Νέα έρευνα: Πώς η κατανάλωση καφέ μειώνει δραστικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου του εντέρου

Όσοι πίνουν καφέ έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο καρκινικών όγκων να αναπτυχθούν εκ νέου στα έντερα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια μελέτη παρατήρησης μεταξύ 1.719 ατόμων στην Ολλανδία διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που τρέφουν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα είναι λιγότερο πιθανό να υποτροπιάσουν στο μέλλον. Η κατανάλωση μερικών φλιτζανιών την ημέρα φάνηκε επίσης ικανή να μειώνει τις πιθανότητές τους για πρόωρο θάνατο.

Αυτό ίσχυε για ασθενείς που έπασχαν από όλα τα στάδια του καρκίνου του εντέρου εκτός από τα πιο πρόσφατα, τα οποία εξαιρέθηκαν από την ανάλυση.

Σήμερα, ο καρκίνος του εντέρου επανεμφανίζεται μετά τη θεραπεία σε έως και 30 τοις εκατό των ασθενών , πράγμα που σημαίνει ότι εάν τα πρόσφατα ευρήματα από την Ολλανδία μπορούν να επαληθευτούν σε μεγαλύτερες μελέτες, ο καφές θα μπορούσε κάποτε να αναγνωριστεί ως φάρμακο που θα αλλάξει τη ζωή για ορισμένους ασθενείς με καρκίνο.

Σε σύγκριση με ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που έπιναν λιγότερα από δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα, όσοι συμμετείχαν στη μελέτη που έπιναν τουλάχιστον πέντε φλιτζάνια την ημέρα είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες να επανεμφανιστεί η νόσος τους τα επόμενα έξι χρόνια περίπου.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, υπήρχε επίσης μια αξιοσημείωτη σχέση μεταξύ του πόσο καφέ έπινε ένας ασθενής και του κινδύνου του να πεθάνει από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με μια διεθνή ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Wageningen στην Ολλανδία.

Τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα συσχετίστηκαν με τη μεγαλύτερη μείωση της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες – κορυφώνοντας περίπου το 29 τοις εκατό σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν λιγότερα από δύο φλιτζάνια. Αλλά μετά από περισσότερα από πέντε φλιτζάνια την ημέρα, αυτή η κορυφή έπεσε.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση όσο το δυνατόν περισσότερου καφέ δεν βελτιώνει τις πιθανότητες ενός ασθενούς με καρκίνο και θα μπορούσε ακόμη και να έχει αρνητικά αποτελέσματα για άλλες πτυχές της υγείας του. Φαίνεται ότι υπάρχει ένα γλυκό σημείο για να στοχεύσετε.

Η μελέτη στην Ολλανδία είναι μια από τις πρώτες που εξέτασε πώς η κατανάλωση καφέ επηρεάζει τα ποσοστά υποτροπής μεταξύ των ασθενών με καρκίνο του εντέρου, όχι μόνο τα ποσοστά επιβίωσής τους.

Η μόνη άλλη μελέτη που διερεύνησε αυτό το ερώτημα δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της υποτροπής του καρκίνου. Αλλά επικεντρώθηκε μόνο σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου ΙΙΙ, ενώ η πρόσφατη μελέτη στην Ολλανδία εξέτασε τα στάδια Ι έως ΙΙΙ του καρκίνου του εντέρου.

Δυστυχώς, οι συγκεκριμένες αιτίες θανάτου δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν με τα διαθέσιμα δεδομένα, επομένως είναι αδύνατο να πούμε εάν τα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ των καταναλωτών καφέ στην Ολλανδία μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του εντέρου συγκεκριμένα ή εάν υπάρχει άλλη προστατευτική επίδραση.

Ορισμένες μελέτες, για παράδειγμα, έχουν συνδέσει τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καφέ με βελτιωμένα καρδιαγγειακά αποτελέσματα. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι το ποτό θα μπορούσε να προστατεύσει από ορισμένους τύπους καρκίνου του δέρματος, καρκίνο του ήπατος, καρκίνο της μήτρας, καρκίνο του προστάτη ή ακόμα και καρκίνο του στόματος.

«Οι μηχανισμοί που διέπουν τα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση καφέ στην υποτροπή του [καρκίνου του παχέος εντέρου] δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί πλήρως», γράφουν η επιδημιολόγος Abisola Oyelere και οι συνεργάτες της.

Οι περισσότερες έρευνες μέχρι στιγμής ήταν καθαρά παρατηρητικές, αλλά η σχέση μεταξύ του καφέ και της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής έχει βρεθεί σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου .

Μια μελέτη του 2018 στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου που κατανάλωναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση περισσότερων από τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας έως και 54 τοις εκατό μεταξύ ασθενών με οποιοδήποτε στάδιο καρκίνου του παχέος εντέρου, συμπεριλαμβανομένων των πιο προχωρημένων περιπτώσεων.

«Το εύρημα μας σχετικά με τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες ήταν παρόμοιο…» γράφουν ο Oyelere και οι συνεργάτες του, «ανεξάρτητα από τις πιθανές διαφορές στις τεχνικές παρασκευής και σερβιρίσματος του καφέ».

Ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ στην Ολλανδία, για παράδειγμα, έχει περίπου το μισό μέγεθος από αυτό που θα βρείτε στις ΗΠΑ.

Ίσως ο καφές έχει αυτό το ισχυρό θεραπευτικό αποτέλεσμα επειδή ενεργοποιεί τις μεταβολικές οδούς που μειώνουν το οξειδωτικό στρες. Ή ίσως μεταβάλλει το μικροβίωμα του εντέρου για να αποτρέψει με κάποιο τρόπο τον πολλαπλασιασμό του καρκίνου στα έντερα. Η ενίσχυση των δυνάμεων του ήπατος θα μπορούσε να είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ο καφές βελτιώνει την καταπολέμηση του καρκίνου.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

«Αν και δεν μπορούμε να συμπεράνουμε μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος στη μελέτη παρατήρησής μας», καταλήγουν οι συγγραφείς της ολλανδικής μελέτης , «τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να ενημερώσουν μελλοντικές μελέτες παρέμβασης και να παράσχουν στοιχεία για την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για ασθενείς με [καρκίνο του παχέος εντέρου]».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer .

photo: freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί