Μέχρι και ο Βασιλακόπουλος αναγκάστηκε να το παραδεχθεί: «Πιο μεταδοτική, αλλά και πιο ήπια η Όμικρον»

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στις πρώτες ενδείξεις για το πώς συμπεριφέρεται η μετάλλαξη «Όμικρον», ενώ στάθηκε στη σημασία της τρίτη δόσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι σύμφωνα με τις μελέτες του πιο έγκριτου περιοδικού της Ιατρικής, το New England Journal of Medicine, αποδείχθηκε ότι η 3η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό μειώνει την πιθανότητα θανάτου κατά 90- 95%.

Παράλληλα, είπε ότι ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκει ο καθένας, μειώνει την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος τον ιό κατά 15-20 φορές.

«Η 3η δόση είναι το απόλυτο εργαλείο για να μην βλέπετε ανθρώπους εμβολιασμένους στις ΜΕΘ, να μην βλέπετε παρά ελάχιστους νεκρούς και να εμπιστευθεί πλήρως ο κόσμος το εμβόλιο», σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας .

Αναφορικά με τη μετάλλαξη «Όμικρον», ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι τα δεδομένα δείχνουν πως μάλλον θα είναι πιο μεταδοτική, ενώ τα προκαταρκτικά δεδομένα επιδημιολογικού χαρακτήρα δείχνουν ότι μάλλον δεν οδηγεί σε πιο σοβαρή νόσηση, με υπαρκτή πιθανότητα να οδηγεί ακόμα και σε πιο ήπια.

«Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό σε 2-3-4 εβδομάδες, βαδίζουμε σε καλό δρόμο. Ο ιός καθώς περνάει η πανδημία και αλλάζει θα γίνεται πιο μεταδοτικός, αλλά θα έχει ως εμπόδιο τα εμβόλια και θα μας πειράζει πολύ λιγότερο αν προκαλεί ήπια νόσηση.

Αν αποδειχθεί αυτό και εξελιχθεί σιγά σιγά, θα μας αφήσει γιατί θα εμβολιαστούμε», δήλωσε ο καθηγητής, όμως πρόσθεσε ότι «είναι επικίνδυνο να κάνουμε προβλέψεις».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι με βάση τον ΠΟΥ θα υπάρχουν επαρκή εμβόλια για όλο τον πληθυσμό του πλανήτη μέχρι το 1ο εξάμηνο του 2022.

Τέλος, σχετικά με τις καταγγελίες για «κλειστές» ΜΕΘ για VIP πρόσωπα , είπε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τέτοια περιστατικά στο δικό του νοσοκομείο και ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ολόκληρο σύστημα από την στιγμή που κάποιος διασωληνώνεται, «οι δικλίδες ασφαλείας είναι πάρα πολλές και λειτουργούν».

(Dikaiologitika)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί