Μικρές συμβουλές για να μην πάρετε κιλά τις ημέρες των γιορτών αλλά και να κάνετε οικονομία

Η πρόκληση της υγιεινής διατροφής και την τήρησης των στόχων που σχετίζονται με το βάρος εντείνονται, ενόψει και του εορταστικού τραπεζιού.

Οι -σχεδόν καθημερινές- συναθροίσεις των ημερών μπορεί εύκολα να μάς βάλουν στον πειρασμό να ενδώσουμε σε διατροφικές επιλογές πλούσιες σε θερμίδες αλλά και στην κατανάλωση αλκοόλ. Αυτός είναι και ο λόγος που, οι περισσότεροι, παίρνουμε βάρος τα Χριστούγεννα, το οποίο και στη συνέχεια πασχίζουμε να χάσουμε για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Υπάρχουν, ευτυχώς, απλές λύσεις για την εορταστική περίοδο, που θα μάς βοηθήσουν να γιορτάσουμε με τα παραδοσιακά φαγητά που αγαπάμε, χωρίς να επηρεαστούν οι διατροφικές μας συνήθειες, το βάρος ή η τσέπη μας.

Πριν το πάρτι ή την έξοδο καταναλώστε υγιεινά σνακ


Αντί στο πάρτι να πέσετε σε finger food και γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη, καταναλώστε ένα υγιεινό σνακ πριν βγείτε έξω. Έρευνες δείχνουν ότι, τα υγιεινά σνακ, όταν είναι προσεκτικά επιλεγμένα, μπορούν να επηρεάσουν την αίσθηση κορεσμού, μειώνοντας ενδεχομένως τις θερμίδες που θα καταναλώνετε στη συνέχεια. Την ισχυρότερη επίδραση έχουν σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, καθώς χρειάζονται περισσότερο χρόνο προκειμένου να χωνευτούν, ικανοποιώντας το αίσθημα πείνας μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μία χούφτα ξηροί καρποί, ένα γιαούρτι ή μία μερίδα χούμους με μπαστουνάκια λαχανικών πριν την έξοδο, θα βοηθήσουν να μην βγείτε (πολύ) εκτός προγράμματος.

Και να θυμάστε ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα αλκοόλ που θα καταναλώσετε και να πίνετε νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Μην τσιγκουνευτείτε τα υγιεινά τρόφιμα την ημέρα των Χριστουγέννων – στην πραγματικότητα, είναι φθηνότερα

Υπάρχει η αντίληψη ότι, η υγιεινή διατροφή, είναι πιο ακριβή, σύμφωνα με μελέτες, ωστόσο, αυτή είναι λανθασμένη. Περιορίστε τα προκατασκευασμένα, επεξεργασμένα τρόφιμα και αντικαταστήστε τα με πιο υγιεινές επιλογές.

Προγραμματίστε τα ψώνια σας με πειθαρχία


Πριν πάτε στο σούπερ μάρκετ για να προμηθευτείτε τα απαραίτητα για το τραπέζι των γιορτών, δημιουργήστε ένα λεπτομερές σχέδιο – μενού αλλά και τη λίστα αγορών σας. Μην ξεχάσετε να ελέγξετε τα ντουλάπια και το ψυγείο σας για πράγματα που, πιθανώς, έχετε ήδη. Τα ψώνια με μία λίστα στο χέρι σημαίνουν αποφυγή των παρορμητικών αγορών και αγορά μόνο των πραγμάτων που πραγματικά χρειάζεστε. Ελέγξτε τις τιμές των πάντων. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να συγκρίνετε το κόστος μεταξύ των τροφίμων είναι η τιμή του κιλού τους.

Τις ημέρες των γιορτών, μην παραλείπετε το πρωινό σας


Όλοι έχουμε μπει στον πειρασμό να παραλείψουμε ή να καταναλώσουμε ένα μικρό πρωινό το πρωί των Χριστουγέννων, προκειμένου να «φυλάξουμε» θερμίδες για αργότερα. Το σχέδιο θα αποτύχει, ωστόσο, αν καθίσουμε στο τραπέζι πεινασμένοι για να ανακαλύψουμε ότι, οι θερμίδες που καταναλώσαμε, είναι πολύ περισσότερες από αυτές που είχαμε «φυλάξει». Ένα πρωινό χαμηλό σε θερμίδες οδηγεί σε αυξημένο αίσθημα πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

(με πληροφορίες από ethnos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί