Μόσιαλος: «2 στους 10 μεταδίδουν τον ιό παρά τον εμβολιασμό. Αστείο το ποσοστό των θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca» – ΗΧΗΤΙΚΟ

Τι ισχύει τελικά και γιατί σε ορισμένες χώρες, παρά τους εμβολιασμούς, αυξάνονται τα κρούσματα;

Για την ανοσία από τα εμβόλια, την πιθανότητα μετάδοσης παρά τους εμβολιασμούς και τα περιστατικά θρομβώσεων μίλησε στον ΣΚΑΙ 100,3 ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Σχετικά με το αν οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό στους άλλους, ο ίδιος είπε τα εξής:

«Τι σημαίνει το εμβόλιο; Κάνει το εμβόλιο, αναπτύσσεις την ανοσία, ο ιός θα σου επιτεθεί θα σε προστατέψει όμως το εμβόλιο. Άρα δεν θα κολλήσεις το εμβόλιο με συμπτώματα έντονα. Δεν θα πάθεις τίποτα, αλλά ένα μικρό ποσοστό του ιού μπορεί παραμείνει στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Μικρή ποσότητα του εμβόλιου θα παραμείνει στην μύτη ή το στόμα.

Έτσι όταν εσείς για παράδειγμα μιλάτε ή αν βήξετε για οποιονδήποτε λόγο μπορεί να φύγει αυτή η μικρή ποσότητα του ιού και να πάει στον διπλανό σας. Με αυτή την έννοια εννοούμε την μετάδοση. Δεν μεταδίδεται ο ιός από το εμβόλιο.

Αυτή τη στιγμή ξέρουμε από μελέτες ότι τα εμβόλια που βρίσκονται σε κυκλοφορία, δηλαδή των εταιριών Pfizer, Moderna, AstraZeneca, περιορίζουν από 65% μέχρι 90% τη μετάδοση αυτή, ωστόσο ένας ή δύο στους δέκα μπορεί να συνεχίσουν να μεταδίδουν.

Αν είστε δυο εμβολιασμένοι δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν ο ένας δεν είναι, πρέπει να προσέχετε».

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε αμέσως μετά και στις πιθανές παρενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν τα εμβόλια της AstraZeneca, όντας σίγουρος πως στην Ελλάδα οι περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων δεν ξεπερνούν τις 5:

«Αυτό που ξέρουμε από τους μαζικούς εμβολιασμούς στην Αγγλία, όπου έχουν γίνει 18 εκατομμύρια εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, είναι ότι είχαμε 30 σοβαρές θρομβώσεις και 7 θανάτους. Οι ειδικοί στην Αγγλία καθώς και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχουν καταφέρει να πιστωποιήσουν αν αυτές οι θρομβώσεις και οι θάνατοι συνδέονται με το εμβόλιο.

Το ποσοστό όμως είναι απειροελάχιστο. 30 περιπτώσεις σε 18 εκατομμύρια (εμβολιασμούς) είναι αστείο. Στην Ελλάδα θα είναι λιγότερες από 4 ή 5».

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί