• Αρχική
  • Άρθρα
  • Νέα Lockdown στην Ελλάδα: «Κλείδωσαν» και Αχαΐα, Εύβοια – «Γλύτωσε» η Θεσσαλονίκη

Νέα Lockdown στην Ελλάδα: «Κλείδωσαν» και Αχαΐα, Εύβοια – «Γλύτωσε» η Θεσσαλονίκη

Δεν κουράζονται να ανακοινώνουν μέτρα...

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενημέρωσε για τα μέτρα περιορισμού.

Σε καθεστώς αυστηρού lockdown εισέρχονται η Αχαΐα και η Εύβοια (πλην της Σκύρου), μετά από τη σχετική εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδρίασε σήμερα, βάζοντας για ακόμη μία φορά στο «μικροσκόπιο» τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βρίσκονται, επίσης, ο Άγιος Νικόλαος στο Λασίθι, ο δήμος Θήρας, ο δήμος Μυκόνου.

Σε ό,τι αφορά την Θεσσαλονίκη, η απόφαση που ελήφθη είναι να μην υπάρξουν, μέχρι στιγμής, σκληρότερα μέτρα. Εντούτοις, η πόλη θα παραμείνει σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης, ήτοι στο «κόκκινο» και επομένως υπό στενή παρακολούθηση με την οικονομία να καταστρέφεται και εκεί.

Σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, όπως περιγράφονται στην ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο επίπεδο για τις μητροπολιτικές περιοχές, αυτά παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα και έως την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στις «κόκκινες» περιοχές δηλαδή, τίθενται από αύριο 13 έως τις 22 Φεβρουαρίου ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο δήμος Καλυμνίων, καθώς και ο δήμος Καρπάθου

Υπενθυμίζεται πως η Αττική βρίσκεται σε σκληρό Lockdown μέχρι 28. Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα δεν παρατείνονται στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου. Έτσι, η Λέσβος από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί περνά στο επίπεδο επιτήρησης, στις «κίτρινες», δηλαδή, περιοχές.

Επομένως στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου ανήκουν:

– ο Δήμος Αγίου Νικολάου
– ο Δήμος Θήρας
– ο Δήμος Μυκόνου
– η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας –προφανώς και όλοι οι Δήμοι της, και
– η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας και προφανώς όλοι οι δήμοι της.

Στις περιοχές αυτές, υπενθυμίζεται ότι είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (με εξαίρεση την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν δια ζώσης στους Δήμους Θήρας και Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής).

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.

Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από αύριο το πρωί, με εξαίρεση τους Δήμους Μυκόνου και Θήρας που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.