτο κρούσμα στην Ολλανδία.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες έχουν βρει τα γενετικά ίχνη του νέου ιού στην Ολλανδία, στη Σουηδία και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το περιοδικό «Nature».

Ο ιός εκκρίνεται με τα ούρα και τα κόπρανα, συνεπώς καταλήγει στα λύματα και μία εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού δέχεται ακατέργαστα λύματα από εκατοντάδες, χιλιάδες ή και εκατομμύρια ανθρώπους.


Σύμφωνα με τον επικεφαλής μικροβιολόγο του ολλανδικού ινστιτούτου έρευνας των υδάτων KWR, Γκερτγιάν Μεντέμα, η ανάλυση αυτή μπορεί να δώσει μία εικόνα καλύτερη ακόμη και από τα τεστ, καθώς στα λύματα φαίνονται όσοι άνθρωποι δεν έχουν κάνει τεστ, καθώς και οι ασυμπτωματικοί.

Ωστόσο, πρέπει πρώτα να γίνει μία καλή εκτίμηση πόσο ιικό γενετικό υλικό εκκρίνεται με τα ούρα και τα κόπρανα του μέσου ανθρώπου .

Οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι ο κορονοϊός μπορεί να εμφανιστεί στα κόπρανα μέσα σε τρεις ημέρες από την έναρξη της λοίμωξης, νωρίτερα (έως και δύο εβδομάδες) από την εμφάνιση των πρώτων σοβαρών συμπτωμάτων και την επιβεβαίωση ενός κρούσματος με τεστ, σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Ιολογίας της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης (EPFL), Ταμάρ Κον.

(sputniknews – φωτο:unsplash)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί