Μπρόκολο: Συμβουλές για να το αποθηκεύετε σωστά στο ψυγείο ή στην κατάψυξη

Είτε το αποθηκεύετε στο ψυγείο είτε στην κατάψυξη, αξιοποιήστε στο έπακρο αυτό το σταυρανθές λαχανικό ακολουθώντας ορισμένες απλές συμβουλές.

Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να μαγειρέψετε το μπρόκολο και να το απολαύσετε σε πολλά νόστιμα πιάτα.


Πριν απολαύσετε αυτό το υγιεινό λαχανικό, μάθετε τι πρέπει να προσέξετε όταν το αγοράζετε και πώς μπορείτε να το αποθηκεύσετε σωστά.

Τι να προσέξετε όταν αγοράζετε μπρόκολο
Είτε βρίσκεστε στο σούπερ μάρκετ είτε στην τοπική λαϊκή αγορά, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε μπρόκολο.

Πρώτον, το μπρόκολο πωλείται είτε ως ανθός (μόνο η κορυφή) είτε με το κοτσάνι (συχνά χαρακτηρίζεται ως μάτσο μπρόκολο). Μπορείτε επίσης να αγοράσετε μπουκιές μπρόκολου.

Επιλέξτε μπρόκολο με έντονα χρώματα χωρίς κίτρινες ή καφέ κηλίδες, με κλεισμένα τα μπουμπούκια ανθέων. Φροντίστε να ελέγξετε τις κομμένες άκρες των κοτσανιών. Πρέπει τα κοτσάνια να είναι φρέσκα και υγρά, όχι ραγισμένα ή ξερά.

Το μπρόκολο είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο, αλλά βρίσκεται στην καλύτερη του περίοδο, από τα μέσα του φθινοπώρου μέχρι τα μέσα της άνοιξης, αν και φυσικά αυτό διαφέρει ανάλογα με το πού ζείτε.

Πώς να διατηρήσετε το μπρόκολο στο ψυγείο
Το φρέσκο μπρόκολο πρέπει να φυλάσσεται σε μια χαλαρά κλεισμένη ή διάτρητη πλαστική σακούλα. Το μπρόκολο χρειάζεται κυκλοφορία αέρα προκειμένου να διατηρηθεί φρέσκο. Γι’ αυτό αποφύγετε να σφραγίσετε ή να κάνετε κόμπο στη σακούλα.

Επιπλέον, δεν πρέπει να πλένετε το μπρόκολο πριν το αποθηκεύσετε, καθώς το βρεγμένο μπρόκολο μπορεί να γίνει πολτός ή να οδηγήσει σε ανάπτυξη μούχλας (ωστόσο, πρέπει να πλύνετε το μπρόκολο όταν είστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσετε).

Όταν αποθηκευτεί σωστά, το μπρόκολο μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 5 ημέρες στο ψυγείο.

Πώς μπορείτε να διατηρήσετε το μπρόκολο στην κατάψυξη
Εάν θέλετε να αποθηκεύσετε το μπρόκολο στην κατάψυξη, θα χρειαστεί να ακολουθήσετε μερικά επιπλέον βήματα.

Για να καταψύξετε τα συγκεκριμένα λαχανικά:

Κόψτε πρώτα το μπρόκολο σε μπουκίτσες πριν το μαγειρέψετε γρήγορα σε ζεστό νερό και μετά το βυθίσετε σε παγωμένο νερό. Η μέθοδος αυτή βοηθά στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών και του χρώματος του λαχανικού ενώ παράλληλα απομακρύνει τυχόν βακτήρια.
Στη συνέχεια, απλώστε το μπρόκολο σε μια λαμαρίνα και αφήστε το να κρυώσει και να στερεοποιηθεί.
Τέλος, τοποθετήστε το κατεψυγμένο μπρόκολο σε μια σακούλα κατάψυξης.
Όταν φυλάσσεται με αυτόν τον τρόπο, το κατεψυγμένο μπρόκολο μπορεί να διαρκέσει από 10 έως 12 μήνες στην κατάψυξη.

Με αυτούς τους τρόπους μπορείτε να αποθηκεύσετε σωστά το μπρόκολο, ώστε να διατηρηθεί φρέσκο και να το χρησιμοποιήσετε στις αγαπημένες σας συνταγές.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί