Μεγαλώνει η λίστα – Νέες συστάσεις για ανεπιθύμητες ενέργειες από EMA για τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson

Τι περιλαμβάνουν

Νέες συστάσεις σε σχέση με ανεπιθύμητες παρενέργειες και την ασφάλεια των εμβολίων που έχουν αδειοδοτηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δημοσιοποίησε μέσω ανάρτησης του στο Twitter ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Σύμφωνα με τις νεότερες συστάσεις της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης – Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του ΕΜΑ, θα πρέπει να προστεθούν ανεπιθύμητες ενέργειες στην περιγραφή προϊόντος για τα εμβόλια των εταιριών AstraZeneca και Janssen (Johnson & Johnson).

Στην περίπτωση του εμβολίου της AstraZeneca (Vaxzervia), ο ΕΜΑ εισηγείται την προσθήκη του Συνδρόμου Guillain-Barré (GBS) ως ανεπιθύμητη ενέργεια.

Επίσης προστίθενται ως παρενέργειες ο πόνος στα πόδια και τα χέρια ή και στο στομάχι, και συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης.

Όσον αφορά το εμβόλιο της Janssen, στις ανεπιθύμητες ενέργειες προστίθενται οι διογκωμένοι λεμφαδένες, η ασυνήθιστη ή μειωμένη αίσθηση στο δέρμα, οι εμβοές (βουητό στα αυτιά), η διάρροια και ο εμετός.

Σημειώνεται πως τα εν λόγω εμβόλια συνεχίζουν να θεωρούνται ασφαλή και αποτελεσματικά από τους “ειδικούς”.

Η PRAC δεν έχει νέες συστάσεις για προσθήκη στην περιγραφή προϊόντος των εμβολίων της Pfizer/BioNTech (Comirnaty) και της Moderna (Spikevax).

Η Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης – Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του ΕΜΑ είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της ασφάλειας φαρμάκων που προορίζονται για ανθρώπους, και αξιολογεί τακτικά, μεταξύ άλλων, και τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

(Από kathimerini. com.cy / photo: pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί