Μεγάλη έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα για τα παυσίπονα παρακεταμόλης- Δεν βοηθά όσο νομίζαμε στον πόνο

Τα φάρμακα με βασική δραστική ουσία την παρακεταμόλη δεν είναι πιο αποτελεσματικά από ένα εικονικό φάρμακο (placebo) για τις πιο συχνές ασθένειες ή τραυματισμούς, όπως αποκάλυψε μια μεγάλη ιατρική ανασκόπηση στην Αυστραλία.

Μάλιστα, βρέθηκε ότι η παρακεταμόλη είναι πρακτικά αναποτελεσματική, όταν λαμβάνεται για οξύ πόνο στην πλάτη. Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που δημοσίευσαν την έρευνά τους στο περιοδικό Medical Journal of Australia.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν συστηματικές ανασκοπήσεις που συνέκριναν τα στοιχεία των αναλγητικών επιδράσεων της παρακεταμόλης σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο (αλατούχο διάλυμα ή αποστειρωμένο νερό) στη θεραπεία σχεδόν 50 κοινών παθήσεων πόνου.

Ανακαλύφθηκε ότι η παρακεταμόλη είναι αποτελεσματική μόνο στους πόνους από:
οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και του ισχίου
κρανιοτομή
πονοκέφαλο τάσης και
του περινέου μετά τον τοκετό
“Αν και η παρακεταμόλη χρησιμοποιείται ευρέως, η αποτελεσματικότητά της στην ανακούφιση του πόνου έχει τεκμηριωθεί μόνο για λίγες καταστάσεις και τα οφέλη της είναι συχνά μέτρια”, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Υψηλής ή μέτριας ποιότητας απόδειξη ότι η παρακεταμόλη (συνήθως 0,5-1 g, εφάπαξ ή πολλαπλές δόσεις) είναι ανώτερη από το εικονικό φάρμακο για την ανακούφιση του πόνου ήταν διαθέσιμη μόνο για τέσσερις από τις 44 επώδυνες καταστάσεις που εξετάστηκαν», προσθέτουν.

Η παρακεταμόλη είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο παυσίπονο στην Αυστραλία.

Επίσης, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν την ικανότητα της παρακεταμόλης να ανακουφίσει τον πόνο που σχετίζεται με:
ημικρανία
μετεγχειρητικό πόνο
οδοντικές επεμβάσεις
λοιμώξεις μεσαίου αυτιού παιδικής ηλικίας
πόνο στην πλάτη
κοιλιακό άλγος και
συνηθισμένους πονοκεφάλους που σχετίζονται με το κοινό κρυολόγημα
“Για την πλειονότητα των καταστάσεων που προκαλούν πόνους, απλά στερούμαστε των οριστικών επιστημονικών στοιχείων για να γνωρίζουμε αν η παρακεταμόλη λειτουργεί ή δεν λειτουργεί”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ. Christina Abde Shaheed.

«Για τους πονοκεφάλους τάσης γνωρίζουμε ότι η παρακεταμόλη λειτουργεί καλύτερα από το εικονικό φάρμακο, αλλά για τις περισσότερες άλλες καταστάσεις απλώς δεν έχουμε επαρκή στοιχεία, ώστε να είμαστε σε θέση να κάνουμε ισχυρές ή οριστικές δηλώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητά της», πρόσθεσε.

Η εμπορία φαρμάκων παρακεταμόλης χρειάζεται επίσης να αλλάξει, λένε οι ερευνητές:
“Οι οδηγίες για τον πόνο στην πλάτη πρέπει να σταματήσουν να προτείνουν παρακεταμόλη”, δήλωσε η δρ. Shaheed. “Περίπου το 50% των οδηγιών για τον πόνο στην πλάτη εξακολουθούν να προτείνουν παρακεταμόλη, παρόλο που τώρα γνωρίζουμε ότι είναι αναποτελεσματική για τον πόνο στην πλάτη. Η κριτική μας υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγάλες, υψηλής ποιότητας δοκιμές για την μείωση της αβεβαιότητας σχετικά με την αποτελεσματικότητα της παρακεταμόλης για την ανακούφιση του πόνου από κοινές παθήσεις”, πρόσθεσε.

Iatropedia/ photo pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί