• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μαγιορκίνης: Βιώνουμε το δεύτερο κύμα κορωνοϊού και μάλιστα ηπιότερο

Μαγιορκίνης: Βιώνουμε το δεύτερο κύμα κορωνοϊού και μάλιστα ηπιότερο

Η Ελλάδα βιώνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εκτιμά ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής, μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων συνεπάγεται ένα δεύτερο κύμα ηπιότερο του πρώτου.


«Βιώνουμε ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού. Όμως είναι πιο ήπιο από το πρώτο. Δεν βλέπουμε μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων. Είναι ήπιο γιατί λήφθηκαν στοχευμένα μέτρα σε διάφορα μέρη» σημείωσε, προσθέτοντας πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα επανεξεταστούν στο τέλος της εβδομάδας.

Σχολιάζοντας τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, τόνισε πως το επιθυμητό είναι να μην είναι αυξητικές οι τάσεις και να συρρικνώνονται.

«Προς το παρόν αυτό ωστόσο δεν είναι ορατό. Να δούμε πώς θα κινηθούν τις επόμενες μέρες» πρόσθεσε.
Μιλώντας για το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, τόνισε ότι αυτά θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη δυνατότητα μείωσης της πυκνότητας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα καταστήματα εστίασης και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο γενικευμένης χρήσης μάσκας.

«Η επιβολή γενικευμένης χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, θα ήταν όχι γιατί μεταδίδεται πολύ ο ιός στους εξωτερικούς χώρους, αλλά για να αυξήσουμε την προσήλωση στη χρήση της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους» υποστήριξε.

Αναφορικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δήλωσε πώς κατά 90%, αυτή θα ξεκινήσει την προγραμματισμένη ημερομηνία, δηλαδή στις 7 Σεπτεμβρίου.

«Αν θα παραταθεί η έναρξη για μια εβδομάδα, μπορεί να βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση, να επισπεύσει τη συρρίκνωση ή τη σταθεροποίηση της νόσου» συμπλήρωσε.

Εκτίμησε δε πως θα μπορούσε να γίνει τμηματικό άνοιγμα, εάν έχουμε αύξηση των διασωληνωμένων ή αυξημένη επιδημιολογική κινητικότητα.

«Με καλύτερη επιτήρηση, το οποιοδήποτε μέτρο θα διπλασιάσει την αποδοτικότητά του» επισήμανε αναφορικά με το τι θα μπορούσε να γίνει για να διορθωθεί η κατάσταση στην Αττική.

Τέλος, αναφορικά με το εμβόλιο της Οξφόρδης, εκτίμησε, ότι υπάρχουν πάνω από 80-90% πιθανότητες να είναι διαθέσιμο τον Δεκέμβριο.

(Megatv – φωτο:eurokinissi)