Με αυτό το απλό κόλπο θα απαλλαγείτε από την δυσάρεστη αναπνοή που προκαλεί το σκόρδο!

Σε όλη τη χώρα, το έθιμο την 25η Μαρτίου είναι να τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Η 25η Μαρτίου είναι η επέτειος για την Επανάσταση του 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.


Μπορεί να μην μπορεί κανείς εύκολα να αντισταθεί στην σκορδαλιά, λόγω της νοστιμιάς της, ωστόσο προκαλεί δυσάρεστη αναπνοή λόγω της ανεπιθύμητης μυρωδιάς του σκόρδου. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί διστάζουν να την απολαύσουν για να μην μυρίζει μετά άσχημα η αναπνοή τους. Το σκόρδο περιέχει μια ένωση που μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη οσμή. Ποιά είναι η καλύτερη λύση για να την αντιμετωπίσετε;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο μπορεί να έχουν την λύση, η οποία είναι πιο απλή απ’ όσο νομίζατε.

Πώς να απαλλαγείτε από την άσχημη αναπνοή μετά το σκόρδο: Η δύναμη της πρωτεΐνης
Το σκόρδο προσδίδει μια ξεχωριστή γεύση στο φαγητό μας, όμως η έντονη μυρωδιά του μπορεί να μείνει για αρκετή ώρα στο στόμα. Ποια είναι η αιτία αυτής της δυσάρεστης οσμής και πώς μπορούμε να την εξουδετερώσουμε;

Το σκόρδο περιέχει αρωματικές θειούχες ενώσεις, οι οποίες ευθύνονται για την έντονη μυρωδιά μετά την κατανάλωσή του.

Ερευνητές από το Ohio State University των ΗΠΑ προσπάθησαν να κατανοήσουν καλύτερα πώς το γιαούρτι και τα συστατικά του μπορούν να εξουδετερώσουν ή να ελαττώσουν τέτοιες έντονες οσμές. Για την μελέτη τους, οι επιστήμονες του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων εξέτασαν τις αποσμητικές ιδιότητες του γιαουρτιού και των μεμονωμένων συστατικών του, όπως το νερό, τα λιπαρά και η πρωτεΐνη, απέναντι στη μυρωδιά του σκόρδου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τόσο η πρωτεΐνη όσο και τα λιπαρά μπορούν να παγιδεύσουν τη μυρωδιά του σκόρδου. Ωστόσο, η πρωτεΐνη φαίνεται να έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα, κάνοντας τους επιστήμονες να συμπεράνουν ότι ίσως κάποια στιγμή αναπτυχθούν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ειδικά σχεδιασμένα στην καταπολέμηση της κακής αναπνοής από σκόρδο.

«Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι μια πολύ δημοφιλής τάση αυτή τη στιγμή – γενικά, οι άνθρωποι θέλουν να καταναλώνουν περισσότερη πρωτεΐνη στα γεύματά τους», δήλωσε η Sheryl Barringer, καθηγήτρια Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Ohio State University και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Ένα πιθανό, μη αναμενόμενο όφελος αυτής της τάσης, θα μπορούσε να είναι η δημιουργία τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, τα οποία θα μπορούσαν να διαφημιστούν ως αποσμητικά στόματος, πέραν από τη διατροφική τους αξία», πρόσθεσε η ειδικός.

Στο εργαστηριακό πείραμα, οι ερευνητές τοποθέτησαν ίση ποσότητα ωμού σκόρδου σε γυάλινα μπουκάλια και επιβεβαίωσαν ότι η μυρωδιά του σκόρδου απελευθερώθηκε σε συγκεντρώσεις που μπορούν να ανιχνευθούν από την ανθρώπινη όσφρηση. Ακολούθως, μέτρησαν τα επίπεδα των πτητικών μορίων σε αέρια μορφή πριν και μετά από κάθε επεξεργασία με γιαούρτι, πρωτεΐνη, λίπη και νερό.

Γιαούρτι: Σύμμαχος κατά της κακής αναπνοής από σκόρδο
Μια νέα μελέτη αποκάλυψε τον απρόσμενο σύμμαχο μας κατά της δυσάρεστης αναπνοής από σκόρδο: το γιαούρτι! Ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πλήρες γιαούρτι μπορεί να μειώσει κατά 99% τα κύρια μόρια που προκαλούν την οσμή του σκόρδου.

Πώς λειτουργεί το γιαούρτι;
Η μελέτη εξέτασε την επίδραση των μεμονωμένων συστατικών του γιαουρτιού (λίπος, νερό, πρωτεΐνη) στην εξουδετέρωση της μυρωδιάς του σκόρδου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο το λίπος όσο και η πρωτεΐνη έχουν αποσμητική δράση, με την πρωτεΐνη να είναι πιο αποτελεσματική από το νερό.

Εντούτοις, διαπιστώθηκε ότι η καζεΐνη και η πρωτεΐνη ορού γάλακτος (συστατικά του γιαουρτιού) μπορούν να παγιδεύσουν τα μόρια που προκαλούν την οσμή προτού αυτά απελευθερωθούν στον αέρα.

Οι ερευνητές δοκίμασαν επίσης διαφορετικά επίπεδα pH στο γιαούρτι, αλλά αυτό δεν επηρέασε σημαντικά την αποσμητική του δράση. Αντίθετα, η αλλαγή του pH του νερού δεν είχε καμία επίδραση στην ικανότητά του να εξουδετερώνει τη μυρωδιά του σκόρδου.

Αυτό δείχνει ότι οι πρωτεΐνες του γιαουρτιού παίζουν τον κύριο ρόλο στην εξουδετέρωση της οσμής. Οι ερευνητές έχουν σκοπόνα μελετήσουν περαιτέρω τη δράση διαφορετικών τύπων πρωτεϊνών για την καταπολέμηση της κακής αναπνοής από σκόρδο.

Γιαούρτι για την κακή αναπνοή από τηγανισμένο σκόρδο
Η μελέτη εξέτασε επίσης την επίδραση του γιαουρτιού στο τηγανισμένο σκόρδο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το γιαούρτι και τα μεμονωμένα συστατικά του ήταν λιγότερο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση της οσμής του τηγανισμένου σκόρδου σε σύγκριση με το ωμό σκόρδο. Αυτό ίσως οφείλεται στην ύπαρξη λιγότερων πτητικών ενώσεων στο τηγανισμένο σκόρδο.

Συμβουλές για την καταπολέμηση της κακής αναπνοής από σκόρδο
Ενώ απαιτείται περαιτέρω έρευνα, η μελέτη αυτή δείχνει ότι το γιαούρτι, ιδιαίτερα το στραγγιστό γιαούρτι (με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη), έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει έναν σημαντικό τρόπο στην καταπολέμηση της δυσάρεστης αναπνοής από σκόρδο.

Μπορείτε ακόμη να δοκιμάσετε γιαούρτι με διάφορες γεύσεις φρούτων. Ανεξάρτητα από την επιλογή σας, φροντίστε να φάτε το γιαούρτι αμέσως μετά την κατανάλωση σκόρδου.

(Μ επληροφορίες από enikos. gr/ photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί